Nyheter
Ann Linde bjöd in Israel och Palestina till Sverige
Palestinierna hoppas att Sveriges nya vänskap med Israel ska bidra till att få i gång fredsprocessen. Ann Linde har bjudit in båda sidors utrikesministrar till Stockholm.
TEL AVIV.
Utrikesminister Ann Linde är nöjd efter sitt möte med de palestinska ledarna på tisdagen. Hon säger att president Mahmoud Abbas och hans kolleger är “helt entydigt mycket positiva” till att Sverige nu också kan tala med Israel på hög nivå.
– De palestinska ledarna hoppas att Sverige nu kan spela en större roll för att få i gång fredsprocessen igen. Det har inte gått så länge Israel inte ville tala med oss, säger Ann Linde till Dagen efter sina möten i Ramallah på Västbanken.
– Jag har bjudit in båda sidors utrikesministrar till Stockholm. Inte samtidigt, inte allt genast, vi tar ett steg i taget. Det är ju ändå tio år sen sist vi hade kontakt med Israel på den nivån, säger hon.
Lång väg till nystart
Men det är ännu en lång väg till en nystart för den avsomnade israelisk-palestinska fredsprocessen. Centrala aktörer som USA och EU visar inte “någon riktig vilja” att engagera sig, enligt Linde, som föreslår en “fördjupad dialog” på hög diplomatisk nivå med svenskt deltagande.
Det är islossningen mellan Sverige och Israel efter tio år utan svenskt utrikesministerbesök i Jerusalem som gör det möjligt för Sverige att ens fundera på en aktiv insats för freden. Svenska politiker och diplomater har tidigare i många år försökt medla – med varierande resultat. Men en framgångsrik medlare måste åtnjuta båda parters förtroende.
Ann Linde understryker att även om Sverige och Israel inte har samtalat på högsta politiska nivå – hennes företrädare Margot Wallström var i flera år officiellt portad i Jerusalem – har det funnits kontakter på andra nivåer som handel, teknik och kultur. Som handelsminister öppnade hon ett svenskt innovationskontor i Tel Aviv och ledde den första svenska handelsdelegationen till palestinierna.
Varmt välkomnande
Utrikesministern fick ett varmt välkomnade i Ramallah. Men det är rutin, det får svenska ministrar alltid. Detta eftersom Sverige genom åren har gett palestinierna stort politiskt och ekonomiskt stöd.
Det svenska biståndet till palestinierna är runt en halv miljard kronor varje år. Samtidigt riktas stark kritik, både internationell och intern, mot det palestinska självstyret för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.
– Det är oacceptabelt med korruption, det förklarade jag för alla. Vi ger inte stöd direkt till den palestinska myndigheten utan genom FN-organ och frivilligorganisationer. Vi har en rad olika kontrollfunktioner för vårt bistånd, säger Ann Linde.
Pratade om mänskliga rättigheter
Hon säger att hon också tog upp frågan om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet med de palestinska ledarna – och säger att det är viktigt “att alltid upprepa det”.
Splittringen bland palestinierna – mellan islamistgruppen Hamas som styr Gaza och president Abbas parti Fatah som styr Västbanken – kom också upp i samtalen i Ramallah. Denna splittring är tillsammans med Israels avvisande hållning ett av skälen till att fredsprocessen har brutit samman.
– Vi diskuterade möjligheten till något slags försoningsprocess mellan Hamas och Fatah. Men det är väldigt svårt, det kommer inte att ske i närtid. President Abbas tolererar inte att man använder våld och kräver att man ska hålla ingångna avtal som att erkänna Israels rätt till existens, vilket Hamas inte har gjort, säger Ann Linde.