Nyheter

Antje Jackelén gick rakt på sak om ekonomiska krisen: Vår kyrka kommer prövas

Ärkebiskopen gick rakt på sak om kyrkans ekonomi och vad den kommer innebära den närmaste tiden.

Antje Jackelén öppningstalar inför kyrkomötet 2020, i Uppsala domkyrka
Antje Jackelén öppningstalar inför kyrkomötet 2020, i Uppsala domkyrka
Publisert Sist oppdatert

Ärkebiskop Antje Jackelén målade vid Kyrkomötets öppnande upp en något mörk bild av situationen för Svenska kyrkan då prioriteringar behöver göras med en krympande ekonomi.

Inget är sig likt år 2020. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén fick exempelvis tala i en nästan tom domkyrka i Uppsala då hon höll sitt inledande anförande inför årets coronapräglade kyrkomöte.

Något glättigt peptalk blev det inte, utan ärkebiskopen gick rakt på sak när det gällde kyrkans krympande ekonomi och vad det kommer att föra med sig den närmaste tiden.

Läs mer: Kyrkomötet igång - måste spara in 1,6 miljarder kronor

Inte ta paus från ansvar

Inte minst menade hon upp att beslutsfattandet inte kan bromsas på grund av den pågående pandemin. Trots att många inom kyrkan önskar att årets kyrkomöte mest ska bli en transportsträcka och att de kontroversiella förslag som presenterats skjuts på framtiden, menade ärkebiskopen att det kan få allvarliga konsekvenser.

– Det går inte att ta paus från att ta ansvar, löd ärkebiskopens ord.

Det som främst diskuterats inför kyrkomötet är en centralisering av vissa administrativa uppgifter, vilket har fått flera att ryta ifrån och säga att den lokala församlingen blir kringskuren och att kyrkan blir alltmer toppstyrd.

Lättare ta bort barngrupp

När det gäller kyrkans ekonomi tog Antje Jackelén upp problem som redan börjar hopa sig. Som att tusentals samtal till jourhavande präst blir obesvarade varje månad på grund av bristande resurser.

Sedan tog hon upp det strukturella problemet att kyrkan inte alltid är så flexibel när det gäller att hantera sina tillgångar, exempelvis alla stora kyrkor man har i sin ägo.

– Det verkar lättare att ta bort den där barngruppen, dagledigträffen eller ungdomskören än att få ner fastighets- och administrationsutgifterna, konstaterade ärkebiskopen då hon markerade att verksamheten måste vara det som går först.

Läs mer: Kraftfull kritik mot förslag på centralisering av Svenska kyrkan

“Solidariteten kommer att prövas”

Svenska kyrkan är en krympande kyrka med en krympande ekonomi. Antje Jackelén stack inte under stol med att med knappare resurser sätts en hel del på spel.

– Hur än orosmolnen utvecklas över tid så tyder mycket på att solidariteten i vår kyrka kommer att prövas, löd hennes analys.

Hennes uppmaning och förhoppning var att alla inom kyrkan måste tackla de kommande problemen tillsammans, inte att kyrkans olika nivåer, församlingar, stift och nationell nivå, ska börja skylla saker på varandra. Sådana tendenser har redan synts tydligt inför kyrkomötet, då många på församlingsnivå visat missnöje med ökad centralisering.

Att samarbeta för kyrkans bästa, menade Antje Jackelén, gällde även för arbetet under höstens kyrkomöte. Två sessioner ska hållas, i ett första skede ska de olika utskotten prata ihop sig, för att i session två återsamlas för att fatta beslut.

Kyrkomötet sker digitalt på grund av coronakrisen och enbart 44 förtroendevalda av normalt 251 deltar.

Pengar är inte allt

Ärkebiskop Antje Jackelén avslutade sitt anförande i Uppsala domkyrka med att betona att pengar inte är allt.

– Genom gemenskapen med andra kyrkor vet jag att evangeliets och kyrkans kraft inte definieras av en kyrkas materiella tillgångar. Det finns ingen anledning att romantisera fattigdom, men vi vet och ser många gånger att “i svagheten blir kraften störst”, sa Antje Jackelén, där slutet av citatet är hämtat från Andra Korinthierbrevet.

Kyrkomötet 2020 sker digitalt på grund av coronapandemin
Kyrkomötet 2020 sker digitalt på grund av coronapandemin

Läs mer: Svenska kyrkans ledning varnar för sämre ekonomi

Fakta: Kyrkomötet 2020

  • Årets kyrkomöte är starkt präglat av coronapandemin och enbart 44 kyrkopolitiker tillåts delta.
  • Kyrkomötet hålls i två sessioner, varav den första nu har inletts.
  • I mitten av november hålls den andra sessionen, då sker den öppna debatten inför att beslut fattas.
Powered by Labrador CMS