Nyheter
Ardalan Shekarabi: Mötet med prästen var ett av de bästa i mitt liv
S-ministern fick berätta om hur han anlitade hjälp från oväntat håll för att få råd

Ett möte med en präst fick socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att landa i ett känsligt politiskt beslut. Han berättade om mötet då han intervjuades i Uppsala pingstkyrka, där han själv lyfte perspektivet att det finns en styrka i att visa sig svag.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) började något överraskande att tala om tvivel då han frågades ut i pingstkyrkan i Uppsala av Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och pastor Dan Salomonsson.
– En av gåvorna i livet är att man blir mindre tvärsäker när man blir äldre, konstaterade den 43-årige ministern.
Inte minst handlade det om att kunna tvivla på den egna politiska uppfattningen och ha modet att kunna ändra sig, där Ardalan Shekarabi konstaterade att tvivel trots allt är viktigt för att kunna fortsätta tro på det man gör. Resonemanget påminner om hur många kristna förhåller sig till tro och tvivel på ett religiöst plan.

Blottar sina tvivel
Ardalan Shekarabi menade att både Stefan Löfven och Magdalena Andersson släpper fram det här perspektivet när de som statsministrar möter sina ministrar.
– Ofta vågar ministrar blotta sina tvivel, sa Ardalan Shekarabi om de interna regeringsmöten som hålls på torsdagar.

Under samtalets gång återkom han till ämnet flera gånger, där han kombinerade sitt resonemang om tvivel med att säga att det finns en styrka i att visa svaghet och sårbarhet. Ämnet kom bland annat på tal då Ardalan Shekarabi fick välja ett bibelställe, något som alla utfrågade partiledare har fått göra. Han valde att fokusera på Paulus ord i Andra Korinthierbrevet om att det finns en styrka i svagheten.
S-ministern lyckades också koppla ihop frågan med sitt eget ansvarsområde, då socialförsäkringssystemet finns till för dem som tvingas blotta sin sårbarhet då de måste söka hjälp av staten, något som inte minst blev påtagligt under pandemin.
– Jag skulle nog prata mer om sårbarheten som en kraft, sa Ardalan Shekarabi.
Samtidigt konstaterade han krasst att han som politiker utåt inte kan visa upp tvivel och sårbarhet.
– Så fort du uttrycker tvivel blir det en stor nyhet och något som ses som negativt, konstaterade Ardalan Shekarabi.

Ovanligt möte med präst
Tidningen Dagens chefredaktör Felicia Ferreira tog i samtalet upp att Ardalan Shekarabi för några år sedan bestämde sig att hämta råd från kristet håll vid flyktingkrisen 2015, något han tidigare berättat om i SVT:s Min sanning. Då hade han som minister tät kontakt med kommunerna, och såg hur ohållbar mottagandet av flyktingar var.
– Samtidigt har jag min bakgrund, jag har själv levt som gömd flykting, konstaterade Ardalan Shekarabi.
Han träffade då ärkebiskop Antje Jackelén, som satte honom i kontakt med en präst, som med hjälp av konsekvensetik fick vara med och reda ut för-, och nackdelar med att införa en stramare migrationspolitik.
– Det är ett av de bästa mötena jag haft i mitt liv, att få sitta med en präst och göra etiska bedömningar, sa Ardalan Shekarabi.
Rimligt beslut
Han berättade att det rimliga i den situation som uppstod trots allt var att strama upp migrationspolitiken, trots att enskilda skulle drabbas, för annars skulle andra problem ha vuxit sig alltför stora.
Felicia Ferreira antog att det måste tillhöra undantaget att en politiker i Sverige tar hjälp av en präst, men Ardalan Shekarabi höll inte med.
– Det vet vi faktiskt inte, sa han lite lurigt, utan att ge några ytterligare exempel.