Nyheter
Antje Jackelén beklagar kyrkomötets apartheidbeslut
“Själv skulle jag inte använt ordet i det här sammanhanget”, skriver Antje Jackelén om ordet apartheid kopplat till Israel

Relationen är skadad, skrev Judiska centralrådet i en kommentar till kyrkomötets apartheidbeslut. Nu svarar ärkebiskop Antje Jackelén att hon beklagar att begreppet apartheid användes och att Svenska kyrkan önskar goda relationer med de judiska samfunden.
Reaktionerna på kyrkomötets beslut att utreda om Israel begår så pass grova överträdelser att det går att använda ordet apartheid har varit många. Inte minst från judiskt håll, där Judiska centralrådet i en kommentar skrev att relationen med Svenska kyrkan skadats.
Nu svarar ärkebiskop Antje Jackelén med ett öppet brev till Judiska centralrådet.
Blir bedömningsfråga
Hon konstaterar att det är hon, i egenskap av kyrkostyrelsens ordförande, som ska vara med och verkställa kyrkomötets beslut. Hon uppmanas nu att ta kontakt med Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd för att lyfta folkrättens tillämpning utifrån FN:s apartheidkonvention och romstadgans skrivningar om apartheid. Ärkebiskopen låter själv inte speciellt entusiastisk över detta.
“Hur uppdraget ska hanteras blir en fråga för kyrkostyrelsen att bedöma. Det förekommer att beslut av olika anledningar inte låter sig utföras precis som beslutet lyder”, skriver Antje Jackelén i sitt brev.
Motionen borde avslagits
Hon vill också förtydliga hur beslutsprocessen gick till. Till en början hade en motion lagts till kyrkomötet. Utskottet som behandlade den yrkade på avslag, vilket troligtvis också hade blivit kyrkomötets beslut.
Men då gjordes istället ett tilläggsyrkande av motionärerna där de gjorde en något mildare omskrivning av ursprungsförslaget och det var sedan det som röstades igenom.
“Personligen tror jag att det hade varit klokt av kyrkomötet att gå på utskottets förslag, men så blev det inte”, skriver Antje Jackelén, då hon alltså tydligt deklarerar att det bästa hade varit om kyrkomötet hade fått rösta ner den ursprungliga motionen.
Förutom att öppet kritisera kyrkomötets agerande skriver ärkebiskopen också i brevet att hon förstår att beslutet väcker reaktioner, framför allt eftersom begreppet apartheid användes.
“Själv skulle jag inte använt ordet i det här sammanhanget”, skriver Antje Jackelén.

Finns missförstånd
Samtidigt menar hon att det förekommer en hel del missförstånd och övertolkningar om vad kyrkomötet faktiskt beslutat. Hon påpekar att det i grunden handlar om folkrätten och att man utifrån den kan kritisera såväl Israel som Palestina.
“Även om jag tycker att formuleringen är olycklig är det tydligt för mig att kyrkomötets beslut på intet sätt är riktat mot judar som folk, vare sig i Sverige eller Israel, ej heller mot staten Israel. Det som avses är kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell rätt, det vill säga folkrätten i Israel och Palestina.”
Antje Jackelén avslutar sitt öppna brev med att belysa hur viktigt samarbetet med judiska företrädare är för Svenska kyrkan, där hon önskar fortsatta goda relationer. Avslutningsvis önskar hon också alla Sveriges judar “chanukka sameach” då vi befinner oss mitt i den judiska högtiden chanukka.