Nyheter
Angela Merkel ändrar sig - Tysklands kyrkor öppna i påsk
Förbundskansler Angela Merkel har gjort en helomvändning och meddelar att de tyska kyrkorna kan fira fysiska gudstjänster i påsk. Beskedet kom efter omfattande kritik.
När Angela Merkel (CDU) samtalade med delstaternas ministerpresidenter på onsdagen förklarade hon att beslutet från kvällen innan – att stänga ned Tyskland i fem dagar runt påsk – var upphävt. Hon tog också på sig ansvaret för det första beslutet som på kort tid möttes av stark kritik.
– Det här misstaget är enbart mitt, sa hon enligt den ryska nyhetskanalen RT.
Hon tillade att beslutet om nedstängning fattades “med de bästa intentioner”, men att det saknades möjligheter att implementera beslutet på ett vettigt sätt.
Vädjanden om att ompröva beslutet
Omsvängningen välkomnas av många inom den kristdemokratiska alliansen. Den bayerska ministerpresidenten Markus Söder (CSU) säger att han respekterar förbundskanslerns åsikt samtidigt som han noterar att de juridiska aspekterna av nedstängningen hade ifrågasatts.
Enligt det ursprungliga beslutet skulle skärtorsdagen och påskaftonen ha klassats som “vilodagar” och affärer skulle ha tvingats att hålla stängt dessa dagar. Privata sammankomster med fler än fem personer från två olika hushåll skulle också vara förbjudna medan alla landets kyrkor hade uppmanats att fira påskgudstjänster digitalt.

Enligt RT hade såväl präster som inrikesminister Horst Seehofer från CDU:s systerparti, CSU, vädjat till Angela Merkel att ompröva beslutet. Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) hade till och med gjort klart att politikerna i Sachsen inte tänkte stoppa kyrkor från att fira fysiska gudstjänster med människor på plats.
Inte “vilodagar”
På onsdagsmorgonen betonade Horst Seehofer, som har ansvar för kyrkliga frågor i Tyskland, i en intervju med tidningen Bild att det inte handlade om ett förbud mot påskgudstjänster utan om en vädjan. Han sa också att de hygieniska riktlinjer som togs fram i samarbete med kyrkorna i början av coronapandemin fortfarande fungerar mycket bra.
Några timmar senare kom alltså beskedet att skärtorsdagen och påskaftonen inte blir “vilodagar” – och att affärer kan hålla öppet som vanligt. Däremot kommer många restriktioner som påverkar sociala kontakter att finnas kvar. Kyrkorna får också fira gudstjänster under förutsättning att de håller sig till de gällande begränsningarna.