Nyheter

Allianspartierna splittrade om militärt bistånd

Moderaterna utesluter inte en tätare koppling mellan utvecklingsbistånd och militära insatser. Men övriga allianspartier är mer tveksamma.

###
Publisert Sist oppdatert

Ska biståndspengar kunna gå till militära insatser? Under en längre tid har frågan diskuterats i såväl Sverige som utomlands.

2016 var frågan exempelvis uppe i OECD:s biståndskommitté DAC. Den gången enades givarländerna om fortsatt strikta regler för vilka pengar som skulle få räknas som bistånd.

Men sista ordet är inte sagt och förhandlingar pågår till exempel inom EU. Enligt tidningen Omvärlden kan en överenskommelse på EU-nivå leda till att biståndspengar till mödravård i Mali i stället används för militära insatser mot exempelvis al-Qaidakopplade grupper i Sahel-regionen i Mali.

"Vill inte utesluta det"

I Sverige har Moderaterna öppnat dörren för en breddad definition av vad bistånd är.

– Jag vill inte utesluta det. Grundläggande för att ge människor möjlighet att resa sig och länder att bygga välstånd är att man har en hållbar fred och kan lösa konflikter på plats, säger partiets utrikespolitiska talesperson, Jonas Jacobsson-Gjörtler till Omvärlden.

Men Moderaterna verkar vara ganska ensamma i sin ståndpunkt.

Sverige, genom den rödgröna regeringen, har hela tiden varit kritiska mot diskussionerna i EU och OECD.

Sidas generaldirektör varnar

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är också klart emot en utveckling mot en tätare koppling mellan bistånd och militär. Samtidigt har Sidas generaldirektör och den tidigare S-politikern Carin Jämtin varnat för riskerna med en sammanblandning av bistånd och militär.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm och Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren poängterar likaså till Omvärlden vikten av att behålla en snäv definition på bistånd.

KD vill satsa på kyrkor

Enligt Omvärlden vill Kristdemokraterna ha mer fokus på civilsamhällets organisationer såsom kyrkor, församlingar och lokala organisationer i konfliktområden. Mindre pengar ska samtidigt gå till FN-organ och andra internationella organisationer.

Sverigedemokraternas Julia Kronlid har ingen bestämd uppfattning om de processer som pågår i EU.

Powered by Labrador CMS