Nyheter

Alkohol i frikyrkan fortfarande förknippat med skuld och skam

Det finns ett visst hemlighetsmakeri bland frikyrkliga som dricker, menar Anette Kyhlström från organisationen Vita nykter. I bakgrunden kan hon skymta rester från den gamla syndakatalogen, där drickandet fortfarande är belagt med skuld och skam.

Anette Kyhlström är verksamhetsansvarig för Vita nykter.
Publisert Sist oppdatert

Ungefär varannan pastor dricker alkohol enligt Dagens pastorsenkät. Det är en statistik som ger en god bild av den splittrade synen på alkohol som finns inom de traditionella frikyrkosamfunden.

Pastorerna har svarat anonymt, men det går av svaren att se en viss skillnad mellan de olika samfunden.

Prickar rätt

När Anette Kyhlström får gissa vilka två som sticker ut åt respektive håll prickar hon rätt på en gång. Hon är diakon i Svenska kyrkan, jobbar för Hela människan och är också med i styrelsen för organisationen Vita nykter. Det är via den hon reser runt i Sverige och pratar om alkohol kyrkliga miljöer. Vita nykter brukar bland annat alkoholcertifiera församlingar, vilket innebär att de får ett bevis på att de är alkoholfria zoner.

Hon konstaterar att i Svenska kyrkan är alkohol inte tabubelagt. De traditionella frikyrkorna däremot är kluvna.

– I frikyrkan har man en dubbelhet och drickande omgärdas ofta av ett litet hemlighetsmakeri, säger Anette Kyhlström.

Inte avslappnat

Att människor i frikyrkan blivit allt mer liberala i sin inställning till alkohol tycker hon märks tydligt, men samtidigt är relationen till alkohol inte helt avslappnad.

– När jag är ute i en församling ser jag ofta vilka som dricker alkohol och vilka som inte gör det. Det finns ofta ett gäng som dricker när de träffar ”familjen Larsson”, men inte när de träffar ”familjen Svensson”.

Dubbelhet för barnen

Inte minst får barnen i de familjerna leva med en dubbelhet, där man ena veckan låtsas vara nykterister och andra veckan inte.

– Det är något jag har reagerat över, att det ofta blir någon slags hemlighet att man dricker. Det finns fortfarande kvar ett tabu.

Att frikyrkliga i vissa sammanhang smyger med sitt drickande blir också tydligt när det kommer till olika generationer där man ogärna visar upp för farmor eller mormor att man tar ett glas vin.

– För att återgå till din fråga, säger Anette Kyhlström, angående skillnaden mellan samfunden.

– Det är i Equmeniakyrkans församlingar som jag främst möter ett mer liberalt synsätt när det gäller alkohol.

Läs merElisabeth Sandlund: Tala öppet om alkohol i kyrkan

Equmeniakyrkan sticker ut

Hon har helt rätt. Enligt pastorsenkäten är det pastorerna i Equmeniakyrkan som sticker ut åt ena hållet. 40 procent svarar att de är helnykterister, vilket i sammanhanget är långt under snittet i pastorskåren som enligt enkäten är 55 procent.

Även när det gäller att lyfta in alkoholfrågan i en predikan eller undervisning avviker Equmeniakyrkan. 24 procent av pastorerna har det senaste året berört frågan, snittet i övriga pastorskåren är 41 procent.

Alkoholcertifierade församlingar

Anette Kyhlström säger att när hon besöker en församling i Equmeniakyrkan är det vanligt att de stolt berättar om sitt miljöarbete, rättvisemärkta produkter och att de självklart sopsorterar aluminiumformarna på varje ljus.

Men när frågan glider över på om församlingen ska alkoholcertifieras är det lätt att folk börjar skruva på sig.

– För då tror de att de inte kan ta ett glas vin på lördagskvällen.

Anette Kyhlström vill i sammanhanget poängtera att Vita nykters certifiering inte gäller människor utan enbart lokaler, där man kan garantera att inte alkohol serveras inne i kyrkan. Men många tvekar ändå, inte minst med argumentet att det då blir svarare att hyra ut kyrkans lokaler.

– Det är en knäckfråga för många. Men min erfarenhet är att de som certifierar sig ofta möts av argumentet från hyresgästerna: ”vad skönt, då behöver inte vi ta beslutet om det ska serveras alkohol”.

Flera förklaringar

Förklaringen till att Equmeniakyrkan har en mer liberal syn på alkohol än andra samfund förklarar Anette Kyhlström med att samfundet ligger nära Svenska kyrkan, där alkohol är accepterat. Att samfundet är en hopslagning av tre tidigare samfund, med respektive kulturer, kan nog också spela in.

– I Equmeniakyrkan är många också öppna med att de dricker, i exempelvis pingströrelsen är det nog fler som dricker alkohol än som pratar om det öppet, säger hon.

Borde de som dricker göra det mer öppet, utan att smussla?

– Jag dömer ingen, utan alla får själva ta ansvar för vad de gör. Men rimligtvis borde man kunna stå för sina handlingar.

Inte minst tycker Anette Kyhlström att man bör vara öppen med det man gör inför sina barn och absolut inte förbjuda dem att berätta vad föräldrarna dricker hemma.

– Att börja smussla med det här inför barnen, det känns inte okej, säger hon.

– Tycker man att det är gott med ett glas vin på fredagskvällen och inte har några problem med det, då måste det vara okej att säga det. Vågar man inte stå för det leder det till skuld och skam.

Skuld och skam?

– Ja, det är jag säker på. Det finns skuld och skam över lag i den här frågan, inte bara i kyrkorna, för alkohol är en drog även om det är en social drog. Många hanterar inte det här och vi har en miljon människor i vårt land som har en beroendeproblematik.

Utöver det finns det en tradition och i många fall en förväntan från omvärlden att man ska vara nykter om man är frikyrklig. Anette Kyhlström menar att här finns fortfarande rester kvar av syndakatalogen, vilket gör drickandet till ett känsligt ämne för många troende.

Samfundet där flest är helnykterister

Nu till frågan vilket frikyrkosamfund där pastorerna inte dricker alkohol. Anette Kyhlström gissade rätt även här: Frälsningsarmén.

91 procent av ledarna i Frälsningsarmén svarade i Dagens pastorsenkät att de var helnykterister, bara någon enstaka kunde tänka sig att dricka i offentliga sammanhang. 77 procent hade även lyft in alkohol i sin undervisning. I bägge fallen låg samfundet långt över genomsnittet.

– Mycket bottnar nog i att man ska hjälpa andra och då måste man själv ha en trygghet, säger Anette Kyhlström.

Frälsningsarmén är kända för sitt omfattande sociala arbete, inte minst bland utslagna där alkoholproblematiken är vanlig. Samfundet har också ett uttalat krav på nykterhet bland medarbetare. Så om man vill hitta ett samfund som förvaltar frikyrkornas krav på nykterhet är det nog till Frälsningsarmén man bör söka sig.

Läs merÖver hälften av pastorerna håller sig helnyktra

Dagens pastorsenkät 2020

  • Dagens pastorsenkät gick ut i mars 2020 till 1 095 personer i samtliga traditionella frikyrkosamfund i Sverige.
  • Dagen har fått in 488 svar från personer som jobbar som pastorer i en församling.
  • Utöver det har 101 personer svarat att de inte arbetar som pastor i en församling. De har därför inte fått delta i enkäten i övrigt.
  • Frågorna har handlat om teologi och samhällsfrågor. Pastorerna finns i olika samfund med stor geografisk spridning.
  • Av de 488 som svarat har 194 pastorer tackat ja till att också ingå i en "pastorspanel" som Dagen får kontakta i olika frågor.
Powered by Labrador CMS