Nyheter

Afghaner tvingas se på när hemlandet tas över

Talibaner patrullerar i Kabul, Afghanistan. Hussein Alizedah lyckades ta sig till Uppsala, där han numera är bosatt sedan över tio år.
Talibaner patrullerar i Kabul, Afghanistan. Hussein Alizadeh lyckades ta sig till Uppsala, där han numera är bosatt sedan över tio år.
Publisert Sist oppdatert

Talibanerna har snabbt tagit över styret i Afghanistan. I Sverige finns många afghaner som nu maktlösa tvingas följa rapporterna om den extremt farliga situationen i hemlandet.

– Alla är oroliga och ingen vet vad som väntar, säger Hussein Alizadeh.

När Hussein Alizadeh var fyra år tog talibanerna makten i Afghanistan och styrde sedan landet under andra halvan av 1990-talet fram till USA:s invasion 2001. Själv lyckades Hussein ta sig från hemlandet till Sverige och – så småningom – Uppsala, där han är bosatt sedan sju år. Men när talibanerna nu tar över Afghanistan igen väcks obehagliga minnen till liv.

– När jag hörde det kunde jag inte sova. Jag kontaktade direkt folk som bor där och de berättade för mig hur allvarlig situationen är. Det är livsfarligt. Människor kan inte ta vägen någonstans, de är fast, säger han.

Fängslat många

Hussein Alizadeh är uppvuxen i närheten av staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan och har kvar vänner i regionen. I veckan fick han oroväckande rapporter om att talibanerna redan har massfängslat människor där de dragit fram.

– En person som jag pratade berättade att bara i en stad hade de satt tusen personer i ett litet fängelse. Ingen kan besöka dem eller se hur de har det, och ingen vet vad som ska hända med dem, säger han.

Talibaner patrullerar i Kabul, Afghanistan.

Kan stänga skolorna

Ännu är mycket oklart kring hur talibanernas maktövertagande kommer att påverka befolkningen, men baserat på tidigare erfarenheter kommer etniska minoriteter som hazarer och tadzjiker att tillhöra de värst utsatta.

Även kvinnor och barn kommer att drabbas. Under de första dagarna efter talibanernas intåg i huvudstaden Kabul syns inte längre kvinnor på offentliga platser, rapporterar flera medier. Samtidigt är det osäkert i vilken utsträckning barn – och framför allt flickor – kommer att kunna gå i skolan.

– Under en period har kvinnor haft en viss frihet och barn har kunnat lära sig om kvinnors rättigheter i skolan. Nu kommer det troligen att försvinna igen och kvinnor kommer inte att våga gå ut. Alla är oroliga att talibanerna ska stänga skolorna och göra dem till militärplatser, säger Hussein Alizadeh, som vet av egen erfarenhet vad det innebär att stängas ute från utbildning.

– Jag kunde själv inte gå i skolan när jag var liten och det har påverkat mig genom hela livet. Jag tror att det alla familjer tänker nu är om deras barn kommer att bli analfabeter för att de inte får gå i skolan, säger han.

Livsfarligt för kristna

Kristna är också en extremt utsatt grupp – om den informationen skulle nå talibanerna.

– Det är omöjligt att säga att man är kristen, det vore livsfarligt, säger han.

Att Afghanistan – trots många år av militär uppbyggnad från främst USA – snabbt föll i talibanernas händer förvånar inte Hussein Alizadeh.

– Talibanerna har mycket vapen och pengar. Människor tänker nog att om vi gör motstånd kanske de dödar oss alla, säger han.

Ingen vet vad som väntar

Allas blickar riktas nu mot landet, men för de miljoner människor runt om i världen som har sin bakgrund i Afghanistan är känslan av maktlöshet extra påtaglig.

– Det är svårt att koncentrera sig på sitt jobb när man har släkt och familj där. Det påverkar oss alla, säger han.

För dem som är kvar i Afghanistan är situationen förstås ännu värre.

– Kommer de att hamna i fängelse eller till och med bli dödade? Alla är oroliga och ingen vet vad som väntar, säger Hussein Alizadeh.

Fakta: Talibanernas maktövertagande i Afghanistan

  • Talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001 när USA gick in med militär i landet.
  • Nu har talibanerna än en gång tagit makten efter att snabbt ha lagt landets städer under sig.
  • Efter att Kabul föll i talibanernas händer i söndags har situationen varit relativt lugn i huvudstaden, men i andra delar av landet har det förekommit avrättningar och massfängslanden, enligt rapporter.
  • Enligt en rapport som läcktes till Radio Free Europe förra året beräknas en stor del av talibanernas finansiering komma från handel med droger som opium och metamfetamin.
Powered by Labrador CMS