Nyheter

Advent i kyrkan stoppad – skolbarnen besvikna

Kyrkan var bokad som vanligt, men plötsligt sa skolans rektor nej till adventsfirandet. Trots att en majoritet av föräldrarna och barnen vill ha kvar traditionen.– Det kändes jättetråkigt, säger Chasmin Ekström, 14 år.

Carlotta Milan, Bianca van Klaveren, Julia Bergqvist, Matilda Björklund och Chasmin Ekström, elever på Kyrkhedens skola, fick inte gå på någon adventssamling i kyrkan i år.
Carlotta Milan, Bianca van Klaveren, Julia Bergqvist, Matilda Björklund och Chasmin Ekström, elever på Kyrkhedens skola, fick inte gå på någon adventssamling i kyrkan i år.
Publisert Sist oppdatert

Traditionen att gå till kyrkan vid första advent har funnits på Kyrkhedens skola i värmländska Ekshärad sedan åtminstone 1992. Ända sedan hon gick i förskolan har Chasmin Ekström och hennes klass gått till kyrkan vid första advent. I år var det slut på den traditionen. Den nya rektorn menade att besöket i kyrkan bröt mot skollagen.

– Det är jättetråkigt att det ställdes in tycker jag. Vi har gått till kyrkan varje år sedan förskolan och helt plötsligt så blir det ingenting, säger Chasmin Ekström som går i åttan på Kyrkhedens skola.

– Det är väldigt mysigt i kyrkan vid jul och det har blivit en tradition att vi är där. Mina kompisar tycker också att det är tråkigt.

Majoritet för

Skolans föräldraförening skickade ut en enkät till alla föräldrar och alla barn i högstadiet när de fick beskedet. Svaren visade att en klar majoritet ville fortsätta med adventsfirandet i kyrkan.

– Vi skickade ut drygt 300 enkäter och fick tillbaka 270, säger Jenny Ekström, styrelseledamot i Föräldraföreningen och mamma till Chasmin.

– Endast elva stycken sa nej till att vara i kyrkan, alla andra tyckte att det var klart att vi skulle vara där.

Skolan utformat programmet

Det har alltid varit skolan som utformat programmet för adventsgudstjänsterna, medan kyrkan har hållit i samlingen. Man har sjungit psalmer, läst evangelietexten och prästen har sagt någonting om varför man firar advent. Från föräldraföreningens håll kom man i år med förslaget att ändra namnet på samlingen i fall det kunde hjälpa, men det spelade ingen roll tyckte rektorn.

– Han säger bara att han följer skollagen, men det beror ju på hur man tolkar den, menar Jenny Ekström.

– Det känns inte som att han lyssnar på oss, trots att en majoritet vill behålla samlingen. Han har också sagt att det tar för mycket tid från undervisningen, men det tar bara en timme om man går fram och tillbaka från skolan.

”Inte konstigt”

Rektorn själv, Anders Thörne, menar att man inte kan tolka skollagen på annat sätt än han har gjort.

– Det är en ren gudstjänst som brukar hållas, med psalmer och bön. Enligt skollagen ska det inte förekomma några religiösa inslag. Gudstjänster tycker jag är religiöst. Det är inte konstigt att det står så i skollagen.

Själv har han ingenting emot traditioner, dem håller han gärna fast vid, men han vill inte riskera att gå emot skollagen. Ett förtydligande av skollagen vore inte helt fel menar han.

– Skolministern menar att skollagen har förtydligats, men det är snarare tvärtom tycker jag.

Goda relationer

Från kyrkans håll har man försökt bemöta skolans behov så mycket man kunnat. Lars-Peter Hjärpe, kyrkoherde i Ekshärads församling, har lagt fram olika alternativ.

– Vi har alltid haft goda relationer med skolan och det hoppas jag ska fortsätta. När samlingen ställdes in la jag fram olika alternativ. Jag sa också att jag kunde hålla mig borta i fall skolan ville vara där utan präst. Det är en liten bygd och jag vill inte att de ska uppleva att vi stänger kyrkan, säger han.

Powered by Labrador CMS