Nyheter
Ännu inga nya pengar för stöd till ukrainska flyktingar
Caritas: “Många lever under existensminimum”
Civilsamhället har inte fått besked om hur och när det riktade stödet till flyktingarna från Ukraina kan återupptas. Caritas Sverige: ”Många lever under existensminimum”.
I höstas avsatte regeringen 68,8 miljoner kronor till organisationer som arbetar med människor som sökt skydd i Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom fördelades 30 miljoner kronor tidigare på året till bland annat Svenska kyrkan och samfunden inom Sveriges kristna råd.
Nu är pengarna slut, och för det nya året finns ännu inget besked om någon ny pott från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som fördelar medlen.
En organisation som behövt dra in stora delar av sin hjälp till flyktingarna är Caritas Sverige. Den katolska biståndsorganisationen hade fått drygt 8 miljoner kronor för förra årets arbete.
”Caritas Sverige har inte längre möjlighet att som tidigare dela ut presentkort på livsmedel. Detta på grund av att vi inte har fått några nya resurser från den svenska regeringen i syfte att stötta de flyktingar från Ukraina som finns i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv,” skrev Caritas Sverige på Facebook förra veckan.
”Vi kommer inom kort att återkomma med information om hur vi med ordinarie medel, i mycket mer begränsad omfattning, kan stötta flyktingar från Ukraina.”
Lever under existensminimum
Varje måndag och fredag under hösten har människor köat vid organisationens stockholmslokaler för att ta del av de presentkort på livsmedel som Caritas kunnat dela ut, berättar Caritas Sveriges generalsekreterare George Joseph.
– I går var ett 50-tal personer här redan klockan 6 på morgonen. Men vi hade inga fler presentkort att dela ut, säger han till Dagen.
Han beskriver de ukrainska flyktingarna – till största delen mammor och barn – som ”extremt ekonomiskt utsatta”.

– Ukrainarna som är här med hjälp av massflyktsdirektivet har inte tillgång till samma stöd som andra grupper. De lever under existensminimum, och är beroende av de extratillskott som kyrkorna kunnat ge, säger han.
– Ingen kan leva på 71 kronor om dagen med den prisnivå vi har i dag. Det enda de vill är att lära sig svenska, vilket de inte har rätt till enligt reglerna, och att få ett jobb.
Sjuttioen kronor om dagen är vad en vuxen från Ukraina har rätt till om personen inte bor på ett av Migrationsverkets boenden som tillhandahåller för mat. I dessa fall bidrar Migrationsverket också med en mindre summa, som mest 850 kronor i månaden, för det egna boendet.
Caritas är en av flera frivilligorganisationer som erbjuder kurser i svenska för de ukrainska flyktingarna, som inte har rätt till SFI-undervisning.
– Vi har ett 100-tal personer som deltar i vår svenskundervisning, och lika många står på kö, säger George Joseph.
Språkträning
Också Frälsningsarméns EU-center i Stockholm ger kurser i svenska till ukrainare. Detta inom ett delvis EU-finansierat projekt som ska hjälpa flyktingarna att komma närmare arbetsmarknaden, och som också omfattar samhällsinformation, jobbcoachning och kurser i engelska.
För det största hindret till att få ett arbete för de ukrainska flyktingarna är inte utbildningen utan språket, enligt projektadministratör Mihai Blaj.

– Jag skulle önska att de som har med sig en högre utbildning från Ukraina skulle få en snabbare chans att kunna arbeta i Sverige. Det är inte så enkelt att kunna få arbeta med samma yrke här som man hade i Ukraina. Men vi hoppas att ändå ge någon hjälp med våra insatser.
Under hösten gav centret även visst socialt stöd och matkort.
– När jag talat med personer i vår målgrupp om vad som är viktigt för dem, tycker de att hjälpen med jobbcoachning och språkkurser är viktig men att det är lika viktigt att kunna komma och äta hos oss och få matkort ibland, säger Mihai Blaj.
Även runt om i landet hjälper Frälsningsarmén ukrainska flyktingar med mat, kläder och gemenskap.
– För den hjälpverksamheten som erbjuds på olika kårer har vi egna insamlade medel att använda, säger Frälsningsarméns informationsansvariga Eva Gustin.