Nyheter

Aleksej Navalnyj talade om sin kristna tro inför rätten

Den ryske oppositionsledaren, som dött i en rysk straffkoloni, sa att han blivit troende

Publisert Sist oppdatert

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som nu dött i fängelse i Sibirien, var känd för sin envisa kamp mot korruption och maktfullkomlighet. Mindre känt är att han efter sitt gripande 2021 förklarade att han blivit troende.

Det är framför allt under 2021 som Aleksej Navalnyj nämner sin kristna tro.

Första gången är inför en domstol i Moskva i februari 2021. Aleksej Navalnyj hade månaden före gripits direkt vid sin ankomst till Ryssland, efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland. Detta sedan han utsatts för ett försök att förgifta honom.

– Om ni vill ska jag tala med er om Gud och frälsning, sa han, enligt Helsingforsgruppen i Moskva, när han förgäves vädjade om att hans straff inte skulle omvandlas från villkorlig dom till fängelse.

Aleksej Navalnyj under den rättegång i Moskva den 20 februari 2021 då han kallade sig troende kristen och citerade ur Bibeln.

– Faktum är att jag är kristen, vilket vanligtvis skulle göra mig till föremål för ständigt förlöjligande i Antikorruptionsstiftelsen, eftersom vårt folk till största delen är ateister och jag en gång var en ganska militant ateist själv. Men nu är jag troende, och det hjälper mig mycket i mina aktiviteter, för allt blir mycket, mycket lättare.

Läser Bibeln som vägledning

Sedan berättade Aleksej Navalnyj att han läser Bibeln som vägledning för olika situationer i livet:

– Det är inte alltid lätt att följa den här boken, så klart, men jag försöker faktiskt. Och därför är det, som sagt, förmodligen lättare för mig än för många andra att engagera mig i politiken.

Aleksej Navalnyj citerade sedan Jesu ord i Bergspredikan, Matteus 5:6, om att de hungrar och törstar efter rättfärdigheten, ska bli mättade.

När den ortodoxa påskdagen inföll det året, den 2 maj, skrev Aleksej Navalnyj en hälsning på Facebook där han förklarade att det är första gången han firade påsken som troende – påsken 2017 hade han till exempel önskat glad påsk med en meme på John Travolta.

”Hurra! Kristus är uppstånden. Livet och kärleken har segrat. Jag gratulerar er alla till den bästa högtiden, både troende (som jag är nu), och icke-troende (som jag var) och militanta ateister (som jag också var). Jag omfamnar och älskar er alla”, skrev han 2021.

Sörjande la efter beskedet om Aleksej Navalnyjs död blommor på ett minnesmärke i Moskva över de politiska fångar som dog i Sovjetunionens Gulag-läger i mitten av 1900-talet.

Ville utvecklas som kristen

I april samma år hade Aleksej Navalnyj gjort stor sak av att han inte fått läsa Koranen, vilket Dagen skrev om. På Facebook förklarade han att han ville sätta sig in i debatten om islam och islamism. Liksom att han ”har insett att min utveckling som kristen kräver att jag också studerar Koranen”.

Och den 4 juni samma år, på sin födelsedag, skrev han i ett inlägg, i sedvanlig humoristisk ton, om vikten av att älska sina fiender.

”Tro inte att jag är någon galen pacifist eller religiös fanatiker [ …] Men när jag möter människor, och särskilt sådana där min första tanke är att vilja strypa dem, försöker jag att fördriva de tankarna och i stället göra mitt bästa för att förstå personen, förlåta och (kalla mig inte pervers) att älska dem lite. Det är inte enkelt, men jag gör mitt bästa”.

Förstås som opposition

Den ryska tankesmedjan Carnegie Moscow Center, som upplöstes 2022, beskrev Aleksej Navalnyjs uttalade ”omvändelse” vid domstolsförhandlingen 2021 som del av en rysk politisk tradition.

”Denna tradition härrör ur den kommunistiska regimens förföljelsen av religiösa: till skillnad från i väst, associeras religion [i Ryssland] alltid med frihet”, skrev den politiske experten Alexander Baunov.

”Genom att citera Bibeln i sitt försvarstal, ansluter sig Navalnyj till den ryska intelligentians tradition av att bruka evangeliet som ett sätt att gå emot envälden, i fotspåren av förföljda sovjetiska författare som Aleksandr Solzjenitsyn och Joseph Brodsky”.

Fakta: Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj, född 1976, var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml.
  • Navalnyj avslöjade Putins lyxpalats vid Svarta havet med amfiteater, underjordisk ishockeyarena och kasino.
  • Navalnyj försökte att ställa upp i presidentvalet 2018, men stoppades av oklara skäl.
  • I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Sibirien. Han vårdades länge på sjukhus i Tyskland och där konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok, något Kreml förnekat.
  • Efter tillfrisknandet återvände Navalnyj hem till Ryssland den 17 januari 2021, där han greps.
  • Han internerades i ett straffläger utanför Moskva, och flyttades flera gånger. När det meddelades att han dog, den 16 februari, var han inspärrad på en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland.
  • Källa: TT
Powered by Labrador CMS