Nyheter

Ännu mera bön på Torpkonferensen

Emma Axklo vill höra sorl från Bönehuset dygnet runt

Emma Axklo ansvarar för den organiserade bönen på Torpkonferensen 2023.
Emma Axklo har ansvarat för den organiserade bönen på Torpkonferensen under de senaste åtta åren.
Publisert Sist oppdatert

Bönen har alltid varit en viktig del av Torpkonferensen. Och för att lyfta fram bönen ännu mer i år inleddes konferensen officiellt med en bönesamling.

– Vi bär på visionen att vi ska vara ett bedjande folk, säger Emma Axklo som koordinerar den organiserade bönen under konferensen.

En av nyheterna på Torpkonferensen är att det gamla duschhuset, som förra året blev Torpkapellet, i år har gjorts om till ett uttalat bönehus. Här kommer konferensdeltagare att be under hela konferensen och redan på den inledande samlingen blev det trångt.

– Jag anar att det bubblar under ytan och att Gud verkar, säger Emma Axklo.

En titt i årets programhäfte visar att det finns en rad olika sätt att delta i bön, Bönehuset är ett exempel. En pilgrimsstig och personlig förbön är två andra. Samtidigt betonar Emma Axklo att långt ifrån all bön på konferensen är organiserad. Hon brinner för att bönen ska bli en naturlig del av såväl konferensen som konferensdeltagarnas liv.

– Ofta kan det räcka med att säga ”Gud välsigna dig” till någon annan. Men tyvärr tycker många att bön är svårt, säger hon och tillägger att bönen på många sätt också har blivit privat.

– Det visar sig bland annat i att vi har svårt att fråga andra hur de har det med Gud. Jag önskar att det skulle vara en fråga som vi oftare ställde till varandra. För hur kan jag fråga hur andra mår om jag inte frågar hur de har det i anden?

Uppmanades att flytta Bibeln

Till vardags är Emma Axklo och hennes familj aktiva i Immanuelskyrkan i Malmö. Där blev församlingsmedlemmarna tidigare i år utmanade att flytta sina biblar från sängborden till köksborden för att visa barnen att Bibeln och bönen är en naturlig del av vardagen.

– Det blev en ögonöppnare även för mig, erkänner hon.

Emma Axklo konstaterar att bibelläsning och bön hänger ihop – går bibelläsningen ned minskar också bönen. Inför sommaren gav hon sig själv därför en utmaning: varje gång hon tänker kolla sociala medier ska hon först läsa något i Bibeln.

– Det är en utmaning som jag gärna delar till höger och vänster.

Fler internationella förebedjarna

Under flera års tid har en grupp människor i Brasilien bett för Torpkonferensen under veckan. I år har de internationella förebedjarna utökats med grupper i Centralafrikanska republiken, Algeriet samt Japan. Dessa tar en majoritet av bönepassen nattetid. Därutöver finns det också förebedjare på andra orter i Sverige.

Enligt Emma Axklo, som övertog ansvaret för koordineringen av Torpkonferensbönen för åtta år sedan, går utvecklingen åt rätt håll. Hon säger att det blir allt lättare att få folk att skriva upp sig på bönepassen och att det på måndagen fortfarande fanns lediga pass senare under konferensen oroar henne inte.

– Bönekedjan kommer att pågå dygnet runt. Nu hoppas jag också att vi ska kunna ha fysisk bön i Bönehuset hela tiden så att vi kan höra ett sorl därifrån dygnet runt.

Fakta: Exempel på böneinitiativ på Torpkonferensen

  • Bönehuset: 24/7 bön med bönestationer.
  • Bönestenar i parken (förbönsämnen kopplat till länder och landskap skrivna på stenar).
  • Personlig förbön på förbönsplatserna kopplade till möten.
  • Bönestationer i gudstjänsten.
  • Pilgrimsstig med bibelord vid stationer.
  • Örat (själavård och andlig vägledning).
  • Morgonbön (tidebön) med nattvard.
  • Strategisk bön av fem team som bär konferensen.
  • Flera seminarier som lär deltagarna mer om bön, bland annat om hur vi ber naturligt med våra barn.
  • Urnan där deltagare får skriva ner sina böneämnen som sedan beds genom av ett team.
Powered by Labrador CMS