Kultur

De laddar för ny festivaltradition

När musikfestivalen Skärgårdssång i sommar återkommer är det för att etablera sig på allvar i det kristna Musiksverige. I hopp om att upprepa fjolårets succé är Evie och Pelle Karlsson på nytt affischnamn.

Evie Karlsson.
Evie Karlsson.
Publisert Sist oppdatert

I fjol dök det upp ett nytt namn i det kristna festivalutbudet i Sverige – Skärgårdssång. Med sitt urval av artister stod det klart att detta evenemang siktade lite högre i åldrarna än både Frizon och Gullbrannafestivalen. Frågan var bara om "Minns du sången-generationen" verkligen var beredd att ta sig till ett litet ställe långt uppe i Bohuslän för att ägna tre dagar åt kristen sång och musik.

Det var de.

Därför blir det även ett Skärgårdssång 2016, på samma plats, Tanumstrand.

– När det nu blev så bra tänkte vi försöka göra detta till en tradition, säger Leif Ingvald Skaug, projektledare för Skärgårdssång.

I Norge där han kommer ifrån är Skärgårdssång etablerat sedan länge, men norrmännen tror att finns potential för idén även i Sverige.

– Responsen var väldigt god från alla som var där. Visst finns en förbättringspotential, men det vakuum som många har pratat om tror jag att vi klarade av att fylla.

Vilket vakuum du syftar på?

– Detta är min subjektiva hållning, men jag ser en fara att kristenheten kan bli för endimensionell i sin musikstil. Vi behöver en variation för att undvika att göra kyrka och församling till en endimensionell grej.

– Gud har skapat oss unika och det behöver också reflekteras i musikuttryck. Jag tror att Skärgårdssång kan vara med och bidra till att lyfta fram en sångskatt och en tillbedjan som kanske är lite annorlunda än den som används mest i kyrkan nu. Speciellt i frikyrkligheten.

– Det handlar inte om ålder. Det är många fler än dem med grått hår som kommer till oss, förtydligar Leif Ingvald Skaug.

Han medger att konceptet Skärgårdssång inte skiljer sig så jättemycket från "Minns du sången", som sändes mellan 1998 och 2000 i SVT. Men förpackningen och ramarna är annorlunda. Ett av de starkaste intrycken från i fjol var den glädje som människor uttryckte över att få sjunga sångerna tillsammans, vilket påverkat upplägget för fortsättningen.

– Vi lägger stor vikt på allsången – lovsången – från publiken. Att det inte blir konsertaktigt även om det är en konsert, utan att det blir ett gudstjänstfirande där man också hör sin egen stämma.

Bakom beslutet att förlägga Skärgårdssång till Tanumstrand finns en tanke som inte bara väger in närheten till Norge (många norrmän älskar svensk sång och musik).

– Många menade att vi borde ha festivalen i Göteborg, Jönköping eller Örebro, alltså i bibelbältet. Men vi ville göra annorlunda. Tanumstrand och Grebbestad och det området är inte känt för en stor och stark kristenhet och vi vill ju också att Skärgårdssång ska vara en oas för människor som bor i området. Det är viktigt att vara ljus och salt i områden som kanske inte är så självklara att lägga en kristen festival i, resonerar Leif Ingvald Skaug.

Det blev ganska fullt på Skärgårdssång i fjol. Har ni gjort plats för fler i år?

– Vi har gjort några små ändringar som gör att vi kan ha 1 100 personer hela helgen, en ökning från fjolårets 700–800.

Vad är nästa steg för att göra Skärgårdssång till en tradition?

– Efter den här festivalen får vi se. Vi har fått frågor från flera städer i Sverige, till exempel ”kan ni inte ha Skärgårdssång norrut?”

– Det finns många möjligheter att vidareutveckla Skärgårdssång att bli mer än bara en helg om året. Många kyrkor runt om i landet vill gärna ha besök av ett sådant här upplägg.

Flera av artisterna från i fjol medverkar även i år, däribland Evie och Pelle Karlsson.

– De betydde väldigt mycket. De inkluderar de andra, de uppmuntrar andra och skapar en sådan fin sammanhållning. Jag är väldigt glad att de kommer tillbaka.

Ett nytt pris, Fyrljuspriset, delades ut i fjol. Det gick till Ingemar Olsson. I år blir det en ny pristagare.

– Det här är ett pris till någon som satt goda spår i den kristna sången och musiken i Sverige. Någon som stått upp i både med- och motvind. Vi är spända på att se vem det blir i år.

Powered by Labrador CMS