Nyheter
Analys: Både tro och tvivel när Pingst blickar framåt
Thomas Österberg: Före detta missbrukare väckte Nyhemsbesökarnas jubel

NYHEM. Unga kvinnan Samantha, som fastnade i drogmissbruk men upplevde Jesus, fick Nyhemshallen att jubla. När pingströrelsen försöker ta ut riktningen framåt väjer man samtidigt inte för svårigheter efter pandemin – eller för tvivlen.
En större grupp före detta missbrukare från LP-verksamheten sjöng med i lovsången från scenen. Samantha berättade om hur hon började dricka vid elva års ålder, och snart gick över till tyngre droger. Applåderna och bifallet från Nyhemsbesökarna visste inga gränser när hon därefter beskrev mötet med Jesu kärlek och hur hennes inre fylldes av frid.
Nu jobbar hon för att hjälpa andra unga missbrukare.
“Guds kärlek är – villkorslös”, dånade det ur högtalarna, och fortsatte med moderna tongångar från unga LP-kvinnor som sjöng: “Det kommer att bli bra nu. Vi ska leva livet.”

Osäkerhet inför veckan
Svensk pingströrelse har, liksom övriga kyrkosamfund, en tuff tid bakom sig med pandemin. Inför Nyhemsveckan fanns osäkerheten hur många besökare som egentligen skulle dyka upp efter två år med tomt på området och enbart digitala sändningar.
Stora glädjesiffror i församlingarna har saknats på många håll under en längre tid, även om dopsiffrorna totalt har stigit något igen.
Utifrån finns samtidigt ett sekulärt tryck i politiken mot kyrkorna där offentliga bidrag och kristna skolor ifrågasätts, och religion och tro gång på gång reduceras till en “privatsak”. Media belyser sårade före detta församlingsmedlemmar i dokumentärer som “Gud som haver barnen kär”. Inifrån stormar det till emellanåt kring ärkebiskopsbesök på Nyhem eller när en enskild pastor pratar om det laddade nyordet “omvändelseterapi”.
Längtan inför framtiden
Temat för årets Nyhemsvecka utanför Jönköping är satt till “För en ny tid”. Det kan uppfattas som en trotsig längtan efter något nytt, och med förväntan och riktning framåt i atmosfären på plats. Här har också lyfts att pingströrelsen globalt ibland beskrivs som världens starkaste samhällskraft.
Samtidigt råder ingen naiv föreställning att inga svårigheter finns. Amerikanske teologen A. J. Swoboda har skrivit en bok om tvivlens plats i den kristnes liv – och hur man hanterar dem med tron i behåll. Han undervisade på Nyhem om hur den helige Andes kraft är det som svenska kristna behöver ännu mer än bättre teologiska seminarier eller mer av politisk makt.
Norske pingstledaren Öystein Gjerme konstaterade å sin sida att han har slutat leva på framgångssiffror, och bestämt sig för att tron vilar på något helt annat, och att man ibland bara behöver stå kvar och stå upp för sin tro. Den uppmaningen skickade han vidare till svenska pingstvänner.

“Bönetunnlar” för barnen
Hur föräldrar kan prata med sina barn om kristen tro har belysts vid flera seminarier i veckan.
Nyhemshallen, som rymmer närmare 3 000 personer, har varit välfylld under inledningen av midsommarveckan. Campingplatsen rapporterar fler husvagnar än 2019. Och när barn och vuxna på förmiddagarna leder lovsång och dansar tillsammans från scenen märks inte mycket av de bekymmer som kan finnas i vardagen.

Här fokuseras på möjligheten till ny kraft från Jesus och den helige Ande – och personlig förbön erbjuds alltid. När de många barnen efter en halvtimma i den gemensamma gudstjänsten tar sig vidare ut till egna aktiviteter på området bildar föräldrar och andra vuxna “bönetunnlar” i gångarna som barnen får vandra igenom.
Vad ärkebiskopen ska säga, och står för, har debatterats inför hennes besök på midsommaraftonen. Men lika intressant blir hur Antje Jackelén kommer att påverkas av atmosfären i pingsthallen i Nyhem.