Nyheter
Ann Linde på plats i Israel - efter tio kyliga år

Inte på tio år har en svensk utrikesminister välkomnats i Israel – men nu tas Ann Linde emot med öppna armar. Raoul Wallenberg och kampen mot antisemitism ger draghjälp till den nya smekmånaden mellan länderna.
TEL AVIV. Islossningen går snabbt mellan Sverige och Israel. Ann Lindes besök i Israel på måndagen beseglar den nyfunna vänskapen. Båda länderna visar en stark vilja att normalisera förbindelserna och lösa den mångåriga krisen.
– Nu vänder vi blad. Vänner kan höra kritik från varandra, sa den israeliske utrikesministern Yair Lapid vid deras gemensamma presskonferens.
Utrikesministern tackar Wallenberg
Sveriges insatser i kampen mot antisemitism mobiliseras för att skapa goodwill liksom Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som räddade 10 000-tals ungerska judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede.
– I mitt föräldrahem fanns en liten trälåda där min pappa förvarade minnen från Förintelsen, bland annat det skyddspass Raoul Wallenberg utfärdade för honom och min farmor. Han gav dem svenskt skydd och räddade deras liv, sa Yair Lapid.
– Utan den modige svenske diplomaten skulle jag inte stå här i dag, sa han.
Ann Linde överlämnade som gåva till sin israeliska kollega kopior av de sidor i Wallenbergs anteckningsbok där namnen på Lapids far och farmor finns på listan över dem som fick skyddspass.
– Både jag och statsministern har medvetet jobbat för att normalisera relationerna med Israel. Vi har sett vad vi kan göra för att visa att vi är seriösa i vår vilja. Det spelar också roll att den nya israeliska regeringen är öppen för att normalisera, säger Ann Linde till Dagen efter sina möten med de israeliska ledarna.
Hon förklarar att Sverige nu verkar för att uppgradera Israels relation med EU, något som Sverige tidigare varit emot. Samt att Sverige avstod från att delta i den så kallade Durbankonferensen eftersom den utvecklats till ett forum för antisemitism.

Vill inte jämföra med Wallström
Ann Linde vill inte gå närmare in på frågan om varför företrädaren Margot Wallström portades av Israel medan hon själv möts med öppna famnen.
– Jag har ingen anledning att recensera Margot Wallström. Hon är precis som jag för en tvåstatslösning av den israelisk-palestinska konflikten baserad på folkrätten. Vi har samma inställning, säger hon.
En lösning av krisen tjänar båda ländernas utrikespolitiska intressen. Sverige har investerat mycket, både politiskt och ekonomiskt, i palestinierna och vill kunna spela en roll i en framtida lösning av den israelisk-palestinska konflikten. För detta krävs att man åtnjuter förtroende hos båda parter.
Närmar sig liberala EU-länder
Den nya israeliska regeringen – som tillträdde i juni sedan Benjamin Netanyahu förlorat makten efter tolv år som premiärminister – kan dra nytta av Sverige i den utrikespolitiska omorientering man förbereder. Israel vill närma sig de liberala EU-länderna i Västeuropa och distansera sig från EU-länder som Ungern och Polen i det gamla östblocket, där Netanyahu hade goda kontakter.
– Lapid och den nya regeringen vill förbättra relationerna med det liberala Västeuropa. Att lösa krisen med Sverige är ett bra sätt att visa det, säger Barak Ravid, diplomatisk korrespondent på den stora israeliska nyhetssajten Walla, till Dagen.
Ann Linde besökte på måndagen också förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. På tisdagen träffar hon de palestinska ledarna i Ramallah på Västbanken.