Nyheter

Ära arrangerades på 23 platser – samtidigt

Förra året kom tusentals ungdomar till lovsångsfestivalen Ära. I år fick Ära komma till dem. – Vi vill inte att Ära ska vara ett event, säger projektledaren Samuel Westergren.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Samuel Westergren, projektledare Ära.

Alla festivaler har mött exceptionella omständigheter i år. Ära är inget undantag. Lovsångsfestivalen arrangerades av EFK för första gången 2019 som en ersättare för Frizon och lockade omkring 1 300 personer till Torp. Ära20 skulle bygga på det som Ära19 lade grunden för, men en pandemi kom emellan.

När Samuel Westergren och de andra i projektledningen bestämde sig för att inte ställa in festivalen visste de att de behövde tänka annorlunda. Lösningen? Att flytta ut festivalen i landet.

– Vi har haft 23 olika församlingar i landet som har arrangerat festivalen i helgen. Det har varit både sådant som har gått att göra lokalt och så har vi haft ett gemensamt program över Zoom, säger han.

Nästan 100 volontärer

De lokala församlingarna var dock inte enbart förpassade till gemenskap över nätet. Ära har nämligen skickat ut uppemot 100 volontärer till platserna för att hjälpa till med arrangemanget.

– Primärt finns de med i lovsången och bönen, men de har också kommit dit med festivalband och lite ballonger för att skapa en festivalkänsla. Tanken var att de ska vara kulturbärare som bidrar med energi och engagemang till ungdomarna, säger Samuel Westergren.

– Dessutom har hela produktionen varit live vilket förhoppningsvis också har bidragit till en känsla av närvaro.

Läs mer Ära20 delas upp på över 20 platser i sommar

Tekniskt smärtfritt

Att Ära är mer än bara en centralt producerad festival som streamas ut till skärmar i landet är en avgörande del av idén bakom Ära, menar Samuel Westergren. För Ära handlade helgen inte om en central jätteproduktion utan om ett gemensamt arrangemang.

– Vi vill inte att Ära ska vara ett event utan vi vill göra detta tillsammans. Vi ser alla våra Ära-partners som medarrangörer, säger han.

Före festivalen var Westergren beredd på stora logistiska och tekniska utmaningar. Med Torp som bas har Ära20 sänts till alla 23 lokaler – och utöver några svårigheter att få alla partners att delta i Zoom-mötet gick den tekniska biten smärtfritt.

– Såhär kort inpå känns det som att det blev en succé. Vi har en god eftersmak, säger Samuel Westergren, som räknar med att omkring 600 till 1 000 ungdomar besökte festivalen runt om i landet.

Mer tillgängligt

En av talarna var Julia Forsberg, pastor i Centrumkyrkan i Finspång. Med rötterna i Nordmaling i Västerbottens län är geografiska avstånd och tillgänglighet en viktig fråga för henne.

– Jag brukar alltid tänka på hur långt det kan vara att ta sig till en festival eller konferens och vad centraliseringen till Örebro kan betyda för ungdomar i andra delar av landet, säger hon.

Med dyra resor och entrébiljetter till stora festivaler kan trösklarna vara höga för ungdomar som vill engagera sig kyrkligt. Lokala aktiviteter som är både billigare och närmare kan vara en enklare ingång. Här blev Ära20 ett lite oväntat steg i rätt riktning, menar Julia Forsberg.

– Jag tycker att det lokala behöver styrkas så det här fick väldigt goda bieffekter. Det är något vi borde kunna jobba vidare på som samfund. Förhoppningsvis kan det lokala drivas i framtiden av andra orsaker än bara pandemin, säger hon.

Läs mer Så blir festivalupplägget på Ära20

Powered by Labrador CMS