Nyheter

”Alternativmedier menar att Svenska kyrkan blivit språkrör för vänsterideologi”

Så förvränger alternativmedier Svenska kyrkans åsikter • Professorn Kristoffer Holt: Det handlar om kulturkriget, vem som äger institutionerna.

Professorn Kristoffer Holt: De attackerar kyrkan för att det är 'ännu ett exempel på en kulturbärare som tagits över av en vänstermaffia.'
Professorn Kristoffer Holt: De attackerar kyrkan för att det är "ännu ett exempel på en kulturbärare som tagits över av en vänstermaffia."
Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkan har övergett den kristna tron och ärkebiskop Martin Modéus vill helst att kyrkans medlemmar ska bestå av nyinvandrade muslimer. I alternativmedia på högerkanten målas det ofta upp en bild som få inom kyrkan känner igen sig i.

Till slut gav sig självaste ärkebiskopen in i debatten. Ja, konstaterade Martin Modéus i en debattartikel i DN, det går att vara muslim och ändå medlem i Svenska kyrkan. För kyrkan gör inga teologiska tester på vad medlemmarna tror på och någon som anser sig ha goda grunder att vara medlem får också vara det. Även om man är muslim, som C-ledaren Muharrem Demirok, vilket debatten handlade om.

Martin Modéus var samtidigt mycket tydlig med att Svenska kyrkan har en tydlig kristen identitet med Jesus i fokus.

När alternativmediet Samnytt fiskar upp nyheten låter det på ett annat sätt. Där blandas det friskt med vad Martin Modéus faktiskt har gett uttryck för med påståenden som är svåra att härleda till ärkebiskopen. Som i inledningen av artikeln där det påstås att Martin Modéus presenterat sig ”som arvtagare och vidareutvecklare av den religionsrelativism som hans företrädare (Antje Jackelén) gjorde sig känd och kritiserades för”.

”Behöver nya medlemmar”

Kontentan i artikeln är att Martin Modéus anser att det går lika bra att tro på Allah och Muhammed i Svenska kyrkan och den stora gruppen invandrande muslimer är attraktiv som nya medlemmar då de gamla försvinner. Enligt Samnytts artikel handlar det om att Svenska kyrkan behöver nya medlemmar för att göra anspråk på att vara en folkkyrka.

Det här är bara en i raden av texter på ett liknande tema som förekommer i alternativmedier. Ofta målas Svenska kyrkan ut i sämsta tänkbara dager och korrekta citat och nyheter kryddas med resonemang som är svåra att härleda till kyrkans egna företrädare, i vissa fall verkar de uppenbart påhittade.

Förutom att nyheterna ofta är hårt vinklade är det också en något selektiv nyhetsvärdering som görs. När Svenska kyrkan omskrivs handlar det oftast om islam eller hbtq-frågor, där bilden som framträder är en kyrka som slutat tro på Jesus och snarare vill vara politisk i stället för andlig.

Samnytt, vilket exemplifieras ovan, är bara en av flera alternativmedier som skriver om Svenska kyrkan på det här sättet. Den som följer sociala medier konstaterar också att många inlägg har en liknande retorik, vilket inte minst märks i kommentarerna till Svenska kyrkans twitterkonto.

”Ett direkt resultat av Svenska kyrkans vurmande för massinvandring, muslimer och HBTQ-frågor”, är en typisk replik som dyker upp i flödet, i det här fallet var det skrivet av en person som ville kommentera kyrkans medlemstapp. Tweeten avslutades med att stämpla den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén som vänsteraktivist.

Antje Jackelén.
Antje Jackelén, Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop.

Struntar i hur de uppfattas

Kristoffer Holt är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet och har studerat alternativmedierna, även om fokus inte har legat på religion. Han menar att det som är specifikt med den här typen av medier är att de verkligen vill vara alternativa och därmed struntar i hur de uppfattas av etablissemanget. Det handlar främst om en oppositionell politisk hållning, vilket också går hand i hand med hur man skriver om religion.

– En retorisk figur som återkommer är att Svenska kyrkan har blivit ett språkrör för vänsterideologi, säger Kristoffer Holt.

Här ser han att det politiska perspektivet oftast är överordnat det religiösa, och någon större omsorg om Svenska kyrkan är svår att se.

– Kritiken mot kyrkan verkar inte direkt sprungen ur en sann kärlek till lutherdomens sanna trossatser. Det handlar snarare om kulturkriget, vem som äger institutionerna.

För Svenska kyrkan ses som en viktig kulturbärare, där Kristoffer Holt menar att bilden som målas upp i alternativmedia ofta landar i att kyrkan ägs av ett radikalt progressivt etablissemang som vill tvinga alla andra att följa efter.

Kristoffer Holt. Professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för medier och journalistik (MJ), Linnéuniversitetet, Kalmar/Växjö.
Kristoffer Holt, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Det vilar inte någon slags traditionalism bakom alternativmedias kritik av Svenska kyrkan, utan mer att vi attackerar den här institutionen för att det är ännu ett exempel på en kulturbärare som tagits över av en vänstermaffia.

Ses som att kyrkan vikit sig

Det handlar också om att Svenska kyrkan ses som en viktig symbol för vad som är svenskt. I kontrast målar man därför upp bilden av att kyrkan vikit ned sig för islam, en religion som ofta beskrivs som ett hot mot det svenska.

Kristoffer Holt vill samtidigt nyansera bilden och menar att alternativmedier är ett spretigt släkte med olika röster.

– Man måste också förstå vad de ska vara ett alternativ till. De står för motsatsen till det rådande, det som är mainstream. I olika länder ser det här olika ut och i Sverige har vi mer radikala röster på högerkanten, säger han.

Svenska alternativmedier har till stor del vuxit fram på grund av hanteringen av SD, ett parti som under lång tid skulle frysas ut av etablissemanget. Det var i protest mot detta som många alternativa medier startades.

I andra europeiska länder ser det annorlunda ut, där har det inte vuxit fram invandringskritiska alternativmedier på samma sätt och de har inte fått samma genomslag som i Sverige. Kristoffer Holt och hänvisar till länder som Danmark och England.

– Där har den politiska debatten sett annorlunda ut och det har inte funnits någon motsvarande alternativsfär som i Sverige.

I USA finns det helt andra typer av alternativmedier som också är mer fokuserade på religion. Kristoffer Holt tar som exempel hur konservativa katoliker skapat sina egna forum för att kritisera sin egen kyrka som man anser blivit alltför liberal.

Vi möter en hel del desinformation och det absolut vanligaste är att Svenska kyrkan håller på att islamiseras.

Charlotte

Präst möter desinformation

Charlotte Frycklund är nätpräst i Svenska kyrkan och jobbar med det material som kyrkan lägger ut i sociala medier. Hon berättar för Dagen att de ofta möter en hel del desinformation. Varifrån den kommer brukar hon inte ta reda på, de som interagerar med Svenska kyrkans olika kanaler är privatpersoner, inte alternativmedier.

– Men vi möter definitivt en hel del desinformation och det absolut vanligaste är att Svenska kyrkan håller på att islamiseras, att muslimerna tar över, säger Charlotte Frycklund.

Hon menar att det är ett påstående som är totalt absurt, men det har också blivit en väldigt spridd uppfattning.

– Om man befinner sig på Twitter känns det i alla fall så. Samtidigt, läser man statistik om vad folk har för åsikter över lag så är det inte vanligt i befolkningen i stort. Men för mig som jobbar i sociala medier blir det här tydligt.

Ett sätt att bemöta all desinformation som florerar om Svenska kyrkan är sajten ”Gå till källan”, där man samlat några av de mest förekommande felaktigheterna som sprids. Där kan man läsa att Antje Jackelén hämtat sitt valspråk från Bibeln och inte Koranen, att kyrkan inte utsett Greta Thunberg till Jesu efterträdare eller att man inte ersatt ordet ”han” med ”hen” när kyrkan talar om Gud och Jesus.

– Vi som jobbar med sociala medier får ofta svara på de här frågorna, konstaterar Charlotte Frycklund som beskriver ”Gå till källan” som en inomkyrklig viralgranskare.

Hon förklarar att de ger svar på tre olika nivåer, ett kort svar, ett längre samt en länklista för dem som vill fördjupa sig rejält i ett ämne.

– Jag vet att det här har hjälpt, för de här frågorna blir inte lika diskuterade efter att vi kommit ut med ett klargörande.

Charlotte Frycklund.
Charlotte Frycklund, präst som arbetar med sociala medier.

Vad kan fel fakta få för konsekvenser?

– Över huvud taget är fel information i sig en stor risk. Sedan är det så att om en osanning upprepas tillräckligt ofta kan det uppfattas som en sanning, säger Charlotte Frycklund.

Hon hänvisar också till Jesu ord om att sanningen ska göra er fria.

– Vi står på sanningens sida.

Har du märkt någon skillnad på budskapen efter att Martin Modéus efterträtt Antje Jackelén?

– Jag har tittat på Twitter och andra plattformar och kan konstatera att det fortsätter ungefär som innan, även om det inte lika mycket handlar om Antje som person längre.

Dagen har sökt Samnytts ansvariga utgivare Mats Dagerlind.

Fakta: Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan är Sveriges i särklass största trossamfund med cirka 5,6 miljoner medlemmar.
  • Kyrkan delas upp i 13 olika stift som har var sin biskop.
  • Utöver det finns ärkebiskopen, som har sitt säte i Uppsala i närheten av domkyrkan.
Powered by Labrador CMS