Nyheter
Anrik utbildning av kyrkomusiker hotas
Utbildningsledare Oskar Ekberg: Hotet är akut

Trots en lysande arbetsmarknad kan landets äldsta fristående utbildning för kyrkomusiker tvingas slå igen. Både Svenska kyrkan och staten har dragit in sina bidrag och nu förmår skolan inte bära kostnaden längre.
– Risken finns att en avveckling påbörjas redan i år, säger Oskar Ekberg, utbildningsledare på kyrkomusikerutbildningen vid Marie Cederschiölds högskola i Stockholm.
Utbildningen har funnits sedan 1959 och är därmed en av de äldsta i sitt slag i Sverige. Kyrkomusikerutbildningen är bara en av flera olika yrkesmeriterande utbildningar på skolan, som till alldeles nyligen gick under namnet Ersta Sköndal Bräcke högskola, men är samtidigt “en djupt rotad del av högskolans identitet”, förklarar Oskar Ekberg. 2013 drog Svenska kyrkan in bidraget till skolans kyrkomusikerutbildning, vilket fick till följd att staten så småningom gjorde detsamma. Plötsligt var skolan tvungen att själv stå för hela finansieringen.
Som en besparingsåtgärd halverades antalet platser på kyrkomusikerlinjen från 22 till 11. Utbildningen är treårig och ger en kandidatexamen. Den som vill ha en kyrkomusikerexamen för Svenska kyrkan behöver studera ytterligare ett år på halvtid vid Svenska kyrkans egna lärosäten i Lund eller Uppsala.
700 nya musiker behövs
Enligt en egen utredning som Svenska kyrkan presenterade i höstas kommer det att behövas 700 nya kyrkomusiker fram till år 2030. Orsaken stavas stora pensionsavgångar. Fler än 60 procent av kyrkomusikerna i Sverige är 51 år eller äldre.
– Det är potentiellt växande brist. Vi utbildar för få kyrkomusiker redan nu och då känns det extra motsägelsefullt att man inte gör allt man kan för att behålla de utbildningar som finns, resonerar Oskar Ekberg.
Runt fem miljoner kronor år kostar kyrkomusikerutbildningen på Marie Cederschiölds högskola att dra runt med nuvarande studentvolym, men flera år utan ekonomiskt stöd har gjort att skolan nu anser sig nått vägs ände.
– Hotet är akut och det bottnar i att vi helt enkelt inte har några anslag, säger Oskar Ekberg och förtydligar.

– Detta är inte en ideologisk fråga, utan en rent teknisk fråga. Det finns inga pengar. Från vår högskola finns stor vilja att göra detta och därför har vi stått ut så länge. Underskottet har varit galopperande och har ackumulerats. Det går ju alltid att skjuta till lite extra pengar i ett aktiebolag, men när pengarna är slut så är de slut. Detta har vi sagt i ett par år, men nu är det sista och viktigaste ropet på hjälp.
Bottnar i kyrkans princip
Oskar Ekberg menar att allt i grund och botten beror på en princip som Svenska kyrkan fastslagit, att man inte ska ge bidrag till högskolor. Det var med den motiveringen som dåvarande Ersta Sköndal högskola 2013 inte längre fick något bidrag från kyrkan och då drog staten också in sitt stöd med hänvisning till att kyrkan inte längre var med och betalade.
Vad gör ni som skola för att vända situationen?
– Vi vill lyfta samtalet. Vi försöker föra dialoger på olika nivåer i Svenska kyrkan. Detta är en så pass viktig fråga att den bör komma upp till beslut i kyrkostyrelsen eller kyrkomötet. Vi för också en dialog med utbildningsdepartementet så att vi kan få de statliga anslag som musikhögskolorna har för att bedriva motsvarande utbildning. Vi måste övertyga både kyrkostyrelsen och statssekreterarna, säger Oskar Ekberg.
– Vi samtalar med många och vi får brett stöd i kyrkomusikerkretsar. Ju närmare verksamheten man är desto mer förstår man vikten av yrket och att utbildningarna finns kvar.
Men om ni inte lyckas få ihop pengar, kommer de nuvarande studenterna att kunna ta sin examen?
– Det är en väldigt grundläggande princip i svenskt högskoleväsen att studenter får slutföra utbildningen de är antagna till. Det är ingen lag, och jag kan inte tala för skolans styrelse, men det skulle förvåna mig mycket om man gick emot den hårda principen, som mig veterligen aldrig brutits här på högskolan, säger Oskar Ekberg.
Maria Nordenback-Kress går första året på skolans kyrkomusikerutbildning. Hon är orolig för utbildningens framtid, men känner sig ändå rätt säker på att hon och hennes klasskamrater får fullfölja sina studier och ta sin examen. Hon påpekar att den enskilda högskolan är mer flexibel än musikhögskolan då man här kan skjuta på några kurser och ta dem senare om man till exempel som henne är småbarnsförälder.
– Det är en otroligt fin möjlighet, säger hon.
