Nyheter

”Antisemitism i Europa underskattas”

EU-byrå riktar kritik mot rapporteringen i medlemsländerna

Publisert Sist oppdatert

EU-länderna måste bli bättre på att rapportera om antisemitism. Det menar EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA. I Sverige rapporteras hatbrott bara vartannat år, vilket gör att siffran 0 hamnar i EU-rapporten för antalet incidenter 2019 och 2020.

EU-rapporten presenterades i tisdags, och där konstateras att det finns brister i rapporteringen om antisemitiska brott och incidenter i medlemsländerna. Det är också svårt att jämföra olika länder i unionen, eftersom sättet att räkna brott och incidenter skiljer sig kraftigt åt i länderna. I vissa länder noteras bara domar med antisemitiska motiv, i andra länder räknar man också in hot och handlingar, även om de inte leder till fällande domar.

Insamlingen av data är grunden för att effektivt bekämpa antisemitism, betonar FRA. Utan dessa data blir det svårt för beslutsfattare att vidta åtgärder och genomföra handlingsplaner.

Ökat näthat

FRA:s rapport ger en överblick över incidenter i alla 27 medlemsländer mellan 2010 och 2020. Under denna pandemitid har antalet brott och incidenter minskat i vissa av medlemsländerna, samtidigt som antisemitiska budskap ökade på nätet.

“Även om de antisemitiska incidenterna minskar på vissa håll, återstår huvudproblemet i hela Europa – de flesta incidenter rapporteras aldrig”, skriver FRA. “Detta gör att antisemitism är grovt underrapporterat”.

De betonar att antisemitism fortsätter att vara ett stort problem i unionen.

“EU-länderna måste öka sina ansträngningar på detta område”, konstaterar FRA.

Ny rapport i december

Rapporten innehåller detaljerade data om alla medlemsländerna vad gäller antisemitism. I Sveriges fall rapporteras 0 incidenter de sista två åren. Data kommer här från BRÅ (Brottsförebyggande rådet), som samlar in fall från polisen där brottet har rubricerats som hatbrott.

Fram till 2018 rapporterade BRÅ varje år om antalet hatbrott, efter 2018 bara vartannat år. Nästa rapport kommer 8 december i år. BRÅ vill inte kommentera det faktum att de rapporterar bara vartannat år, utan säger till Dagen att de har ett regeringsuppdrag att följa.

De senaste årens siffror gällande Sverige visar dock på en uppgång av antalet incidenter. År 2016 rapporterades 182 fall, år 2017 finns data inte tillgängliga, men 2018 noterades 278 fall.

Två länder samlar inte uppgifter

FRA kritiserar flera medlemsländer för att inte alls samla in uppgifter. Det gäller Ungern och Portugal, där det “inte finns officiella data” att tillgå, konstaterar rapporten. FRA noterar också att det bara finns nationella strategier mot antisemitism i 13 av de 27 medlemsländerna.

En ljuspunkt är att allt fler av medlemsländerna nu ställer sig bakom den definition av antisemitism som IHRA (Internationella Alliansen för hågkomst av Förintelsen) har sammanställt. För drygt en månad sedan skapade EU-kommissionen den första gemensamma strategin mot antisemitism för hela unionen. Där konstaterade man bland annat att insamlingen av data måste bli bättre, skriver Europaportalen.

Powered by Labrador CMS