Nyheter
1 900 svenska scouter i Japan
Just nu pågår Världsscoutsjamboreen i Japan. 33 000 ungdomar från hela världen är samlade och Equmenias scouter är på plats med möjlighet att samlas till bön med ungdomar från andra religioner.

1 900 svenska scouter är på resande fot i Japan. När de ändå reste till andra sidan jorden, passade de på att göra ytterligare några stopp på vägen. Bland annat har ungdomarna besökt Tokyo och Hiroshima. Men i onsdags började invigningsceremonin till årets Världsscoutsjamboree, ett stort internationellt läger för hela världens scouter.
– Det här är en enormt stor händelse. Man går till matsalen på morgonen och slår sig ned jämte någon som sitter ensam. Vi presenterar oss och då kan det vara någon från USA, Indien eller vart som helst ifrån. Och så sitter man och pratar en halvtimme. Det är svårt att få den upplevelsen någon annanstans. Det är fantastiskt. Här är de unga i fokus, säger Arvid Nilsson, scout i Equmenia och ledamot i Scouternas styrelse.
Deltagarna är mellan 14-17 år och lägret arrangeras vart fjärde år. Senaste gången hölls Världsscoutsjamboree i Sverige i Kristianstad, Skåne. Men årets läger skiljer sig markant. Den mest påtagliga skillnaden är vädret. Just nu är det 40 grader värme och att sova i tält är inte särskilt enkelt i morgonhettan, berättar Arvid Nilsson. En annan stor skillnad är den strikta japanska kulturen, som ibland kan vara till viss irritation för svenskarna. Men att lära sig skillnader och likheter är just vad lägret går ut på.
– Ungdomarna får se att människor i världen är olika, men också väldigt lika. Fördomarna minskar även om en del även förstärks. De lär sig något om världen som de inte visste innan, säger Arvid Nilsson.
Han uppskattar att det finns cirka hundra scouter från Equmenia med på resan. Arvid själv är 31 år och arbetar som funktionär. Han är med i ett av Nykterhetsrörelsen scoutförbunds programprojekt på lägret som handlar om synen på alkohol i olika länder. Scoutpatruller får komma för att samtala om alkohol med hjälp av en mängd olika bilder och associationer. En övning som har grund i nykterhetsrörelsen.
– Det är jättespännande. I princip alla grupper kopplar ordet alkohol till fest, våld och bilkrockar. Och i frågan vad som är det viktigaste med ett bra samhälle svarar de kärlek, demokrati, yttrandefrihet och fred, säger Arvid Nilsson.
En del ungdomar kopplar religion till ett perfekt samhälle. Men det finns även de som kopplar ihop religion med alkohol. För dem är alkohol associerat med religiösa ceremonier, såsom nattvarden, förklarar Arvid Nilsson. Andra tänker främst på förbud av alkohol och därför står religion nära sammankopplat med ordet.
– Idén är inte att säga till scouterna att alkohol är bra eller dåligt. Utan vi vill skapa en förståelse för betydelsen av alkohol i olika länder och kulturer. Men också visa på att det finns uppfattningar om alkohol som är gemensamma – såsom fest, våld och bilkrockar.
På lägerområdet finns även en "tro och övertygelse-zon" Där finns representanter från alla stora religioner som arrangerar gemensam bön.
– Det finns även kommunikationscirklar där man kan ställa frågor till personer från olika religioner. Ungdomarna får exempelvis höra om buddister eller ortodoxa kyrkan och lär sig respektera varandras åsikter, berättar Arvid Nilsson.
Totalt är det 33 000 människor på Världsscoutsjamboreen i Japan, varav 25 000 deltagare från 150 olika länder. Lägret pågår under 10 dagar och avslutas officiellt den 8 augusti.