Nyheter
Anna Ekström (S): Religiösa friskolor är inte bra för samhället
Nu ska januariavtalets skrivelse att stoppa nya religiösa friskolor förverkligas. Nya direktiv läggs på en redan existerande utredning. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till Dagen att det främst handlar om integration.

I förra årets valrörelse gick Socialdemokraterna ut och lovade att religiösa friskolor skulle förbjudas. Det landade i Liberalernas linje om ett etableringsstopp av nya religiösa friskolor, där redan existerande skolor får vara kvar. Allt enligt punkt 57 i januariavtalet.
Men utbildningsminister Anna Ekström (S) går inte med på verklighetsbeskrivningen att hon numera driver Liberalernas politik då nya direktiv skrivs in i en pågående utredning för att stoppa nyetableringen för konfessionella friskolor.
– Det här är regeringens förslag, säger Anna Ekström bestämt, då Dagen möter henne i riksdagen.
Vad är det för samhällsproblem ni vill lösa?
– Dels att skolan ska fokusera på kunskap och bildning och inte religiös fostran. Jag vill också lösa samhällsproblemet att elever med olika bakgrunder inte ska samlas i skolor för sig.
Vad är det för skillnad på de nya skolorna ni vill förbjuda och de redan existerande religiösa friskolor?
– Det här är en överenskommelse som vi träffat inom ramen för januariavtalet. Jag tycker att det är en bra överenskommelse, säger Anna Ekström.
Men vad är skillnaden?
– Man ska nog se det här som ett samlat paket. Nu får utredningen i uppdrag att titta på hur vi ska stoppa nya religiösa friskolor, men utredningen tittar också på en rad andra viktiga åtgärder.
Läs mer | Kristna friskolerådet tar de muslimska skolorna i försvar
Anna Ekström menar att man måste se till hela bilden där regeringen också vill ha tuffare kontroll över existerande religiösa friskolor samt se över regler för vilka som får driva dessa skolor. Utredningen ser över även det.
Men vore det inte rimligare att antingen ha skolformen kvar eller förbjuda den helt?
– Det fanns vallöften som ställde frågan så skarpt. Men politik är det möjligas konst. Nu har vi en möjlighet att inom ramen för januariavtalet säkerställa att vi får till ett etableringsstopp av nya religiösa friskolor, det är en del av avtalet som jag tycker blev bra.
Handlar det här inte om att stoppa specifikt muslimska skolor?
– Så har jag aldrig sett det. För mig handlar det om kunskap och bildning. Det finns inget i de här direktiven som pekar på någon religionsform.
Europakonventionen inte ett problem
I Europakonventionen står det att föräldrar har rätt att välja utbildning som överensstämmer med deras religiösa, filosofiska eller pedagogiska övertygelse. De som försvarar konfessionella friskolor brukar ofta hänvisa hit.
Är Europakonventionen det stora problemet?
– Jag ser inte Europakonventionen som ett jättestort problem, säger Anna Ekström.
– Jag har noga läst konventionen, det som finns skrivet om den plus ett antal rättsfall. Den bedömningsmarginal som finns kan vi använda oss av i Sverige för det här etableringsstoppet.
Vad är det som gör att just vi i Sverige inte ska få starta konfessionella friskolor?
– Jag gör bedömningen att vi i Sverige har ett stort behov av att stärka integrationen, att se till att vi har ett samhälle där barn växer upp tillsammans. Den typen av argument bedömer jag kommer väga så tungt att vi kan använda den bedömningsmarginal som finns.
Men alla kristna friskolor som säger att det är integration de jobbar med, har de fel?
– De har säkert alldeles rätt. Jag är övertygad om att det finns friskolor som betecknar sig som religiösa som lyckas klara av integrationen. Men på det hela taget är jag orolig för en utveckling där barn med olika religiös familjebakgrund går i olika skolor. Jag tror inte det är bra för samhället och jag tror inte det är bra för barnen.