Nyheter

Anders satt öga mot öga med talibanerna

Anders Malmstigen bodde i staden Herat (Afghanistan) under delar av 90-talet, utsända av Evangeliska frikyrkan (EFK).
Anders Malmstigen bodde i staden Herat i Afghanistan under delar av 1990-talet, utsänd av Evangeliska frikyrkan (EFK).
Publisert Sist oppdatert

Anders Malmstigen, nybliven internationell chef för Erikshjälpen, bodde i Afghanistan förra gången talibanerna tog makten. Nu händer det igen.

– De visade verkligen nonchalans och förakt mot oss utlänningar, berättar han för Dagen.

Det hör inte till vanligheterna att svenska familjer väljer att tillbringa sin vardag i ett av världens mest krigshärjade länder. Men familjen Malmstigen från Örebro är ett undantag.

Få visste om talibanerna

På 1990-talet bodde de i staden Herat, utsända av Evangeliska frikyrkan (EFK), och arbetade med olika projekt för fattigdomsbekämpning. På den tiden hade få hört talas om talibanrörelsen.

– Det var många frågetecken kring varifrån de fick sin militära makt, säger han.

På 1990-talet bodde familjen Malmstigen i staden Herat (Afghanistan), utsända av Evangeliska frikyrkan (EFK)
På 1990-talet bodde familjen Malmstigen i staden Herat (Afghanistan), utsända av Evangeliska frikyrkan (EFK). Bilderna är från Anders Malmstigens privata fotoalbum

Öga mot öga

Men gruppen avancerade snabbt och tog 1995 över det lokala styret av Herat. Anders Malmstigen minns sitt första möte, öga mot öga med de nya talibanledarna.

– Jämfört med tidigare myndighetsmöten var detta en otrolig kontrast. Afghaner är i regel väldigt respektfulla och man blir ofta bjuden på te. Även om det inte varit problemfritt tidigare så var det här något annat. Talibanerna visade verkligen nonchalans och förakt mot oss utlänningar, berättar han.

Petade tänderna

Föraktet drabbade även lokalbefolkningen och Anders Malmstigens erfarenhet av afghansk kultur stämde inte överens med vad han såg hos talibanerna.

– Jag minns att en kollega från Christian Aid Service lämnade sitt visitkort till den högste talibanledaren. Denna ledare halvlåg på en soffa, tog visitkortet och började peta tänderna med det. Det var på den nivån, säger han.

Ganska snart gick det upp för Anders Malmstigen och hans kollegor vad som väntade.

Flickskolorna stängdes från första dagen. Biståndsprojekten fick allt svårare att fortsätta.

– Talibanerna är extremt religiösa och man kunde snabbt skönja vilket samhälle de ville skapa. De inrättade religiösa poliser på gatorna, de afghanska männen var tvungna att ha en viss längd på skägget. Både män och kvinnor kunde bli slagna på gatan om de hade fel klädsel.

Flyttade hem

Trots att de ville fortsätta sitt biståndsarbete upplevde de hur talibanrörelsen allt mer försökte hindra deras arbete. 1998, sex år efter att familjen Malmstigen flyttat till Afghanistan, blev situationen ohållbar. De tvingades återvända hem till Sverige.

Talibanstyret skulle sedan komma att bestå till 2001, då USA invaderade Afghanistan som svar på 11 september-attackerna.

– Man kan säga att det gick från att vi kände oss väldigt välkomna, till att bli väldigt ovälkommen av de som styrde, säger Anders Malmstigen.

På 1990-talet bodde familjen Malmstigen i staden Herat (Afghanistan), utsända av Evangeliska frikyrkan (EFK)
Bilden visar en utflykt på ett busstak, utanför Kabul 1995, bevittnad av Anders Malmstigen som står bakom kameran.

Även om erfarenheterna ligger några decennier tillbaka i tiden, har Anders Malmstigen följt utvecklingen i Afghanistan noga de senaste dagarna. Under den gångna veckan har talibanerna lagt en allt större del av landet under sig, och intog presidentpalatset i Kabul på söndagskvällen.

Detta ledde till blixtevakueringar av ambassadpersonal och diplomater. Även Afghanistans president Ashraf Ghani flydde landet under söndagen.

Stora likheter

Anders Malmstigen, som tidigare varit generalsekreterare för Svenska missionsrådet, ser stora likheter med vad som hände på 1990-talet.

– Samtidigt har otroligt mycket hänt med landet, både när det gäller utbildning, kommunikationer och sjukvården. Även talibanrörelsen har fått mer erfarenhet, och verkar vilja börja ha internationella relationer. Men de har knappast ändrat sin grundläggande ideologi och identitet, säger Anders Malmstigen.

Osäker tid

Nu väntar en osäker tid för den hårt prövade befolkningen, som levt mer eller mindre i krigstillstånd sedan Sovjetunionen invaderade landet 1979.

– Det är en mycket farlig tid för befolkningen nu. Talibanerna öppnar fängelser och laglösheten breder ut sig. Det blir som ett maktvakuum när de nya ledarna tar över.

Fakta: Vilka är talibanerna?

  • Taliban betyder egentligen “student” och följer en fundamentalistisk form av islam som kallas deobandism. Denna kombineras med stark tillgivenhet till pashtunsk kultur och klädsel.
  • Pashtunerna är en folkgrupp som främst lever i Pakistan och Afghanistan.
  • Talibanrörelsen uppstod i de flyktingläger i Pakistan, dit afghaner flydde efter krigen mellan Sovjetunionen och Afghanistan i slutet av 70-talet.
Powered by Labrador CMS