Nyheter

Äldre prioriteras i kyrkors sociala arbete

Att handla mat åt riskgruppen 70 plus samt telefonsamtal till äldre personer, hör till de sociala aktiviteter som kyrkor och församlingar har satsat mest på under coronatiden, uppger Dagens pastorspanel.

Sångstund hemma hos en äldre. Här är det scouterna i Kärda alliansförsamling som överraskar.
Sångstund hemma hos en äldre. Här är det scouterna i Kärda alliansförsamling som överraskar.
Publisert Sist oppdatert

När Dagen har frågat 194 pastorer i olika kyrkor och samfund om deras sociala arbete under pandemin svarar drygt hälften att de har gjort nya satsningar eller varit tvungna att anpassa formerna under krisen. Högst siffror får satsningar gentemot äldre personer.

Nästan 60 procent av pastorerna uppger att deras församlingar har erbjudit hjälp att handla åt de äldre. Hela 94 procent uppger att det har varit särskilt aktuellt att satsa på telefonsamtal till äldre, som ju är en riskgrupp där individer kan bli sittande isolerade hemma i bostaden.

Dagen beskrev nyligen en sådan man över 70 år som kände sig deprimerad och saknade den fysiska gudstjänstgemenskapen starkt.

Läs merHan saknar kyrkan – och känner sig ofrivilligt isolerad

Kritik mot inställda aktiviteter

Prästerna Annika Borg och Johanna Andersson kritiserade nyligen på DN Debatt Svenska kyrkan – men även andra kyrkor – för att inte lyfta fram de äldres människovärde i samhällsdebatten just nu och för att ställa in kyrkliga aktiviteter på äldreboendena.

Dagen har talat med tre pastorer ur pastorspanelen som ändå tycker att kyrkorna har gjort en hel del för äldregruppen, även om det självklart kan finnas äldre som känner sig ensamma och mer alltid kan göras, uppger de.

Strandpromenader och sångstunder

Anders Marklund, pastor i Hönö Missionsförsamling, förklarar att hans kyrka har ställt in syföreningar och en del andra aktiviteter för seniorerna just nu för att undvika att sprida smitta. Men i stället möts man till en strandpromenad med kaffe en förmiddag i veckan, där man kan prata och ändå hålla avståndet.

– En grupp på 6-7 personer har också gått runt till äldre och sjungit utanför deras husdörr, eller på äldreboendet. Grannarna har också strömmat till. Det har varit jättefint, säger Anders Marklund.

Han berättar också om att ganska många "måndagsfixare" i 70-årsåldern fortfarande möts till trädgårdsjobb och dylikt vid kyrkan.

– Det finns ett stort hjärta för de äldre i våra församlingar – och de äldre har ett stort hjärta för församlingen. Det är en orättvis bild att församlingarna har struntat i de äldre.

– Men det klart vi samtidigt känner en enorm saknad av att inte kunna mötas och dricka kaffe ihop och prata som vanligt, säger han.

Kyrkfika i trädgården

I Kalmar är Hanna-Sara Leones, pastor och föreståndare för Västerportkyrkan, en samarbetsförsamling mellan Equmeniakyrkan och Evangeliska frikyrkan. Också här har man ställt in dagledigträffar och liknande, men pastorn möter i stället de äldre medlemmarna i mindre grupper till kyrkfika ute i någon park eller trädgård regelbundet.

Vandringsgudstjänster som också lockar äldre är en annan aktivitet.

– Till påsk var vi ute med påskblommor. Och vi har delat ut skrivna andakter på papper eftersom inte alla äldre tar del av digitala lösningar, säger Hanna-Sara Leones.

I Värne Allianskyrka i Småland finns Daniel Berner som pastor och föreståndare. Här finns mycket unga barnfamiljer, men tidigt erbjöd församlingen att åka och handla åt äldre som behövde hjälp i samhället, och telefonkontakterna har varit många.

Läs merAnnika Borg illa berörd av bristen på "flockhumanitet"

Öppningar utomhus

Församlingen har hela tiden fortsatt med friluftsgudstjänster. De äldre i riskgruppen har hållit sig hemma, men nu på senare tid när folkhälsomyndigheten sagt att man kan mötas utomhus på avstånd har Daniel Berner sett hur de smugit sig fram och suttit ut med trädgårdskanten under gudstjänsterna.

– Jag kan förstå att de äldre tycker det har varit en lång vår. Men vi har ju varit tvungna att följa restriktionerna, och vill göra det.

I alla församlingarna hoppas man att kunna komma i gång med mer regelbunden verksamhet för såväl äldre som andra fram till hösten, uppger de tre i Dagens pastorspanel.

Dagens pastorsenkät 2020

  • Dagens pastorsenkät gick ut i mars 2020 till 1 095 personer i samtliga traditionella frikyrkosamfund i Sverige.
  • Dagen har fått in 488 svar från personer som jobbar som pastorer i en församling.
  • Utöver det har 101 personer svarat att de inte arbetar som pastor i en församling. De har därför inte fått delta i enkäten i övrigt.
  • Frågorna har handlat om teologi och samhällsfrågor. Pastorerna finns i olika samfund med stor geografisk spridning.
  • Av de 488 som svarat har 194 pastorer tackat ja till att också ingå i en "pastorspanel" som Dagen får kontakta i olika frågor.
Powered by Labrador CMS