Kultur

Påskmusikal med scener från hela Bibeln

Älvängen. Två gamla vänner möts på ett kafé. Den ena kvinnan är kristen, den andra inte. I Sara Arvidsson Selans nyskrivna påskmusikal ”Ty så älskade” löper passionsberättelsen parallellt med samtalen på kaféet.

Undervisning i synagogan i Nasaret på sabbaten.
Undervisning i synagogan i Nasaret på sabbaten.

Hon håller upp ytterdörren. Framför färgstarka graffiti-målningar. Vi passerar genom ett stort uppehållsrum med elever som är på väg från och till sina lektioner.

Inne bland smårummen hörs trummor. Ensembler som repar.

Så det här är estetprogrammet?

– Märks det? säger hon och ler.

Det är måndagseftermiddag på Lerums gymnasium där Sara Arvidsson Selan håller i sånglektioner en gång i veckan. Eftermiddag i ett av alla lektionsrum som hon besöker regelbundet. Här såväl som i Göteborg, Gråbo, Grästorp och Älvängen.

I Smyrnakyrkan i det sistnämnda samhället är det väldigt snart premiär för ”Ty så älskade”, hennes egenskrivna musikal som spelas av församlingsmedlemmar i de flesta åldrar, från 10 till 70 år. Solister, kör, komp, skådespelare och dansare har repat sedan i slutet av januari. Totalt är ett 30-tal personer involverade i projektet, varav sju dansar.

– Det är jättespännande, känns jättekul. Det är lite ”varannan gång” när man repar, från ”Oj, hur ska det här gå?” till ”Yes, där satt det!”, säger Sara Arvidsson Selan.

Smyrna i Älvängen är även den församling hon vuxit upp i. Musik, dans och teater har följt henne genom livet.

– Från att jag var fem, sex år har jag varit med i musikaler där. Så jag vet att de har en erfarenhet av det och går igång på såna saker.

Musikalens två huvudrollsinnehavande kvinnor, som hon på ett tidigt stadium i skrivandet tänkte sig som män, är någonstans strax under 40 år gamla. De har känt varandra tidigare, men när de möts på stan har de inte setts på väldigt lång tid.

– Kanske tio år.

Under den perioden har den ena kvinnan hunnit bli kristen. Och när påsken närmar sig planerar de två att fira på olika sätt, vilket skapar en nyfikenhet hos den andra kvinnan som undrar vad det innebär att vara kristen. Ett kafé blir platsen för berättandet som inte bara handlar om påsken.

– Hon förklarar och samtidigt utspelar sig scener bredvid.

Hur fick du idén att göra just så?

– En väldigt bra fråga, säger hon och backar i tanken tillbaka till när hon läste vid numera nedlagda Institutet för tro och musik (ITM) i Huskvarna.

Där gjorde hon och klasskamraterna en musikal där olika webbsidor visades och fick bli utgångspunkten för olika scener.

– Det är väldigt kul med både nutid och dåtid. Även publiken dras in i det ibland och blir en del av scenen, säger hon om ”Ty så älskade...”. Den börjar i skapelsen och slutar i en ny himmel och en ny jord.

Man får alltihop?

– Hela paketet. Men långtifrån hela Bibeln. Jag har tagit ut vissa delar som känns som den röda tråden. Jag gillar att förmedla helheten. Får man bara påskbudskapet eller det kring jul kanske det är svårt för allmänheten att förstå vad det handlar om.

Vart tar det vägen?

– Underrubriken ”Ett möte, ett förvandlat liv” kan ju syfta på att den ena personen redan har blivit kristen eller att den andra också blir det. Vi får se, säger hon skrattandes.

Tanken på att göra en musikal tog fart redan för över fyra år sedan. När Sara Arvidsson Selan arbetade i Furulundskyrkan i Partille.

– Jag ville göra något extra till påsk och tänkte ”Musikal hade väl varit kul”. Så jag började skriva. Jag har alltid brunnit för att människor ska få möta Gud. Och jag tänkte att det kan vara en bra kombo att skriva en berättelse för att få ihop de här bitarna.

Men det hanns inte med i den kyrkan. Inte på nästa arbetsplats heller. Och det behövdes en föräldraledighet för att bli klar.

Nu väntar två föreställningar på långfredagen.

– Jag har jättestora förväntningar. En tanke har blivit ett stort projekt. Om alla säger till några så blir det många som kommer. Eftersom vi har fått så god respons känns det som att det kan komma ett gäng och titta, säger hon och syftar bland annat på att flera från församlingen gått runt och delat ut lappar med information om satsningen.

Musikaliskt kretsar det kring jazz, gospel samt lugna låtar.

– Och någon mer åt det rockiga Carola-hållet. Så det är en mix och jag tror att många kan tycka om någon låt även om man inte gillar alla.

Vad är det bästa som skulle kunna hända?

– Att de som inte är vana vid den kristna tron ska få en aha-upplevelse; ”Är det det här som det handlar om? Det har jag inte förstått.” Som musiker och artist vill man alltid beröra. Jag hoppas att det ska börja gro något.

2008 gav Sara Arvidsson Selan ut en skiva på engelska. I höst vill hon göra en ny. På svenska.

– Jag har material, men det ska bara få landa. Och så behövs det tid och pengar och allt vad som ska klaffa. Så det är nästa projekt. Men jag gör gärna en ny musikal, för det här var väldigt kul.

Och kanske blir det en notsamling med låtarna från ”Ty så älskade...”

Vad är roligast med att vara musiklärare?

– Just att inte vara musiklärare, utan att vara sångpedagog och ha eleverna en och en. Man lär känna dem på ett helt annat sätt. Man jobbar med det tekniska och det blir lite psykologi i det, jag gillar det. Om jag inte hade hållit på med sång hade jag nog velat jobba med själavård och psykologi. Jag och min man brukar analysera människor mycket, jag tycker att det är intressant.

Per-Johan Thörn

Powered by Labrador CMS