Dagen Lokalt
”En virvelvind av musikantisk glädje”
Ännu en kristen musikfestival har sett dagens ljus. I helgen samlade ”Sång och spel vid Läckö slott” omkring 400 människor under tältdukarna vid Vänerns strand där det bjöds ett omväxlande program av hög musikalisk klass.

”Sol, vind och vatten ...” Med den kända titeln från Ted Gärdestads låtskatt inledde Lena Maria Klingvall sin medverkan i det nyfödda musikevenemanget ”Sång och spel vid Läckö slott”. Den titeln kunde också gälla som tema för de två konsertkvällarnas inramning. Tältet, som utgjorde konsertlokal, hade öppen fond där det vita sagoslottet, beläget på Kållandsö utanför Lidköping, bokstavligen tornade upp sig och Vänerns vattnet glittrade så där somrigt som man önskar. Och vinden då? Ja, vad sägs om en virvelvind av musikalisk proffsighet och musikantisk glädje som drog med sig publik och artister i ett variationsrikt program.
Opera och gospel
Första kvällens artister levererade tillsammans ett brett musikaliskt utbud. Operasångerskan Hannah Holgersson bjöd bland annat på kulning, något som kanske inte hör till vanligheterna på musikfestivaler, som övergick i ett folkvisemedley som med sitt naturromantiska innehåll och tonspråk matchade omgivningarna för dagen.
Lite mer fart blev det när Gladys del Pilar släppte loss sin gospelstämma och dessutom bjöd på välkänd Tina Turner-rock med bland annat klassikern ”Simply the best ...”.
Norske Ole Börud fullbordade det hela med soul och funk på ett sätt som också fick musikerna i bandet att briljera.
På söndagen blev det en något lugnare tillställning men med minst lika mycket glädje både från scen och publik. Lena Maria presenterade mer från bröderna Gärdestads finstämda musik och lyrik blandat med mycket annat, och självklart fick publiken också höra hennes uppskattade version av ”You raise me up”.
Värmande sväng
Per-Erik Hallin, som väl närmast får betraktas som en svensk legendar inom den moderna kristna musiken, lät sina fingrar leka över tangenterna i sina egna låtar och, som vanligt, när han är igång uppstod ett sväng som värmde gott i den lite kylslagna kvällen och kanske lite extra i hans kända ”What a world it would be”.
Men utan musikalisk uppbackning från Joakim Holgersson, professionell musiker och musikproducent, och hans för tillfället sammankallade musikerkolleger, hade det säkerligen blivit aningen torftigare. Joakim Holgersson var inte bara kapellmästare utan också musikalisk motor med kreativt hantverk i såväl musikarrangemang som utformning av programmet.
Lokala sångare
Under båda kvällarna fanns förstås också en kör på plats, bestående av lokala sångare som för de här konserterna trimmats samman av Anna Sixtensson. Kören medverkade inte bara med back up till artisterna utan också med egna nummer och solister.
Konferencier var initiativtagaren till hela härligheten, Ingemar Sixtensson, som med god hjälp av just Joakim Holgersson och dottern Anna drivit projektet från idé till genomförande.
Att döma av publikresponsen så är de säkert välkomna tillbaka.
Och när jag tittade upp mot slottet tyckte jag bestämt att jag såg slottsherren, och i det här fallet, framför allt psalmförfattaren, Magnus Gabriel de la Gardie stå där med ett leende och applådera sina sentida efterföljare i branschen.
Fotnot: Kulning är en skandinavisk sångform med ursprung i vallmusiken. Kulning användes för att locka på kor vid fäbodar, och karakteriseras av en kraftig tonansats och vibratofri ton i extremt högt register.
Kerstin Klason