Livsstil

Besluten om kristna sommarkonferenser: Dessa ställs in

De flesta större sommarkonferenserna har börjat ställa in sina planerade event. De flesta kommer dock att erbjuda någon form av alternativ, utan att träffas fysiskt.

###
Publisert Sist oppdatert

Artikeln är uppdaterad den 13/5.

Torpkonferensen, Örebro, 15-21 juni

Det blir ingen 134:e Torpkonferens, åtminstone inte i år. Den välbesökta sommarkonferensen som hålls runt midsommar varje år uteblir denna gång på grund av läget med coronasmittan.

– Det var ett stort beslut för oss att fatta. Vi vet mycket väl vad denna mötesplats betyder för många människor, säger Kate Almroth, presskontakt för Evangeliska frikyrkan, till Dagen.

Det var regeringens beslut om att minska antalet församlade på samma plats från 500 till 50 personer som blev det slutgiltiga argumentet för att ställa in, menar Kate Almroth. För volontärernas och de engagerades skull gick det inte att dra ut på det längre.

Torpkonferensen skulle ha ägt rum 15-21 juni. Om nu den begränsningen inte längre gäller kring midsommar hur tänker ni då?

– Då hoppas vi kunna samlas till Torpområdet på något sätt ändå, med bönen i fokus. Det blir i så fall en avskalad variant av Torp. Tänk om vi kan få se hundratals människor falla på knä i bön på fälten, jag blir tårögd när jag tänker på det, säger Kate Almroth.

Hållits sedan 1887

Sedan 1887 har "Konferensplats Torp" anordnat Torpkonferensen, en allkristen konferens som varit en viktig plats för tillbedjan och mission. Torpkonferensen lockar omkring 10 000 deltagare varje år. Inom de närmsta veckorna kommer ledningen att kontakta alla som har bokat campingplatser. De som betalat i förväg kommer ha möjlighet att få pengarna tillbaka.

– Men vill man så är det mer än välkommet att efterskänka pengarna till EFK:s gemensamma mission i stället, säger Kate Almroth.

– Nu litar vi helt på att Gud har allt i sin hand för framtiden.

Nyhemsveckan, Mullsjö, 12-21 juni

Nyhemskonferensen utanför Mullsjö har under mer än åtta decennier varit en självklar samlingsplats för tusentals pingstvänner under sommaren. Men så blir det inte i år. På grund av coronaviruset kommer konferensen att ställas in i sin traditionella form.

Var det ett tufft beslut att ta?

– Ja, det var det, vi hoppades in i det längsta på att vi skulle kunna genomföra konferensen, säger Madeleine Hansson, direktor för Pingst FFS, samt styrelseledamot i Nyhem.

– Men vi inser att det är så många människor som är påverkade, det är en stor apparat så av hänsyn till alla som är engagerade i konferensen och till alla deltagare insåg att vi behövde ta det här beslutet.

Första gången

Det här är första gången som Nyhemsveckan ställs in och självklart är det ett beslut som väcker känslor. Madeleine Hansson beskriver det som en stor sorg, men menar att det ändå är förståeligt med tanke på att liknande beslut tas i hela samhället. Tidigare har exempelvis beskedet kommit att Torpkonferensen ställer in.

– Vi behöver följa de riktlinjer som finns och i dagsläget får vi inte genomföra en sådan här konferens, säger Madeleine Hansson.

Bara 50 får träffas

I nuläget får maximalt 50 personer träffas åt gången. Omkring 10 000 besökare brukar komma till Nyhem, där många av besökarna bor i husvagn och tält. Madeleine Hansson menar att det inte känns troligt att restriktionerna skulle ändras så pass radikalt att stora konferenser av det här slaget skulle kunna bli av.

Arrangörerna har redan gått ut med informationen att de som har bokat campingplats, logi eller köpt biljett kommer att informeras via e-post.

Finns andra planer

Men Nyhemsveckans arrangörer har inte kastat in handduken, utan planerar i stället någon form av alternativ.

– Det är något som vi har börjat jobba med, säger Madeleine Hansson.

Men exakt vad som planeras vill hon inte gå in på, utan ber att få återkomma med mer specifika planer i slutet av april. Hon säger att många idéer just nu kläcks för att kunna genomföra ett alternativt Nyhem.

– Det är Nyhemsledningen tillsammans med pingströrelsen som planerar det här. Vi tror att det kan bli något bra. Det kommer inte bli likadant som vanligt, men ändå något som kommer att förmedla Nyhemsveckan.

Läs mer Agnes Wold: Fel tid att arrangera sommarkonferenser

Lappis, Husbondliden, 28 juni-5 juli

Inget stort mötestält kommer att resas på fälten i Husbondliden utanför Lycksele i sommar. Pingströrelsens stora norrlandskonferens uteblir på grund av coronaviruset.

– Vi kraftsamlar för att göra ett bra Lappis nästa sommar i stället, säger Jörgen Fahlstedt, pingstpastor Lycksele.
Lapplandsveckan, som förra året firade hundra år, ställs in denna sommar. Beslutet fattades nyligen, men tanken har funnits hos konferensledningen en längre tid.
– Vi har hunnit landa i tanken på detta, men naturligtvis är det jättetråkigt. Inte minst för alla barn som brukar komma hit. Jag vet att det gråts en del hemma i stugorna nu, säger Jörgen Fahlstedt, föreståndare i pingstförsamlingen i Lycksele, som är en av huvudmännen för planeringen av konferensen.
– Men vi har inget annat val, tillägger han.
Konferensen skulle ha hållits första veckan i juli och så länge folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte samlas mer än 50 personer, blir det omöjligt att planera för en stor konferens som samlar upp till tio tusen personer under en vecka.

Kommer ni att bjuda de uteblivna besökarna på något alternativ under den nämnda veckan?
– Det finns planer på att erbjuda någonting på Lappis hemsida. Eventuellt kommer vi kunna visa någonting för både barn och vuxna, men de planerna håller vi som bäst att smida på nu, säger Fahlstedt.

Gullbrannafestivalen, Halmstad, 2–5 juli

Nu har beslut fattats att Gullbrannafestivalen skjuts upp ett år. På grund av coronaviruset och de restriktioner det för med sig, går det inte att hålla en större musikfestival denna sommar. Även om ledningen hade hoppats in i det sista.

– Vi har i det längsta arbetat för att kunna genomföra en festival på något sätt, bland annat genom att satsa på en helsvensk lineup, men nu har vi kommit till en tidpunkt då vi behöver ta ett beslut, säger Andreas Joakimson, festivalgeneral.

Samtidigt är man noga med att understryka att festivalen skjuts upp ett år. En rad av de artister som var planerade för årets upplaga har i stället gått med på att skjuta fram sin spelning till Gullbrannafestivalen 2021. P.O.D, Blindside, Sabina Ddumba och Faith Kakembo är några av de akter som lovat uppträda på festivalen den 8-11 juli nästa år. För den besökare som redan köpt biljett går det alltså att spara den till nästa år. Vill man ha pengarna tillbaka ska man kontakta Gullbrannafestivalens ledning.

Hönökonferensen, 4–12 juli

Den 75:e upplagan av Hönökonferensen blir inte av. Åtminstone inte i den kostym som besökarna är vana vid att uppleva den. Konferensen, som skulle ägt rum den 4 till 12 juli kommer, på grund av corona, inte att anordnas som vanligt. I stället bjuds intresserade in till att följa en webb-baserad version.
– Det blir förstås en oerhört bantad konferens. Under en vanlig konferensdag brukar vi ha runt 16 olika samlingar, så blir det inte nu, förklarar Anders Marklund.

"Känns ändå bra"
Han tycker att beslutet att ställa in konferensen kändes sorgligt att behöva ta, men på något sätt ändå spännande.
– Det känns ändå bra. Jag tycker det ska bli spännande att få möta den tid vi lever i just nu. Redan i höstas bestämde vi temat för veckan: "Med hela livet" – kanske det viktigaste temat någonsin. Ganska fantastiskt att vi satte det långt innan vi kände till hur annorlunda denna sommar skulle bli.
Fanns alternativet att ni skulle ställa in helt, utan att anordna en webb-baserad konferens?
– Vi har pratat om det också, men efter många samtal och mycket bön landade vi i att detta var det bästa. Jag tror vi har ett tilltal.
Hur tror du responsen blir från dem som brukar besöka Hönökonferensen?
– Jag tror det finns en väldig förståelse. Många hade nog varit tveksamma till att komma även om vi hade haft konferensen, om restriktionerna ändrats.

Oasmötet, Ljungby, 21–25 juli

Nu har även Oasrörelsen, en karismatisk förnyelserörelse inom Svenska kyrkan, ställt in sin planerade sommarkonferens. Tanken var att, som vanligt i juli, samlas till stort Oasmöte för att besökarna under en vecka skulle få ta del av barnmöten, gudstjänster, förbönssamlingar och annat. Tusentals personer från hela landet brukar delta i konferensen som i år skulle ha hållits i Ljungby, Kronobergs län.
– Vi har många frivilligarbetare i det övre åldersspannet och för deras skulle kunde vi inte dra ut på beslutet. Vi ville inte oroa dem eller stressa dem i onödan. Så det känns bra att ha landat i detta, säger Berit Simonsson, inspiratör, till Dagen.

”Blir oförglömlig vecka”
Men hon tillägger också att det kommer att bli en oförglömlig vecka ändå. På ett eller annat sätt kommer gemenskapen att fortsätta, även om det inte är frågan om en ”klassisk livesändning”.
– Det görs många fina livesändningar nu, men jag tycker för egen del att man blir mätt på det ganska fort. Vi vill inte avslöja vad vi har i pipeline, men vi jobbar just nu med andra planer, säger Simonsson hemlighetsfullt.
Så vad säger du till dem som sörjer att veckan i Ljungby är inställd?
– Vi delar sorgen med er, det är ju det roligaste och bästa att få samlas tillsammans på plats. Men nu känner vi stor glädje och förhoppning om att det kan bli bra ändå. Häng på och följ med oss på våra husmöten på Facebook där vi kommer avslöja mer. Till dess: cliffhanger!

Europakonferensen, Uppsala, 28 juli–2 augusti

Europakonferensen är Livets ords största satsning under året och har så varit sedan församlingen grundades på 1980-talet. I år arrangeras den i digitalt format.
– Vi gör den som en rejäl, laddad sommarkonferens men i online-version, säger Joakim Lundqvist till Världen idag.
– Vi känner en sådan stor glädje och inspiration inför detta, vår ambition är att ta tillvara alla möjligheter som det här nya läget öppnar, säger han.
Den digitala konferensen kommer att innehålla fyra kvällsmöten och tre förmiddagsmöten. Joakim Lundqvist berättar för Världen idag att fler överraskningar och inslag kommer att presenteras med tiden. Han berättar även att man är redo att bjuda in till gemensamma samlingar där man kan följa onlinegudstjänsterna om riktlinjerna kring offentliga sammankomster skulle ändras under sommaren.
– Vi förbereder olika, skalbara alternativ för att bjuda in till gemensamma samlingar där man tillsammans kan titta på de online-sända gudstjänsterna, om det finns sådana möjligheter när vi kommer fram till juli, säger Joakim Lundqvist till Världen idag.

Läs även Folkhälsomyndighetens nya besked: Kristna barnläger i sommar är okej

Texten uppdateras löpande.

Powered by Labrador CMS