Nyheter
Anders Tegnell: Inga belägg för större risk på gudstjänst
Gudstjänster har reglerats hårt i flera månader. Men Anders Tegnell säger till Dagen att det inte finns några belägg för att kyrkorna skulle vara mer riskabla platser än exempelvis gym eller köpcentrum.
Spridningen av coronaviruset ökar i Sverige. Under tisdagsmorgonen beslöt Folkhälsomyndigheten att rekommendera att de hårda restriktionerna av allmänna sammankomster förlängs till åtminstone 3 maj. Det innebär att det till dess kommer att vara fortsatt otillåtet att vara fler än åtta personer vid exempelvis en gudstjänst.
Samtidigt har flera kyrkoledare väckt kritik mot att gudstjänster utsätts för hårdare restriktioner än såväl gym och köpcentrum. Även museer och konsthallar får släppa in människor baserat på lokalens storlek – till skillnad från kyrkorna.
Drabbats hårt
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, har tidigare skrivit en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter, där han går hårt åt regeringens coronarestriktioner och säger att de drabbar gudstjänster oproportionerligt hårt. Muséer och konsthallar har fått möjlighet att öppna för besökare baserat på lokalstorlek medan kyrkor inte har tillåtelse att göra det i samband med gudstjänst.
– Att fira gudstjänst är en grundlagsskyddad fri- och rättighet och därför undrar jag, varför är kyrkor farligare än museer?, säger han till Dagen.
Inga belägg
På Folkhälsomyndighetens pressträff ställer Dagen frågan till Anders Tegnell om det finns några belägg för att gudstjänster skulle vara mer riskabla ur smittskyddssynpunkt än gym, köpcentrum eller museer.
– Nej. Men här handlar det om det om att vi behöver hantera olika typer av verksamheter enligt den legala grund som finns. Vi kan inte göra några avsteg för religiösa lokaler jämfört med andra lokaler för allmänna sammankomster, säger han.
Samtidigt finns det skillnader mellan allmänna sammankomster och andra former av besök. Där säger Tegnell att det handlar om vilken typ av verksamhet som man ägnar sig vid besöket.
– Att gå i affärer för att handla är en lite annan typ av verksamhet, för man går inte dit för att träffas utan man går dit för att sköta sitt ärende. Man gör det själv och man ska hålla avstånd. Därför är det två olika grupper av verksamheter, säger Anders Tegnell.
“Samma regelverk som många andra”
Flera kyrkoledare har varnat för att följsamheten bland församlingar kan minska om reglerna fortsätter att upplevas som inkonsekventa. Dagen frågar Anders Tegnell om Folkhälsomyndigheten har tagit hänsyn till den risken.
– Det är väl ständigt en risk som vi diskuterar, men kyrkorna har samma regelverk som många andra föreningar där man träffas, säger han.
– Där gäller samma regelverk, det kan vara alltifrån Anonyma alkoholister till diverse olika sammankomster.