Nyheter

Antalet kristna i Israel ökar

Men kyrkoledare beklagar diskriminering av kristna och utvandring av ungdomar som tappat hoppet

Publisert Sist oppdatert

Antalet kristna i Israel ökade med två procent mellan 2020 och 2021, enligt regeringen. Samtidigt oroar sig kyrkoledare i Israel för ökande diskriminering av kristna. På torsdag tillträder Israels nya högernationalistiska regering, som redan gjort eftergifter åt landets mer hårdföra krafter.

Det är siffror från den israeliska regeringen som visar på ökningen, skriver Faithwire.

“På julafton 2022 fanns omkring 182 000 kristna i Israel; de utgör omkring 1,9 procent av befolkningen i den israeliska staten. Den kristna befolkningen ökade med 2 procent 2021″, skriver regeringen, som tillägger att siffrorna bara omfattar bofasta personer och inte tillfälliga besökare.

Nästan 76 procent av Israels kristna är arabiska israeler, vilka i sin tur utgör omkring sju procent av landets arabiska befolkning.

Flertalet av Israels arabiska kristna bor i Nasaret (21 100 personer), Haifa (16 700), Jerusalem (12 900), och Shefar’am (10 500). Av rapporten framgår också att både de genomsnittliga kristna och judiska hushållen består av 3,06 personer, jämfört med de muslimska hushållen, som består av i genomsnitt 4,46 personer.

Oro för ökad diskriminering

I sitt gemensamma budskap inför julen beklagar de kristna ledarna i Jerusalem att diskrimineringen av landets kristna ökat, och uppmanar unga att inte lämna regionen.

“Vi uttrycker vår särskilda oro för de troende som kvarstår som en kristen minoritet i det land där vår Herre föddes”, skriver de och beskriver ökade “personattacker, vanhelgande av kyrkor och kyrkogårdar, obefogade begränsningar av religiösa samlingar, rättsliga hot mot kristnas ägodelar och kyrkans egendomar”.

“En så nedslående atmosfär har lett till att i synnerhet våra kristna ungdomar tappat hoppet, då de i ökande grad känner sig ovälkomna i det land som deras förfäder bebott sedan kyrkans födelse vid Pingsten”, skriver kyrkoledarna, som passade på att tacka de kristna världen över som efter pandemin återvänder som turister till det Heliga landet.

Varningen sammanfaller med att regeringens blivande premiärminister Benjamin Netanyahu och hans parti Likud ingått i en koalition med fem partier som betecknas som antingen ultraortodoxa eller ytterkantshöger: Shas, Förenade Torahpartiet, Religiösa sionistpartiet, Otzma Yehudit och Noam.

Likusledaren Benjamin Netanyahu, som väntas tillträda som ny premiärminister i Israel på torsdag.

Också moderata judar oroar sig för vilka förändringar som är att vänta med en radikal politiker som Itamar Ben Gvir, partiledare för Otzma Yehudit. Han är landets blivande minister för inrikes säkerhet och har redan fått igen om en lag i knesset som stärker regeringens kontroll över polisen, skriver Times of Israel.

Powered by Labrador CMS