Nyheter

8 av 10 pastorer: Vi har inte höjt säkerheten i kyrkan

Församlingar uppmanas se över sin säkerhet i och med det förhöjda terrorhotet mot Sverige, men få har faktiskt vidtagit konkreta åtgärder, visar Dagens undersökning.

Dagen har frågat pastorer och präster runt om i landet om den förhöjda terrorhotnivå har påverkat säkerhetsarbetet i deras församlingar. 83 procent av pastorerna svarar nej medan 17 procent svarar ja.
Dagen har frågat pastorer och präster runt om i landet om den förhöjda terrorhotnivå har påverkat säkerhetsarbetet i deras församlingar. 83 procent av pastorerna svarar nej medan 17 procent svarar ja.
Publisert Sist oppdatert

För några veckor sedan höjde Säpo terrorhotnivån. Detta har inte gått landets kyrkor förbi, men än så länge har de flesta valt en avvaktande inställning.

– En av de saker som nämnts som en bra åtgärd är att ha folk som står i dörren och hälsar välkommen – det har vi alltid, oavsett säkerhetsläget, säger en pastor.

Dagen har frågat pastorer och präster runt om i landet om den förhöjda terrorhotnivå har påverkat säkerhetsarbetet i deras församlingar. 83 procent av pastorerna svarar nej medan 17 procent svarar ja.

Bland de sistnämnda finns det några återkommande ord i fritextsvaren: medvetenhet, uppmärksamhet, vaksamhet – och inte minst mötesvärdar/kyrkvärdar. Utöver att hälsa välkommen och svara på frågor förväntas värdarna numera även slå larm om de noterar något misstänkt.

– Vi kommer samla mötesvärdar och prata utifrån råden till trossamfund. Just detta att vara lite mer uppmärksam, säger en pastor.

– Vi har meddelat våra kyrkvärdar att vara lite mer uppmärksamma och att man finns redan i foajén och hälsar på mötesdeltagarna i stället för i kyrksalen, säger en annan.

Jobbar ändå med frågan

Majoriteten av pastorerna svarar som sagt att säkerhetsarbetet i kyrkan inte har påverkats av den förhöjda terrorhotnivån som meddelades i mitten av augusti. Enligt flera av pastorerna beror det på att de arbetar i landsbygdsförsamlingar.

– Så vi känner oss trygga än så länge, säger en pastor.

När man ser närmare på svaren framgår det samtidigt att vissa av pastorerna som uppger att säkerhetsarbetet i deras församlingar inte har påverkats, ändå jobbar med frågan.

– Än har vi inte gjort någon förändring, men det finns i bakhuvudet, säger en.

– Frågan har aktualiserats för bearbetning framöver, säger en annan.

Stor variation inom Frälsningsarmén

Det finns vissa skillnader mellan samfunden. Exempelvis svarar samtliga 22 pastorer som arbetar i kyrkor tillhörande Svenska alliansmissionen nej på frågan om säkerhetsarbetet har påverkats av terrorhotnivån.

– En av de saker som nämnts som en bra åtgärd är att ha folk som står i dörren och hälsar välkommen – det har vi alltid, oavsett säkerhetsläget, förklarar en sådan församling, som är trippelansluten.

Inom Frälsningsarmén är situationen mer blandad. Nio kårledare uppger att säkerhetsarbetet inte har påverkats.

– Även om vi finns i en ”starkt muslimsk” stadsdel har vi inte känt av detta. Jag tror att det beror på att vi jobbar relationellt, säger en.

Sju kårledare svarar samtidigt att säkerhetsarbetet har påverkats.

– Vi har aktualiserat frågan och tagit till oss de råd som MSB, Polisen och Myndigheten för stöd till trossamfund sammanställt, säger en och tillägger att församlingens styrelse/kårnämnd har påbörjat ett arbete med att se över vilka åtgärder de behöver vidta som verksamhet och församling.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en myndighet som ska hjälpa samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.

”Mer uppmärksamma på kvarlämnade föremål”

Dagen har även ställt samma fråga till präster i Svenska kyrkan. Här är svarsfrekvensen så pass låg att det inte går att dra några säkra slutsatser. Men bland de som har svarat uppger 72 procent att den förhöjda terrorhotnivå inte har påverkat säkerhetsarbetet i deras församlingar.

– Vi höjde den förra gången terrorhotnivån höjdes, säger en.

28 procent av prästerna svarar att säkerhetsarbetet har påverkats.

– Vi är mer uppmärksamma på kvarlämnade föremål och om någon besökare beter sig underligt, säger en.

– Vi har sett över vår egen krishantering och kommer att meddela lokalpolisen vid större evenemang i våra kyrkor, säger en annan.

Powered by Labrador CMS