Kultur

Musikalstjärnan växte upp i kyrkan

Kristinas roll i musikalen ”Kristina­ från Duvemåla” är Maria Ylipääs drömroll. Därför flyttade hon till Sverige med hela sin familj. Dessutom är musikalens teman som invandring och främlingsfientlighet högaktuella.

Med utgångspunkt från ”Kristina från Duvemåla” har Maria Ylipää funderat mycket på utvandring, invandring och främlingsfientlighet. ”Det måste vara en fråga om liv och död när man lämnar sitt hemland. Det är riktigt på allvar. Man kommer inte till Skandinavien bara för att utnyttja vårt samhälle”, säger hon.
Med utgångspunkt från ”Kristina från Duvemåla” har Maria Ylipää funderat mycket på utvandring, invandring och främlingsfientlighet. ”Det måste vara en fråga om liv och död när man lämnar sitt hemland. Det är riktigt på allvar. Man kommer inte till Skandinavien bara för att utnyttja vårt samhälle”, säger hon.
Publisert Sist oppdatert

Musikalen "Kristina från Duvemåla" är lika aktuell nu som för 20 år sedan när den gjorde succé i Sverige. Redan före premiären i lördags hade 85 000 biljetter sålts till föreställningarna på Göteborgsoperan. De fyra huvudrollsinnehavarna är från Helsingfors där Svenska teatern 2012 gjorde succé med musikalen som bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos.

Kristina spelas av Maria Ylipää, 33, som hyllats för sin tolkning av titelrollen. Jag möter henne efter en repetition på Göteborgsoperan en dryg vecka före premiären. Hon kommer i fritidskläder, utan smink och sprudlande av energi.

– Jag vill ha in publiken, någon att berätta för, säger hon lite otåligt.

Det har inte varit många finländska musikalstjärnor i Sverige, påpekar jag.

– Så är det. Vi är fyra stycken från Svenska teaterns produktion i Helsingfors och vi spelar bra ihop, en bra kombination. Det är fint och roligt att komma till Sverige. Det är ett tryggt äventyr för mig och min familj, säger hon på bred finlandssvenska och ler.

– Musikalens Kristina har sisu, hon är kanske starkare än bokens Kristina. Det gillar jag. Det gällde ju att överleva i Amerika.

Maria Ylipää säger att hon är mycket motiverad att göra musikalen igen. Den var ju en enorm succé i Helsingfors och många reste dit från Sverige för att se den. Frågan är om den kan bli ännu bättre i Göteborg.

– Grejen är inte att göra succé, utan är att leverera vad man har och säga och göra det så bra som man kan för att ge människor känslorna och tankarna – det är min utmaning, säger hon.

Kritikerna säger att det är just det som Maria Ylipää är bra på. Att leva sig in i rollen och förmedla det till publiken. Hon har övat på detta sedan hon var barn.

– Musiken var det första språket som jag lärde mig. Musiken är typ livet för mig, säger hon.

– För mig var kyrkan ett tryggt ställe. Jag blir lugn i kyrkan, den har alltid varit mitt hem.

Hon satt och lekte i kyrkan när pappa spelade orgel. Han är organist i Tammerfors och mamma är musiklärare och sångerska. Maria började spela och dansa redan som femåring. Det blev musikstudier i fiol och piano.

Maria Ylipää säger att hon egentligen aldrig drömt om att bli skådespelare eller sångare. Hon har bara gjort det som hon har tyckt har varit roligt. Och hon har skolat sig i Teaterhögskolan.

– En bra berättelse till bra musik är en blandning som har påverkat mig starkt. Jag tittade på opera redan när jag var fyra år.

Då är väl det här drömjobbet för dig?

– Kristina är nog det. Det är en av de bästa musikalrollerna som finns, säger Maria Ylipää och förklarar att det mitt i mellan opera och musikal.

– Det finns så många ointressanta kvinnoroller inom musikal och opera. Det är kvinnor som längtar efter en man och de är ju ofta skrivna av män för länge sedan. Kristina har så många olika sidor av en kvinna, säger Maria.

Uppgiften att tolka en roll, som spänner från en 19-åring och hela livet tills hon dör, är enligt Maria motiverande. Det är en mångsidig och mänsklig roll.

– Det är inte bara att vara vacker och sjunga vackert, sådant är tråkigt. I ”Kristina från Duvemåla” finns både sorg och tvivel. Och så en vacker kärlekshistoria, många intressanta och tidlösa teman.

Musikalen ”Kristina från Duvemåla” tar sig an de stora frågorna. Det tycker Maria Ylipää är bra och nämner låten ”Du måste finnas”. Kristina tror men Karl-Oskar är inte så säker. I Mobergs bok finns mycket mer av sådant som inte ryms i musikalen.

Ett tema som Maria Ylipää funderat mycket på är utvandring, invandring och främlingsfientlighet. Det är ju aktuellt i hela Europa. Hon har svårt att förstå att det finns så mycket rasism och främlingsfientlighet. Att det finns politiska partier som går fram med dessa teman är för henne skrämmande.

– Det måste vara en fråga om liv och död när man lämnar sitt hemland. Det är riktigt på allvar. Man kommer inte till Skandinavien bara för att utnyttja vårt samhälle.

– Kanske är människor rädda eller så är det dålig självkänsla. Svenskundervisningen debatteras igen i Finland. Jag skulle inte vara här om jag inte hade fått lära mig svenska i skolan. Ju fler språk desto bättre, tycker jag.

Maria Ylipää är inte bara uppvuxen i ett kristet hem utan är själv kristen. Hon vill överföra det kristna arvet till sina barn.

– Jag vill ge mina barn en möjlighet att lära sig andlighet. Jag är inte svartvit, jag vill inte pracka på. Det handlar om trygghet, men det kan vara svårt att klä i ord.

I en tidigare intervju i finska Askel säger hon att hon vill mata barnen med musik och kultur såsom hon själv har blivit. "Jag vill ge dem ett andligt arv, tilliten och värderingarna. Det är viktiga sakerna från mitt barndomshem, en modell av fri andlighet."

– Att vara kristen är ett mervärde. Jag upplever liknande saker i teatern, konserten och i kyrkan. Det bästa är friheten, man är som man är.

Hon säger att hon inte alltid är så bergsäker på sin tro. Tvivlet finns där också.

– Det känns också skönt att kunna säga det att jag inte alltid är så säker på det.

Powered by Labrador CMS