Nyheter

Anklagelser om valfusk i DR Kongo

Denis Mukwege: ”Kaotiska omröstningen kommer inte spegla folkets vilja”

Denis Mukwege.
Publisert Sist oppdatert

Vallokalerna hade bara varit öppna i några timmar på onsdagen när anklagelser om oreda och valfusk strömmade in i Demokratiska republiken Kongo. Denis Mukwege är en av fyra presidentkandidater som menar att valet måste göras om.

Omkring 44 miljoner kongoleser, knappt halva befolkningen, är röstberättigade i landets president- och parlamentsval. Den sittande presidenten Felix Tshisekedi hoppas väljas om för ännu en femårsperiod i det fattiga och konflikthärjade landet.

Men under onsdagen flaggade observatörer för att det förekommit våldsamheter i samband med omröstningen, för vallokaler som inte hållit öppet och röstningssystem som fallerat, rapporterar BBC.

Gynekologen och fredspristagaren Denis Mukwege, som även kandiderar i presidentvalet, uppmärksammade bristerna mot slutet av valdagen, och talade om ”planerat valfusk”.

Nu fruktar oppositionen, säger han, ”att resultatet av en så kaotisk omröstning inte kommer att spegla folkets vilja”.

Denis Mukwege talar under ett valmöte.
Denis Mukwege vid ett valmöte i Goma i DR Kongo den 2 december.

*****COMMUNIQUÉ DE PRESSE*****

Landets valkommission förlängde valet till torsdagen för de vallokaler som av olika skäl inte varit öppna under onsdagen. Detta väckte starka protester från Denis Mukwege och ytterligare fyra av de sammanlagt 18 presidentkandidater som utmanar presidenten.

Fakta: DR Kongo

  • Demokratiska republiken Kongo i Centralafrika fick sina gränser under kolonialtiden, utan att hänsyn togs till invånarna och de traditionella riken som då tvingades samman.
  • Landet är mycket rikt på naturresurser, men trots det har fattigdomen varit stor både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960.
  • 1998 bröt krig ut efter att stora mängder flyktingar strömmat in i landet från Rwanda. Hundratusentals människor miste livet och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp.
  • Kriget tog formellt slut 2003, men kampen om vem som ska kontrollera landets väldiga naturresurser har fortsatt och lett till nya våldsamheter framför allt i landets östra delar.
  • Källa: UI/Landguiden/TT
Powered by Labrador CMS