Nyheter
Antje Jackelén är tillbaka på Twitter efter sin omtalade paus
“Ord spelar roll” säger ärkebiskopen och hänvisar till den gyllene regeln som måttstock i sociala medier

När nyheten kom att Antje Jackelén tog paus från Twitter efter en våg av hat och hot blev det en stor nyhet. Nu, nästan ett halvår senare, är hon tillbaka.
– Det är ett sätt för mig att evangelisera, säger ärkebiskopen.
Den 5 april markerade ärkebiskop Antje Jackelén att hon hade fått nog. Nyheten om att hon tog en twitterpaus blev en nationell nyhet där till och med statsminister Stefan Löfven beklagade sig över den våg av hat och hot som utlöste det hela.
Men nu, nästan ett halvår senare, lägger ärkebiskopen plötsligt ut en välregisserad film på Twitter där hon vill hedra minnet av den svenska diplomaten Raoul Wallenberg. Filmen avslutas med taggen #tillbakapåtwitter.

Varför är du tillbaka?
– Jag annonserade medvetet att det var en paus och någonstans måste pausen vara slut. Nu har jag samlat energi efter sommarens ledighet och det finns en insikt om att det här är en kanal som är värdefull för mig, säger Antje Jackelén till Dagen.
– Det är ett sätt att sprida evangelium, lägger hon sedan till.
Ärkebiskopen säger att dilemmat med de förgiftade samtalstonen i sociala medier är långtifrån löst.
– Men det är ändå viktigt att få leva med principen att det destruktiva inte ska segra. Jag är djärv nog att påstå att det behövs röster som min på Twitter.
Inte minst har Antje Jackelén saknat att få lägga ut sitt söndagsord, något hon regelbundet gjorde tidigare.
Tog paus mitt i stormen
Twitterpausen kom mitt i en tid med uppskruvade känslor i samband med att Svenska kyrkan kritiserade ett lagförslag om språkkrav för medborgarskap. Inte minst fick Antje Jackelén som ärkebiskop klä skott för kritiken.
Hur upplevde du det själv?
– Det var inte ett beslut som kom på momangen, jag hade brottats med beslutet en längre tid. Dilemmat var att allt som jag twittrade kunde användas för att sprida lögner, hat och hot. Inte bara om mig, utan även om tron, kyrkan och samhället, säger Antje Jackelén.
– Det dilemmat blev så stort att jag inte visste hur jag skulle lösa det, så jag tog en paus.
Har det varit skönt att vara bortkopplad?
– Ja. Samtidigt som jag också saknat Twitter som påverkanskanal. Till exempel frågan om den inkonsekventa coronalagstiftningen som drabbade trossamfunden på ett orättvist och orättfärdigt sätt.
Var det frustrerande?
– Både och. Jag har inte ångrat beslutet att ta paus, men samtidigt konstaterar jag att det hade ett pris att ta bort en kommunikationskanal.
Risken är väl att du kommer få en hel del påhopp nu igen?
– Ja. När man är en offentlig person måste man vara beredd att tåla en del. Men det måste ha rimliga proportioner. Det är viktigt att skilja mellan kritiska synpunkter och ren destruktivitet, säger Antje Jackelén.
Vad går det att göra för att förbättra tonen på sociala medier över lag?
– Jag tänker att det är ett problem att många sansade röster försvinner på sociala medier, det naggar demokratin i kanten. Därför är det viktigt att plattformarna själva tar sitt ansvar. Och skulle alla följa den gyllene regeln så skulle det se bättre ut.
Till alla som är ute i sociala medier uppmanar Antje Jackelén till att inte sprida ogrundade personangrepp, falska fakta och att ibland även ha en självkritisk blick för vad man lägger ut.
– Man kan fråga sig, skulle jag säga det här ansikte mot ansikte med personen det gäller, säger hon.
– Ord spelar roll, de är inte oskyldiga.