Nyheter

Åldersgräns inte aktuellt för troendedop i frikyrkor

“Ordentliga samtal och dopskola är standard när barn vill döpas”

Dop Hillsong Stockholm norra med drygt 100 döpta samma dag.
Stor glädje när unga människor låter sig döpas. Men finns det någon nedre åldersgräns för troendedopet? Bilden från Hillsong i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

Du ska kunna minnas ditt dop och vara medveten om vad som händer. Men någon åldersgräns vill Karin Wiborn i Equmeniakyrkan inte sätta. Pingstkyrkan i Örebro har dopskola och föräldrakontakt som standard när barn i lägre åldrar vill döpas. I Korskyrkan i Uppsala ser Anders Blåberg det som ett större problem att många låter sig döpas för sent i livet.

På ledarplats här i Dagen ställdes nyligen frågan: Hur små barn kan baptister döpa innan det blir fråga om barndop? Ledarskribenten Fredrik Wenell menade att en baptistisk dopteologi hänger ihop med en församlingsteologi där den enskilde tar ansvar för sig själv och andra, och argumenterade för att baptister bör vara vaksamma över att dopet inte kryper ner i åldrarna.

När Dagen ringer runt till några frikyrkliga representanter som förespråkar det baptistiska troendedopet genom nedsänkning i vatten är oron för att dopet ska krypa ner i åldrarna dock inte särskilt stor. Samtidigt uttrycker flera att det är viktigt att vara uppmärksam på att barn förstår dopets innebörd, och att det inte finns grupptryck runt omkring.

Ingen tydlig åldersgräns

Pingstkyrkan i Örebro har inte satt upp någon tydlig åldersgräns för dopet. Men i praktiken går den ungefär vid tolv års ålder, och man har i alla fall inte döpt någon under tio år, uppger pastor Edward Sköllerfalk. Han vill inte vara “barndöpare” i den meningen att det inte finns ett självständigt och medvetet val bakom handlingen.

– I låga åldrar gör vi en bedömning av att barnet förstår konsekvensen av dopet, och att målsman är med på det hela. Ordentliga samtal och dopskola är standard, och vi har ögonen på att kompistryck inte finns. Det har hänt att vi har sagt att någon får vänta, säger Edward Sköllerfalk, som annars generellt vill minska tiden mellan omvändelse och dop.

pingstpastor
Edward Sköllerfalk, pastor och föreståndare pingst Örebro.

Inom Equmeniakyrkan tillämpas både spädbarnsdop och det baptistiska troendedopet. Karin Wiborn, en av samfundet biträdande kyrkoledare, har för egen del en tydlig baptistisk dopsyn. Hon döper inte “späda barn”, men kan tänka sig att gå lägre ner i åldrarna än Edward Sköllerfalk i Örebro när det gäller det hon kallar det “medvetna dopet”.

– Jag sätter ingen åldersgräns. Det är helt okej att döpas om du är sju-åtta år. Det som begärs av dig är att du vill och att du kan minnas ditt dop efteråt, och du ska kunna säga nej. Jag har själv aldrig döpt någon som är yngre än tio år, säger Karin Wiborn.

– Det blir komplicerat när vi ska blanda in det kognitiva och intellektet – och förstå vad som händer i dopet. För det gör vi ju aldrig. Dopet är en viljehandling, men inte en kognitiv handling. Det är en känslomässig, fysisk handling, fortsätter hon.

Ångrar stopp av ungt dop

Karin Wiborn beskriver dopet som en process där alla, oavsett ålder, behöver guidning i hur man fortsätter att växa och leva i sitt dop. Hon har själv hindrat en ung människa från att döpas en gång med frågetecken kring mognaden, och ångrade sig efteråt. Nästa gång sa hon ja när en tioåring ville döpas, och i det fallet begärde barnet självt att få en fadder på grund av sin ungdom – och gick senare i kristendomsskola och konfirmerades, och kunde säga att “nu vet jag vad min tro handlar om”, uppger Karin Wiborn.

Leende kvinna med stort träkors runt halsen.
Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare inom Equmeniakyrkan.

– Jag vill ha en öppenhet för att dopet är en process. Vi behöver inte fler gränser och stängsel, utan mer av nyfikenhet och öppenhet inför hur man kan inkludera människor i tron och i våra församlingar.

Hon tycker det är fint att yngre barn som vuxit upp i en kristen miljö kan få döpas “i hägnet av sin familj”, i stället för att det ska ske i en idealisk 15-årsålder då tonåringen inte sällan befinner sig i uppbrottsstämning mot föräldrarna.

Troendedopskola för unga

Anders Blåberg, pastor och föreståndare i Korskyrkan i Uppsala (EFK), berättar att barn som är elva-tolv år har döpts i församlingen, men säger att det är vanligare att dop sker i konfirmations- och kristendomsundervisningsåldern, 13–15 år. Hittills i år har församlingen döpt en blandning av unga i konfirmationsåldern samt några som är 20–35 år.

Anders Blåberg, pastor och föreståndare, Korskyrkan i Uppsala.
Vid årsskiftet gick pastor Anders Blåberg i pension. I helgen anordnas en avskedsfest i Korskyrkan i Uppsala där han varit pastor sedan 2019.

– Vår troendedopspraxis har inte tenderat till att det blir ett barndop. Jag känner inte igen det, säger Anders Blåberg.

Inte heller han vill sätta någon åldersgräns, utan i så fall mer tala om en medvetandegräns, och där man i de lägre åldrarna är noga med att låta de unga genomgå en troendedopskola. För egen del har Anders Blåberg i stället varit mer upptagen med en problematik som går åt helt andra hållet, uppger han.

– Jag har haft fall i min närhet där känslan är att ungdomar skjuter på dopet för långt upp i åldrarna i stället. Man gör dopet till ett jättesteg, och säger att jag är inte mogen, jag är inte färdig – i stället för att det blir det omvändelsedop som jag tycker mig se skäl för i Bibeln. Här kan de behöva en knuff i stället, säger Anders Blåberg.

Powered by Labrador CMS