Nyheter

Antje Jackelén: Dådet är ett oerhört bakslag

För två veckor sedan var Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén på plats i den koptiska kyrkan som i söndags utsattes för en självmordsbombare. – Det här kommer särskilt nära, säger hon till Dagen.

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Ärkebiskop Antje Jackelén.
Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkan har sedan länge ett samarbete med den koptiska kyrkan. Förra året var deras ledare påve Tawadros II på besök i Sverige, och nyligen var Antje Jackelén i Egypten, bland annat i den kyrka som nu utsatts för ett blodigt attentat.

– Ett bombdåd framkallar alltid bestörtning, och tankarna går till dem som har drabbats. Vare sig det sker i Kairo eller Istanbul, säger Antje Jackelén till Dagen, och inrymmer också helgens blodiga terrorattentat i Turkiet i sina tankar.

– Men det här kommer särskilt nära, när det rör sig om trossyskon i en kyrka som vi har kontakt med.

Att du för två veckor sedan besökte platsen, gör väl också att det kommer närmare?

– Rent känslomässigt är det så. Man har minnesbilden så pass klar för sig.

Antje Jackelén berättar att hon också skrivit ett brev till påve Tawadros II där hon förutom att tacka för den generösa gästfriheten under hennes besök, även tar upp det hemska dådet som drabbat Egyptens kristna.

Vad kan Svenska kyrkan göra för att hjälpa till?

– I Mellanöstern hjälper vi till med humanitär hjälp och långsiktigt bistånd tillsammans med våra partners i Kyrkornas världsråd och Act Alliansen. Vi arbetar också tillsammans med Mellanösterns kristna råd, som vi har stöttat ekonomiskt och genom vår närvaro. Våra kontakter med koptiska kyrkan har funnits länge.

Antje Jackelén säger också att det är viktigt att få en nyanserad bild av situationen, att kopterna inte enbart ska ses som ett offer som behöver hjälp, och att exempelvis ordet folkmord inte går att använda på situationen för kristna i Egypten, trots helgens dåd.

– Man ska inte missbruka det ordet, för då riskerar det att förlora sin kraft där det är berättigat, säger hon.

– Visst har de koptiska kristna en svår situation, men det här är också medborgare i samhället som gör stora insatser. Flera av dem jag talade med har sagt att det finns tecken på att situationen har blivit bättre. Därför känns det här som inträffat som ett oerhört bakslag.

Antje Jackelén är också mån om att betona att det inte bara är kristna som fördömer attacken mot kopterna, utan även många muslimer tar till orda.

– Jag har noterat att storimamen Ahmed al-Tayyib från al-Azharuniversitetet, som jag också samtalade med i Kairo, omedelbart fördömde attentatet och uttalade sin solidaritet med den koptiska kyrkan, säger hon.

Powered by Labrador CMS