Nyheter
12 personer lät döpa sig i havsviken på Hönö
För många är Hönökonferensens höjdpunkt en gudstjänst som doftar hav. Tolv män och kvinnor döptes under lördagens dophögtid.

Även om Hönökonferensen inte avslutas med dophögtiden utgör den ändå en slags kulmen på veckan. Här blir det konkret, det väckelsearv som burit konferensen sedan starten 1945, längtan efter att människor ska få möta Jesus och följa i hans fotspår.
I år var det tolv personer som lät döpa sig i havsviken på Hönö och hundratals människor som satt på de omgivande klipporna följde dem i bön.
Anders Marklund, pastor i Hönö missionskyrka och konferensledare, menar att dophögtiden är central för konferensen.
— Dophögtiden är en slags bekännelse till Kristus, självklart för dem som döps men egentligen för alla. Det är en manifestation, säger han efteråt till Dagen.
— Det är fantastiskt att få vara med om. Det är otroligt stort att få vara med och döpa människor till Kristus.
I år var fem av dem som döptes från Hönö missionskyrka, men de övriga kom utifrån. Att låta döpa sig under konferensen lockar många, även om konferensledningen hellre ser att människor vänder sig till sin hemförsamling.
— Men en del har skäl som gör att de vill döpas här. Då har vi dopsamtal där vi betonar att man inte kan vara kristen på egen hand, utan att man ska söka sig till en församlingsgemenskap efteråt. Vi tar också kontakt med lokala församlingar om det finns och meddelar att dessa har döpts, säger han.
Läs mer: Teolog: Misslyckanden hör till det kristna livet
Ett viktigt mål för konferensen är just att bygga upp de lokala församlingarna. Anders Marklund hoppas att årets konferens gör avtryck i vardagen under det kommande året.
— Jag önskar att de som åker tillbaka till sina lokala församlingar ska känna sig utmanade, utrustade och uppmuntrade att ta nästa steg.
Många av konferensdeltagarna kommer från mindre frikyrkoförsamlingar som kämpar för att överleva.
— Jag tror det är viktigt för människor att komma in i större sammanhang där det finns mycket folk och ungdomar, säger han.
Årets konferens har präglats av det vackra vädret. Allt har dock inte varit solsken. Under konferensen var det inbrott i pingstförsamlingen Betelkyrkan, där vissa samlingar hålls. Det resulterade främst i skadegörelse.
— Det är hemskt tråkigt att det blir så, säger Anders Marklund.
Läs mer: Fråga: Vad tar du med dig från konferensen?
En del campinggäster har också blivit störda på nätterna.
— Störningarna på campingområdena är nog ungdomar härute som gör hyss och ibland går för långt. Busandet tror jag vi måste se över hur vi hanterar framöver, säger han.