Nyheter
Analys: Arabvärldens tabu mot Israel-kontakt luckras upp
Tre vinnare och en förlorare. Det nya avtalet i Mellanöstern är en triumf för Trump, Netanyahu och Förenade arabemiratens Mohammed bin Zayed – medan palestinierna, som vanligt, lämnas utanför.

TEL AVIV. För en gångs skull överdriver inte Donald Trump när han twittrar STORT och HISTORISKT med stora bokstäver och många utropstecken. Avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten blir en viktig milstolpe i Mellanöstern – och återspeglar de skiftande allianserna i regionen.
Det är en stor utrikespolitisk framgång för de inrikespolitiskt hårt pressade ledarna Trump i USA och Benjamin Netanyahu i Israel. För Förenade arabemiratens ledare, schejk Mohammed bin Zayed, innebär det ett strategiskt viktigt förbund inför hotet från Iran.
Samtidig fördömer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avtalet som ”förräderi”.
Läs merBenjamin Netanyahu söker stöd för annektering in i det sista
Gemensam fiende
Torsdagens avtal visar att Israel är på god väg att accepteras av de sunnimuslimska arabstaterna. De ser att de och Israel har en gemensam fiende i den regionala stormakten Iran. Hotet från shiamuslimska Iran överskuggar enligt deras uppfattning meningsskiljaktigheterna med Israel i den palestinska frågan.
Länge sågs det som en självklarhet i internationell politik att arabvärlden inte skulle erkänna Israel innan landet nått en politisk lösning med palestinierna. Men Netanyahu har alltid hävdat att det går att sluta fred med arabländerna först utan att gå palestinierna till mötes – och den nya överenskommelsen ger honom rätt.
Många arabstater, åtminstone deras regimer, börjar ”tröttna” på den mångåriga palestinska frågan och söker frigöra sig från sina historiska förpliktelser mot detta broderfolk. Palestinierna ser det som ett svek, palestinska Hamas som styr Gaza fördömer det senaste avtalet som ”ett knivhugg i ryggen”.
Tre arabländer med fredsavtal
Arabvärldens tabu mot öppna kontakter med den judiska staten har luckrats upp. Egypten var först med sitt fredsavtal 1979, sedan Jordanien 1994 och nu Förenade arabemiraten.
Hittills bara tre länder, men Förenade arabemiratens steg väntas öppna vägen för andra Gulfstater som Bahrain och Oman. Kanske till och med Saudiarabien.
Denna viktiga maktfaktor i Mellanöstern har redan långtgående informella kontakter med Israel. Om landet som är islams vagga erkänner Israel utan krav på långtgående eftergifter i den palestinska frågan skulle det skaka många etablerade grundpelare i den arabiska politiken.
Billigt pris för Netanyahu
Förenade arabemiraten försöker rättfärdiga sitt avtal med att man trots allt fick något i gengäld av Israel. Netanyahu lovar att stoppa sina planer på annektering av delar av Västbanken, alltså områden där en palestinsk stat är tänkt att bildas. Men, som många israeliska bedömare påpekar, den kontroversiella och hårt kritiserade planen var inte allvarligt menad, i alla fall inte i nuläget.
Annektering är ett av Netanyahus vallöften till bosättare och andra anhängare på högerkanten. Men det fanns ingen detaljerad, genomtänkt och förankrad plan för hur det skulle gå till.
Så det är ett billigt pris för den israeliske premiärministern att avstå från detta i utbyte mot en stor utrikespolitiskt framgång – och dessutom säger han annekteringen bara är ”tillfälligt” stoppad. Netanyahu är hårt pressad av dagliga demonstrationer utanför sitt residens. Israeler protesterar mot hur han hanterar massarbetslöshet och andra ekonomiska problem under coronakrisen. Och de protesterar mot att han sitter kvar som premiärminister trots att korruptionsrättegången mot honom närmar sig.
Maktspelare i Mellanöstern
Också Trump är pressad av pandemin och andra inrikespolitiska problem. Så en högtidlig ceremoni när det nya avtalet skrivs under i Vita huset blir ett välkommet inslag i hans valkampanj.
Samtidigt visar schejk Mohammed bin Zayed, känd som MBZ, att han är en maktspelare i Mellanöstern som kan mäta sig med rivalen MBS, alltså Saudiarabiens kronprins och starke man Mohammed bin Salman. Och att Förenade arabemiraten, en federation av sju emirat, kan och vill spela en politisk roll i regionen, inte bara en ekonomisk.
Läs merSmittan ökar igen – och Israel stänger delvis
Läs merIsrael agerar inte i vakuum