Nyheter

Antje Jackelén till riksdagen: ”De som tjänar kommer att bli älskade”

Ärkebiskopens budskap till riksdagsledamöterna var en enkel, men också svår, uppmaning

Publisert Sist oppdatert

Med avstamp i den nyligen avlidna brittiska drottning Elizabeth II:s livsgärning hade Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén med sig ett budskap när hon talade till politikerna i samband med riksmötets öppnande.

– Den som får makt ska använda den för att tjäna.

Efter en intensiv och bitvis polariserande valrörelse är det nu dags för den nya riksdagen att börja arbeta. Riksdagsåret börjar traditionsenligt i Storkyrkan med en gudstjänst.

Inne i kyrkan är det som att politikerna lämnat sina osämjor utanför. I väntan på att gudstjänsten skulle börja gick det exempelvis att se partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C) sitta och skratta tillsammans.

Fortfarande gick det i kyrkan att se en tydlig markering hur hierarkin ser ut, med statsminister Magdalena Andersson (S) på den främre raden och Ulf Kristersson (M) tre rader bakom. Snart är rollerna troligtvis ombytta, i och med att ett maktskifte står för dörren.

Den enda partiledare som inte var på plats var SD:s Jimmie Åkesson.

Partiledarna från V, KD och C såg ut att stortrivas i kyrkan. Bilden är tagen strax innan gudstjänsten börjar.

Tjäna andra

Själva gudstjänsten är som vanligt en uppvisning i prakt, med kungafamilj, talmän och stora delar av regeringen på plats, allt inlindat i vackrast möjliga körsång i en kyrka full med guld och välvda tak.

Om det var något budskap som politikerna fick med sig från själva gudstjänsten så var det att de inte skulle framhäva sig själva eller sitt eget parti, utan att en god ledare också är en tjänare.

Redan i inledningsordet inpräntade domprost Marika Markovits budskapet att makt handlar om att tjäna sin medmänniska. Hon läste sedan inledningen av “Kärlekens lov”, de välkända orden av aposteln Paulus som återfinns i Bibeln.

– Om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.

Drottningen ett föredöme

Antje Jackelén tog sedan över stafettpinnen då hon som avgående ärkebiskop fick äran att hålla i årets predikan, i detta sammanhang kallat ett högtidstal. Hon började med att lyfta fram den nyligen avlidna brittiska drottningen Elizabeth II.

– Drottning Elizabeths plikttrohet och orubbliga vilja att som drottning tjäna sitt folk har betonats om och om igen, sa Antje Jackelén.

Hon citerade sedan sin brittiske ärkebiskopskollega Justin Welby som vid begravningen framförde att:

– De som tjänar kommer att bli älskade och ihågkomna när de som klamrar sig fast vid makt och privilegier är bortglömda.

Antje Jackelén tog sedan ett exempel från Bibeln om när Jesus lärjungar tuppfäktade om vem av dem som var störst. Svaret var att: “Den som vill vara stor bland er ska vara de andras tjänare”.

Budskapet att den som har makt ska använda den för att betjäna andra gick inte att missförstå.

Statsministern och ärkebiskopen hälsar på varandra. Inom kort kommer Magdalena Andersson (S) att byta roll och bli oppositionsledare och Antje Jackelén kommer snart att lämna över sitt ämbete till sin efterträdare.

Fem problem

Ärkebiskopen ville i sitt tal även varna politikerna för de fem P:na, det vill säga polarisering, populism, protektionism, postsanning och patriarkat. Botemedlet som hon hittat var att ha en sund stridskultur, saklighet, samverkan, sanning och slutligen samhörighet.

Hon lyfte också fram hotet från klimatförändringarna och pekade på de unga människor hon nyligen mött för att ingjuta kämpaglöd. Mer politisk än så blev hon inte.

Däremot hade ärkebiskopen ett tydligt budskap om vårt behov av Gud, oavsett var på samhällsstegen du står.

– Vi lever alla under samma himmel, på samma jord. Någonstans är vi alla lika små inför den som är större än vi och som låter sin sol gå upp över oss alla, avrundade Antje Jackelén sin predikan som hon sedan avslutade med en förbön inför den kommande mandatperioden.

Kung Carl Gustav och talman Andreas Norlén vid gudstjänsten i Storkyrkan som inleder Riksmötets öppnande.

Fakta: Gudstjänsten

  • Varje riksdagsår inleds med en gudstjänst i Storkyrkan.
  • Riksdagsledamöterna får själva välja om de vill delta, och för den som vill ha en sekulär ceremoni finns det att tillgå tack vare Humanisterna.
  • Ceremonierna fortsätter sedan inne i riksdagen, bland annat med tal av kungen.
Powered by Labrador CMS