Kultur

Ny festival bjöd på stor innerlighet

Grebbestad. Det haded kunnat bli en stor nostalgitripp.Med artister som Evie och Pelle Karlsson, Per-Erik Hallin och Roland Lundgren tilltalade Skärgårdssång en generation som var ung på 1970-talet.Men den helt nya musikfestivalen visade sig vara något mer.

Trots att det var första gången ut för Skärgårdssång lyckades arrangörerna fylla de flesta konserterna i den 800 platser stora hallen i Tanumstrand. Peter Hallström var en av många artister som fick ett varmt mottagande och han bjöd verkligen på både sig själv och sin musik.
Trots att det var första gången ut för Skärgårdssång lyckades arrangörerna fylla de flesta konserterna i den 800 platser stora hallen i Tanumstrand. Peter Hallström var en av många artister som fick ett varmt mottagande och han bjöd verkligen på både sig själv och sin musik.
Publisert Sist oppdatert

Musik kan som inget annat ta oss till platser och stunder i vår ungdom. Det är något som många arrangörer upptäckt, och det har gett oss en mängd nostalgiska shower där artister spelar sina gamla låtar för att vi ska kunna drömma oss tillbaka.

Sångfestivalen Skärgårdssång skulle kunna vara något liknande, bara i kristen tappning: en chans för frikyrkans fyrtiotalister att återuppleva sin krafts dagar. När festivalen i helgen hade premiär i Sverige i skärgårdshotellet Tanumstrand utanför Grebbestad i Bohuslän var det nämligen med dåtidens fixstjärnor inom frikyrkan som dragplåster, här fanns Evie och Pelle Karlsson, Ingemar Olsson och Roland Utbult. Dessutom genomförde Oslo Gospel Choir under lördagskvällen en hyllning till Andraé Crouch, den gospellegendar som under 1970- och 1980-talen påverkade oändligt många svenska ungdomskörer.

Det var ett program som tilltalade många, nästan alla konserter blev helt eller nästan slutsålda i hallen som rymde ungefär 800 personer. Medel-åldern i publiken var också hög, det var ofta svårt att hitta någon 40-åring där och omöjligt att hitta en 20-åring.

Men även om minnen från ungdomen säkert färgade upplevelsen för många så blev faktiskt musikfestivalen något annat än nostalgi. Det handlade om en levande tro, något som är på riktigt och lika verkligt i dag som det var för 40 år sedan.

Artisterna hade fått fler rynkor och tunnare hår, och kanske också mött lidande och svårigheter. För även om de sjöng de gamla sångerna från 1970-talet var det som om livserfarenheterna gav dem större djup, de blev inte trötta upprepningar av det som en gång var. Och det var det som gjorde att även om solen för en gångs skull sken över klippor och hav denna sommar så ville människor sitta inne och lyssna och sjunga med.

Roland Lundgren, som var den ena medlemmen i duon Curt & Roland, skämtade om norrmän och svenskar men var också allvarlig. Han berättade om Curt Petersén, som 2009 dog i cancer, och hur tron bar honom genom sjukdomsperioden.

– Om man besluter sig för Jesus Kristus i livet så har Han lovat att ta ansvar för dig även när det inte är solsken och halleluja, sa Roland, och sjöng sedan sången ”Sköna landet om himlen”.

Per-Erik Hallin satt ensam vid pianot på scenen i ett rött sken, men hans musikalitet är så stor att den berör utan uppbackning av ett stort band. Han berättade om sången ”Summer is not over”, om att texten egentligen var ett profetiskt budskap som en annan person fått ge som hälsning till en deprimerad kvinna, en hälsning om att det skulle komma en ny sommar i livet.

– Jag tror att du kan uppleva det också, att din sommar inte är över, sa han.

Evie och Pelle Karlsson hade ett klassiskt väckelsebudskap om nåd och försoning, och de sjöng klassiker som ”Namnet Jesus” och ”Oändlig nåd”.

– Som sjuåring gav jag mitt liv till Kristus, och jag har sjungit de här sångerna i hela mitt liv. Visst har jag alltid trott dem, men ju äldre jag blir, ju mer tror jag på texterna. För jag märker att detta med Jesus, det håller, sa Evie.

Men det var inte bara 1970-talets artister som var med på festivalen. Peter Hallström, den kände låtskrivaren som är uppvuxen inom frikyrkan men som länge tog avstånd från den, var också med. När han kom upp på scenen såg han närmast förundrad ut.

– Att jag spelar efter Evie och Pelle, om något sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle göra det så hade jag svarat: Visst, och sen ska jag till månen också.

På liknande vis som Per-Erik Hallin skapade han en intim atmosfär med sin röst och sitt pianospel. Han sjöng om tvivel om kamp, om vem som stal hans tro, men också om vägen tillbaka till det han i dag vågar stava Gud. Trots att hans budskap på ett sätt stod ut från de andra så tog publiken honom till sitt hjärta och han fick varma applåder.

En annan av de yngre artisterna var Maria Gustin Bergström. Hon tyckte att det var en fantastisk upplevelse att få delta tillsammans med sångare och musiker hon sett upp till hela livet. Hon sörjde att inte fler unga kommit för att lyssna.

– Det handlar inte om någon åldersfråga. Det är både nya och gamla sånger, men alla handlar om Jesus, och jag önskar att alla skulle få vara med om detta fantastiska, sa hon till Dagen.

Bakom festivalen står den norska stiftelsen Skjærgårdsgospel som sedan flera år arrangerar en liknande festival i Norge. Det var dock den kristne artistbokaren Magnus Erikson, som avled i vintras, som tog initiativ till att festivalen skulle hållas i Sverige.

– När han dog frågade vi oss hur vi skulle göra nu, men vi bestämde oss för att köra, sa Leif Ingvald Skaug, som är festivalansvarig, till Dagen.

Han var närmast överväldigad av responsen från publiken. Leif Ingvald Skaug menade att festivalen fyller ett behov hos många, att detta är musik som saknas i församlingarna.

– Det är inte så att man ogillar modern lovsångsmusik, men man vill han en större bredd och här kommer det till uttryck. Det är en fara om vi blir för smala som kyrka.

Sedan blev det en lång gospelkonsert med Oslo Gospel Choir där värmen steg i den fullsatta lokalen. Den tidigare i år avlidne gospellegendaren Andraé Crouch hyllades med ett digert program och 60-åringar klappade händer tillsammans med de yngre som faktiskt var där.

Powered by Labrador CMS