Nyheter
Afghanska konvertiter fast i limbo
“De kan inte utvisas men har inte heller samma rättigheter som vi andra”.

Utredningar av afghanska asylärenden är pausade sedan talibanerna tog makten. Men för afghanerna som är kvar i Sverige väntar många svårigheter – som försörjning, tillgång till samhällsfunktioner och framtidsplaner.
– Det är många som inte känner något hopp just nu, säger Rashed Azizi, som jobbar på pingstkyrkan i Karlstad.
I augusti föll Afghanistan i händerna på talibanerna efter en snabb frammarsch. Sverige hade några veckor dessförinnan infört ett verkställighetsstopp till landet. Det betyder att det inte kommer att tas några beslut om utvisning till Afghanistan förrän säkerhetsläget har förbättrats.
För afghaner i Sverige var det förstås ett välkommet besked att utvisningarna upphör – om än bara tillfälligt. Samtidigt gör det att många hamnar i ett limbo. Först och främst vet ingen hur länge som stoppet pågår. Allt beror på hur situationen utvecklar sig i Afghanistan.
– I morgon kan det komma ett beslut att de nu ska utvisas. Det är den första stora osäkerheten för många, säger Bengt Sjöberg, som är tidigare pastor i Filipstad och driver en rådgivningsfirma för asylsökande flyktingar.

Måste dra tillbaka ansökan
Ett mer akut problem är hur asylsökande ska försörja sig. Den som söker asyl i Sverige har rätt till en dagersättning på upp till 71 kronor per dag. För att en sådan ansökan ska gå igenom gäller det dock att det inte finns några andra liggande ärenden hos Migrationsverket – annars läggs nya ansökningar bara på hög, när myndigheten nu har pausat alla utredningar.
Det betyder att exempelvis konvertiter som har skickat in en ansökan att få stanna i Sverige baserat på deras kristna tro – en Begäran om verkställighetshinder, eller VUT, som det heter – först behöver dra tillbaka den för att sedan söka om dagersättning.
– Jag är juridiskt ombud för några konvertiter som sedan tidigare lämnat in en VUT och de personerna har inte fått möjlighet att få dagersättning, säger Bengt Sjöberg, som säger att det också gäller de så kallade LMA-korten, id-kort för asylsökande.
– Då måste de dra tillbaka sin ansökan och det kan kännas lite riskabelt – ska de inte anföra längre att de har blivit kristna?
Söker andra inkomster
Viktoria Sterner är verksam i den värmländska frivilligorganisationen Vi i världen och hon har kontakt med flera afghaner som har fastnat i ett mellanläge – ingen utvisning, men inte heller någon försörjning. Även de som får tillgång till dagersättning kan ofta inte utbilda sig eller skaffa riktiga jobb innan de får mer definitiva besked om framtiden.
– Jag pratade med en bekant häromdagen och sa att vi måste göra något så att dessa människor kan försörja sig, annars är risken att de börjar handla med droger. Han sa att en del tyvärr redan hamnat där. De ser det som att de inte har något annat sätt att försörja sig på, säger Viktoria Sterner.

Under flyktingkrisen i mitten av 2010-talet hade Viktoria Sterner och hennes organisation tre huvudsakliga punkter som de vill genomföra för alla flyktingar i Sverige: ingen ska behöva flytta, alla ska ha sin egen säng och alla ska ha mat i magen.
– De tre punkterna står jag fortfarande och pratar om, för nu är vi tillbaka där igen. Och det är viktigt att veta att det ofta är samma personer som då som drabbas igen, säger hon.
“Skulle bli gripna”
Rashed Azizi är anställd i pingstkyrkan i Karlstad och han har själv en bakgrund som flykting från Afghanistan. Han kom till Sverige 2015, men fick permanent uppehållstillstånd som konvertit för en tid sedan. Nu ser han andra som befinner sig i ett osäkert länge.
– Vi har uppemot 30 afghaner i vår församling och av dem har två eller tre inte permanent uppehållstillstånd. De har fastnat mittemellan, de kan inte utvisas men de har inte heller samma rättigheter och tillgång som vi andra, säger han.
Församlingen försöker hjälpa så gott det går, men det tär på psyket hos dem som inte vet hur framtiden ska se ut, säger Rashed Azizi.
– De är mycket oroliga. Nu när talibanerna har tagit över i Afghanistan är det helt omöjligt att åka tillbaka. De har koll på vilka som har konverterat här i Europa, jag är övertygad om att kristna afghaner som åker tillbaka skulle bli gripna redan på flygplatsen, säger Rashed Azizi.
Två personer i hans närhet har tagit livet av sig under de senaste månaderna, säger han, och tillägger att även om det finns många faktorer inblandade står det klart att allt fler inte ser någon ljusning framöver.
– Det är många som inte känner något hopp just nu.