Musik
Hillsongs “This is Christmas” är tillbaka
Helt nytt manus och extra satsning på Ukraina när föreställningen sätts upp på Hovet i Stockholm och på Partille Arena i Göteborg

För två år sedan gjorde Hillsong Sweden en digital version av sin julshow “This is Christmas”. I fjol fick församlingen ställa in julshowen i sista stund. Nu sätter de åter upp sin populära föreställning både i Stockholm och Göteborg.
– Det har varit lite som att göra en omstart, säger pastorn Andreas Nielsen.
Förra året satte pandemirestriktioner stopp för det som enligt Hillsong Sweden skulle bli en “enorm evangelisationssatsning”: This is Christmas skulle flytta ut till Kungsträdgården i Stockholm och till Avenyn i Göteborg, och dessutom ramas in av en stor julmarknad, som församlingen stod bakom.
Det visade sig dock att restriktionerna skärptes precis innan showen skulle ha premiär, och även om de inte gällde utomhusevenemang specifikt, tog Hillsong beslutet att inte äventyra någons säkerhet. I stället uppgav de i Dagen att de “vrider hela satsningen” och att en stor del av pengarna som skulle gått till showen i stället skulle gå till mat och kläder till hemlösa och för att bekämpa barnfattigdom i utsatta områden.
När jag ringer upp Andreas Nielsen för att prata om årets show, frågar jag hur det gick med den sociala satsningen.
– Vad gjorde vi förra året? Det är ju en hel livstid sedan, skämtar han. Sedan frågar han några kollegor i närheten som påminner om att de ordnade stora julmiddagar för utsatta och delade ut julkassar personligen i människors trappuppgångar.

Samma sak kommer man göra i år – men med ett nytt fokus: ukrainska flyktingar. Under året har församlingen engagerat sig för de som flytt kriget i Ukraina. Andreas Nielsen har själv besökt Hillsong i Kiev och församlingen i Sverige har varit drivande i Hillsong-rörelsens arbete på plats i Ukraina. Varje onsdag har man dessutom välkomnat flyktingar till Öppen kyrka i Stockholm, och genom det skapat ett stort nätverk.
– Vi har kontakt med 3 000 flyktingar och förutom att de kommer få en matkasse värd 500 kronor, blir de inbjudna att se showen helt gratis, berättar Andreas Nielsen.
Han nämner också att några inslag i showen kommer att vara på ukrainska och att man i samband med föreställningarna gör en extra pengainsamling till hjälparbetet.
Något annat som är nytt i år är innehållet i showen.
– Vi har ett helt nytt manus: publiken kommer att få följa med på en musikalisk tidsresa i juletid, så mycket kan jag avslöja, säger Andreas Nielsen. Han vill inte kommentera om särskilda artister kommer att medverka i showen – tidigare år har till exempel Carola och Samuel Ljungblahd gjort det.

Hur känns det att göra showen igen efter tre års uppehåll?
– Det har varit lite som att starta om. Vi märker att människor har ändrat sina beteenden under pandemin, och det är inte lika många som går på konserter och teatrar som förut. Det har varit en rejäl utmaning att fylla arenorna i år, men vi är glada att vi får till det.
Har det varit svårare att få volontärer att ställa upp också?
– Alla kyrkor går nog just nu igenom någon sorts omplanteringsfas. Vi får inte glömma att det bara var sju månader sedan restriktionerna försvann. Det har varit svårare att samla volontärer i år, samtidigt som de som är med har upplevt en stor glädje. För många har det blivit ett sätt att hitta in i kyrkan.
Det har varit svårare att samla volontärer i år, samtidigt som de som är med har upplevt en stor glädje.
“This is Christmas” har arrangerats sedan 2009 och Andreas Nielsen förklarar att församlingen känner sig kallade att göra just den här typen av julshow.
– När vi började med detta sneglade vi på NK:s julskyltning. Många har som tradition att gå förbi där i juletid. Likadant vill vi att människor gör “This is Christmas” till sin jultradition. Vi vill göra den för människor som inte brukar gå i kyrkan ska få uppleva julens budskap.