Musik
De tänker flyga svenskar till USA för gospelupplevelser
“Visst finns miljöaspekten, men vi ser också en alarmerande mental ohälsa i samhället”, säger initiativtagaren.

I nära samarbete med Samuel Ljungblahd erbjuder entreprenören och By Grace-sångaren Andreas Christiansson svenskar att åka till USA för att de ska få uppleva och utöva musiken på plats i gospelns ursprungsland. Fyra gruppresor om året planeras. Just nu laddar de för jungfrufärden som blir i april 2023.
Andreas Christiansson har jobbat med försäljning i hela sitt vuxna liv och det är inte svårt att ana sig till när han lägger ut texten om sina planer. Samtidigt är Gospel travels, som hans nystartade verksamhet heter, ett hjärteprojekt eftersom det bygger på två saker som präglat hans liv och kanske även hans världsbild, nämligen musiken och det kristna hoppet. Han har själv sjungit större delen av sitt liv och ingår sedan många år i gospelkören By Grace som turnerat frekvent under 26 år, både i Sverige och Europa men framför allt i USA. Det i kombination med hans entreprenörsgener har gjort att han fått vara med och hjälpa andra grupper att resa och ur dessa evenemang föddes en idé.
– Sedan 2018 har jag funderat på om man skulle göra det här på lite mer regelbunden basis, för jag ser ju vad musik och körsång gör med människor, säger Andreas Christiansson.
Tillsammans med Hanna Ekstedt driver han sedan 14 år kören Sjung i Sollentuna som övar på tisdagar i Pingstkyrkan och en händelse därifrån har talat till honom på ett särskilt sätt.
– Vi hade en kvinna i kören som hade problem med hjärtat. Hon hade en sådan där apparat på sig som mäter hjärtrytmen och när hon efter ett par veckor kom tillbaka till sjukhuset och skulle redovisa resultatet så frågade läkaren: “Vad gör du på tisdagskvällar mellan 19.00 och 21.00?”. “Vad menar du?”, undrade hon. “Jo, på tisdagskvällar då funkar ditt hjärta som allra bäst. Vad är det du gör då?”. “Det är då jag sjunger i kör”. “Fortsätt med det”, svarade läkaren.
I Andreas Christianssons öron lät kvinnans berättelse fantastisk.
– En sådan berättelse i kombination med att körsång är en kostnad som är godkänd som friskvård enligt Skattemyndigheten gör ju att man blir extra engagerad i att fler ska få ta del av det.
– Körsång skapar en känsla av tillhörighet och att få vara del av något större. De flesta av dem som sjunger i kör är inte solister. Körsång handlar först och främst inte om hur du låter, det handlar om hur vi låter tillsammans.

Samuel Ljungblahd hakar på resonemanget.
– Det som är fascinerande just med kör är att tillsammans bli starka. När du sjunger, när du använder hela kroppen, då händer det någonting. Det frigörs endorfiner precis som när man pratar om träning, förklarar Ljungblahd som kommer att hålla workshops med resedeltagarna under resorna.
Vi skandinaver sjunger med teknik, medan man i den svarta gospelkontexten sjunger ur hjärtat.
Andreas Christiansson
Men vad är då vitsen med att åka till USA för att inte bara uppleva gospel utan dessutom framföra musiken för en inhemskt publik? Svaret visar sig ha flera bottnar.
– Första gången jag själv åkte till USA med By Grace så var känslan lite att man tar med sig bröd till bagaren, säger Andreas Christiansson.
– Men tvärtom så uppfattas det som nästan exotiskt och det budskapet som gospeln grundar sig i har nått hela vägen runt jorden och kommer tillbaka i en annan skepnad och med en annan klang.
Både Andreas Christiansson och Samuel Ljungblahd tillbakavisar många svenskars bild av att gospelmusik alltid är musikaliskt fulländad i amerikanska kyrkor. Så är det inte. Men den utstrålar andra kvaliteter som har sin förklaring i afroamerikansk kultur och den mentalitet och det engagemang som skiljer sig åtskilligt från exempelvis lite mer svala nordbors.

– Om jag ska generalisera lite så sjunger vi skandinaver med teknik, med hjärnan och texter som vi lärt oss, medan man i den svarta gospelkontexten sjunger ur hjärtat med en ofantlig känsla och med ord tagna ur sitt eget ursprung och historia.
– Hela den afroamerikanska kulturen tycker jag landar väldigt mycket i bibelordet i Första Tessalonikerbrevet 5:16-18 – Var alltid glada, be oavbrutet och tacka Gud under livets alla förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus. Du ska inte prisa Gud bara när du mår bra, eller när bilen går fint eller när frun är snäll. Nej! Det är alltid! Vi svenskar hamnar lätt i läget att vi först måste se till att vi ser propra och fina ut innan vi kommer till kyrkan och till Gud, medan man i de andras kontext kastar sina bördor och tillkortakommanden på Gud med ett rop på hans hjälp, säger Andreas Christiansson.
Resorna sträcker sig över två helger och omfattar ett flertal gudstjänster. Andreas Christiansson och Samuel Ljungblahd intygar samfällt att det är omöjligt att inte påverkas av budskapet, oavsett vilken bakgrund man själv har.
– Det här skapar väldigt många samtal om vad tro är och vad livet är. Man får plötsligt komma innanför skalet på folk för de lägger ner garden och blir plötsligt mottagliga på ett helt annat sätt, bara för att budskapet kommer i en helt annan kontext.
Andreas Christiansson har aldrig sett sig som någon evangelist, men när gospelprofilen Walt Whitman under ett besök i Chicago tryckte sitt pekfinger i bröstkorgen på Andreas och med skärpa i rösten sa: “Du vet vad du gör, va? Nu tar du med dig världens kanske mest sekulariserade folk in i det här. Det kommer inte att gå obemärkt förbi.”
– Då blev det ett annat allvar över tanken och sedan dess har jag filat mycket på upplägg och detaljer i helheten här.
Vi skriver 2022 och klimatfrågan är glödhet. Hur tänker ni rent klimatmässigt med att flyga över en massa folk till USA?
– Vi kommer att flyga med stora bolag som klimatkompenserar. Visst finns miljöaspekten, men vi ser också en alarmerande mental ohälsa i samhället. Och där kan gospel och körsång bevisligen vara en bra ingrediens för att förbättra det inre klimatet hos människor, kontrar Andreas Christiansson.
Visst finns miljöaspekten, men vi ser också en alarmerande mental ohälsa i samhället.
Andreas Christiansson
Tanken är att Gospel travels ska genomföra fyra resor årligen. New Orleans, Atlanta, Chicago samt New York/Washington är målen. Under elva dagar hålls en blandning av workshops, körövningar, gudstjänstbesök med medverkan och lite vanligt turistande på det. Tanken är att åka i sällskap om 70 personer.
– Det finns de som hört av sig och undrat: Måste man sjunga för att kunna åka med? Nej, det måste man inte. Jag tror dock att man har svårt att låta bli när man väl är där. Men det finns ju de som vill åka med för att fascineras över kulturen och historien och musiken som musikstil. Men resan bygger ju helt klart på att man ska vara med i deras körer och sjunga i deras kyrkor och få ta del av den energin och kraften som det innebär, förklarar Andreas Christiansson.
– Och sedan är det ju jätteroligt om folk kommer hem med lite större öppenhet kring existentiella frågor, tillägger Samuel Ljungblahd.