Nyheter

Allt fler församlingar väljer gudstjänst via Zoom

Skärmdump från en Zoomgudstjänst i Matteuskyrkan i Göteborg.
Så här kan en Zoomgudstjänst i Matteuskyrkan i Göteborg se ut. Många gudstjänstfirare deltar i olika miljöer.
Publisert Sist oppdatert

Tusentals troende saknar att kunna delta på plats i en gudstjänst. Att bibehålla och stärka gemenskapen är en utmaning för alla kyrkor i coronatid.

Dagen har talat med tre församlingar som gått över till webbverktyget Zoom och samtliga vittnar om att det fått människor att komma närmare varandra och bli mer personligt delaktiga i gudstjänsten.

När myndigheternas rekommendationer våren 2020 sakta men säkert började stänga ner kyrkor och andra samlingslokaler försökte många församlingar hitta nya vägar att fira gudstjänst. Ett vanligt sätt var förinspelade gudstjänster, men efter ett tag verkar folk ha tröttnat på att passivt bara “se på tv” och i stället börja längta efter interaktivitet, att själva få vara en del av det som händer.

Pelle Hörnmark är pastor och föreståndare i Ulriksbergskyrkan i Växjö.
Pelle Hörnmark är pastor och föreståndare i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Pelle Hörnmark är föreståndare för Ulriksbergskyrkan i Växjö, en samarbetsförsamlingen mellan Evangeliska frikyrkan och Pingst, med drygt 700 medlemmar. De prövade först att sända inspelade gudstjänster via den kristna tv-kanalen TBN Nordics nät, men tröttnade då de insåg att fina gudstjänster inte räckte för att uppfylla deras målsättning.

– Det vi ville ha är samling med församlingen, förklarar Pelle Hörnmark. Så i höstas började vi göra gudstjänster via Zoom i stället. Vi predikade från ett hem, hade lovsång från ett annat, vittnesbörd från ett tredje. Alltför att skapa hemkänsla. Det hände ett man tog med kameran runt för att visa hur man har det hemma.

– Vi kände att det blev en helt annan grej. Detta har skapat en samhörighet, konstaterar han.

Fler delar sina böneämnen

Matteuskyrkan i Göteborg (EFK och EFS) har drygt 80 medlemmar och där talar pastor Daniel Korol också med värme om Zoomgudstjänsternas effekt.

– Man kommer varandra betydligt närmare på det här sättet. Det har blivit mycket enklare för folk att dela med sig av livet, av böneämnen och tacksägelseämnen, på ett sätt som inte var lika självklart i den vanliga gudstjänsten när alla satt i kyrkan, berättar Daniel Korol.

Stephanie Neve, pastor och föreståndare i Stockholm Vineyard.
Stephanie Neve, pastor och föreståndare i Stockholm Vineyard.

Församlingen Vineyard Stockholm, med ett 80-tal aktiva personer i gemenskapen, har utlyst januari och februari till en experimenttid då man testar Zoomverktyget för sina gudstjänster. Så här långt är erfarenheterna goda.

– Vi har fått sjukt positiv feedback, säger Stephanie Neve, pastor i församlingen.

Jobbar för sänkta trösklar

Hon berättar om hur man arbetat aktivt för att sänka trösklarna och få så många som möjligt att känna sig delaktiga i Zoomgudstjänsterna. Hon pekar på en rad detaljer: En person som säger välkommen, förklarande texter i inledningen som berättar vad som ska hända i gudstjänsten och dessutom delas alltid texten i rutan när det är lovsång så att även de som är ovana ska kunna sjunga med. Gudstjänsterna är också kortare än de brukar vara i kyrkan.

– Vi har kortat ner lovsången och 15 minuter är max för undervisningen. Detta är inte ett forum där man kan prata hur länge som helst, konstaterar Stephanie Neve och pekar på att det är svårare att hålla uppe folks intresse när man deltar via en skärm.

Vidar följer 'Söndagsskola de luxe' via sin surfplatta. Det är Ulriksbergskyrkan som sänder varje söndag via YouTube.
Vidar följer "Söndagsskola de luxe" via sin surfplatta. Det är Ulriksbergskyrkan som sänder varje söndag via YouTube.

“Söndagsskola de luxe”

Efter gudstjänsten är det digitalt kyrkkaffe och även inbjudan till diskussion i särskilda “breakout rooms” för dem som vill reflektera över gudstjänsten. Matteuskyrkan och Ulriksbergskyrkan gör på liknande sätt. I Växjö görs också en speciell gudstjänst för barnen.

– Det är precis som när vi är i kyrkan. Efter tio minuter av gudstjänsten släpper vi barnen och de får titta på “Söndagsskola de luxe” på Youtube. Men det programmet är förinspelat, förklarar Pelle Hörnmark.

De vuxnas gudstjänst sänds direkt. Det funkar bra, intygar Hörnmark. Zoom var inget självklart val, men en förändring var nödvändig.

– När det var 50-gräns hade vi sex gudstjänster en söndag i kyrkan. Man kan slita ut många predikanter på det.

“Zoom vinner i närhet”

Ulriksbergskyrkan har provat olika webbverktyg med valet föll på Zoom.

– Man förlorar i kvalitet men vinner i närhet. Man vinner sammanhållningen och det är det som bygger församlingsgemenskap, säger Hörnmark.

Daniel Korol, pastor och föreståndare i Matteuskyrkan i Majorna i Göteborg.
Daniel Korol, pastor och föreståndare i Matteuskyrkan i Majorna i Göteborg.

Baksidor då? Jo, de finns.

Daniel Korol berättar att Matteuskyrkan när allt är som vanligt brukar ha väldigt hög närvaro av alla typer av människor i församlingsarbetet.

– Vi jobbar mycket med utsatta människor som varken har mobil eller dator. De kommer inte på Zoomgudstjänsterna. Vi har löst det så att vi firar soppmässa utomhus varje tisdag. Det är en stor sorg att vi mister den gruppen och då är det viktigt att skapa andra mötesplatser för våra vänner. Vi hoppas att den här gruppen kommer tillbaka till kyrkan efter corona, säger Daniel Korol.

Han uppskattar att webbsändningarna gjort gudstjänsterna tillgängliga för en grupp äldre människor som av fysiska skäl inte kan komma till kyrkan, men han saknar den fysiska gemenskapen och att fira nattvard tillsammans.

Har det varit svårt att få alla att anamma tekniken som krävs för att vara med på en Zoomgudstjänst?

– Vi hade en startsträcka på tre gudstjänster då det var lite svårt för en del äldre och andra som har jobbigt med tekniken, men nu har alla lärt sig och det är inga problem. Vi har väldigt hög närvaro av alla typer av människor i församlingen, berättar Daniel Korol.

Både Vineyard Stockholm och Ulriksbergskyrkan spelar in sina gudstjänster och lägger upp dem på hemsidan så att det går att titta i efterhand. I Växjö hade 1 100 personer varit inne och tittat på en gudstjänst, åtskilligt fler än en vanlig söndag i kyrkan, fast det säger inte hur länge de har tittat, bara att. Matteuskyrkan spelar också in, men det är bara de som efterfrågar den som får tillgång till inspelningen. Daniel Korol förklarar att många av deltagarna blir väldigt personliga, mer än vid en vanlig gudstjänst i kyrkan, när det kommer till att dela böneämnen och av omsorg om dem vill råder en viss återhållsamhet.

– Vi vill ju att församlingen ska vara en trygg plats, motiverar han beslutet.

Nya fikagemenskaper uppstår

Det digitala kyrkkaffet visar sig ha positiva effekter hos alla. En moderator placerar folk i grupper i stället för att folk sätter sig med dem de alltid brukar fika med. Nya bekantskaper uppstår och gemenskapen stärks.

– Personer i vår gemenskap har börjat lära känna nya människor mer än de någonsin skulle ha gjort om vi haft fysiska möten, konstaterar Stephanie Neve. Och nu är alla med och ber för varandra i stället för bara en liten del av gemenskapen.

Andra plustecken hon lyfter fram är chattfunktionen där de som tittar kan ställa frågor om predikan, samt möjligheten att enkelt skicka ut en enkätfråga för att få folkets respons.

Johan Fromell följer webbgudstjänsten i Ulriksbergskyrkan i Växjö via Zoom.
Johan Fromell följer webbgudstjänsten i Ulriksbergskyrkan i Växjö via Zoom.

Det finns mycket att lära sig när det gäller ta vara på teknikens möjligheter. Samtidigt är det förenat med en hel del jobb.

– Zoomgudstjänster är bra, men det är inget självspelande piano. Vi har jobbat med att få till sångtexter, vilka bilder som ska visas, att få de som tittar att sätta på sin kamera så att folk kan bläddra och se varandra. Vi har också kunnat ha lite enklare intervjuer, exempelvis med Sebastian Stakset och Andreas Nielsen. Zoomverktyget har gjort att det blivit enklare att kunna ta med medverkande utifrån.

– För oss har Zoomgudstjänsterna varit något väldigt bra, summerar Pelle Hörnmark.

Fakta: Zoom och andra mötesappar

  • Zoom är en videokonferenstjänst som med hjälp en app gör det möjligt att hålla möten via nätet där alla som är inloggade kan delta med ljud och bild.
  • Tjänsten har anklagats för att ha låg säkerhet och dåligt skydd av personlig integritet.
  • Företagen Zoom grundades 2011 men sedan världen drabbades av coronapandemin har Zoom till ett populärt redskap för digitala möten.
  • GoToMeeting, Microsoft Teams, Google Meet och ClickMeeting är andra exempel på populära videokonferenstjänster.
Powered by Labrador CMS