Nyheter
Amanda Carlshamre (Posk): Jag är stolt och nöjd
Den inomkyrkliga gruppen växer och tänker fortsätta utmana partiernas närvaro i kyrkan

Posk fortsätter att växa, kyrkoval för kyrkoval. Ordförande Amanda Carlshamre är mycket nöjd med valresultatet där Posk nästan når upp i 20 procent.
I årets kyrkoval har Posk preliminärt fått 19,5 procent av rösterna, en ökning med drygt 2 procentenheter. Därmed befäster de platsen som näst största aktör i kyrkomötet, enbart Socialdemokraterna är större.
Grattis, eller vad ska man säga?
– Ja, det är i alla fall vad vi sagt till varandra, säger Amanda Carlshamre, Posks ordförande, till Dagen.
– Vi är väldigt nöjda med valresultatet. Vi har gjort ett jättebra val och tagit många nya platser där Posk inte funnits tidigare.
Verkar lokalt
Amanda Carlshamre är mycket mån om att lyfta fram Posks lokala grupper, då deras grundfilosofi är att främst verka på församlingsnivå.
– De lokala grupperna har gjort ett fantastiskt jobb. Vi ser att vi gjort väldigt många val på många ställen. Jag är otroligt stolt över alla poskare runtom i landet.
Vad beror framgången på?
– Dels för att vi har fått ljus på våra frågor i allmänmedia. Det har lyfts en medvetenhet kring frågan om partipolitiseringen i Svenska kyrkan. Sedan handlar det om att vi stått pall i de här debatterna. Partipolitik blev den fråga som lyftes, och där kan vi inte kompromissa, säger Amanda Carlshamre.
– Vi har också varit fler som ställt upp i år, vi har 32 nya grupper och 12 procent fler kandidater. Det spelar också roll.
Nått genom bruset
Amanda Carlshamre berättar att de från Posks horisont länge funderat på hur de ska nå igenom bruset, så det inte bara blir S och SD som tar plats i kyrkovalsdebatterna. Den här gången tycks de ha lyckats, och både S och SD backar.
Men ni lär inte kunna få som ni önskar och ändra valsystem utifrån det här valresultatet?
– Nej, vi var heller inte beredda på att det här med indirekta val skulle bli en så stor valfråga. Det som är intressant är att nu följa debatten i kyrkomötet, eftersom det ligger en motion från Posk om detta i höst.
Inte minst menar Amanda Carlshamre att nuvarande valsystems brister blev uppenbara i och med att Alternativ för Sverige röstades in i kyrkomötet, utan att ha någon lokal förankring i församlingarna. De får 3 mandat.
– Att rösta på S är alltså inte garanten för att “hålla mörka krafter borta”, som de brukar kalla det. Utan systemet måste förändras, det ser vi svart på vitt nu.
Nu finns det 13 grupper i kyrkomötet, borde det till någon form av spärr?
– Jo, det kanske man borde ha. Om man vill behålla nuvarande valsystem alltså, vilket vi alltså inte vill.