Nyheter

Ärkebiskopen: “Det gör ont när någon smädar det som andra håller heligt”

Martin Modéus: Vi står för en solidaritet över religionsgränser

Publisert Sist oppdatert

Efter koranbränningar och antisemitiska banderoller går Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus ut med ett uttalande till stöd för judar och muslimer i Sverige.

”Yttrandefrihet är ett av det goda samhällets adelsmärken. Respekt och tolerans är andra”, skriver han i uttalandet.

Under de senaste veckorna har flera incidenter skett som både upprört och provocerat många troende i Sverige. Vad gäller bränningar av heliga texter genomfördes en koranbränning av Rasmus Paludan som fick många muslimer att reagera negativt, både i Sverige och utomlands. Det fick i sin tur en man att ansöka om tillstånd att bränna såväl Bibeln som Toran – även om den till slut drogs tillbaka.

Samtidigt har ett minnesmärke som uppmärksammade Raoul Wallenbergs insatser under Förintelsen vandaliserats. Tusentals judar kunde undgå en säker död efter att Wallenberg hjälpt dem att fly under Andra världskriget. Skulpturen, som står i Ångfärjeparken i Helsingborg, hade fått vit färg över sig, vilket upptäcktes när ett nytt monument skulle invigas, skriver SVT. Det var nämligen runt Förintelsens minnesdag som vandaliseringens måste ha skett. Dessutom sattes detsamma dag upp förintelseförnekande banderoller på olika platser i Sverige.

”Solidaritet över religionsgränser”

Det är dessa händelser som får Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus att gå ut med ett pressmeddelande, där han uttrycker sitt stöd för judar och muslimer i Sverige.

”Som ärkebiskop vill jag uttrycka Svenska kyrkans stöd och delaktighet med judar och muslimer i Sverige och världen. Vi står för en solidaritet över religionsgränser och en längtan efter allas inkludering i samhället, med frihet till tro och trygghet”, skriver han.

Koranbränningarna har, precis som när liknande aktioner tidigare genomförts, utlöst en debatt om yttrandefrihet i Sverige.

”Det gör ont när någon smädar det som andra håller heligt. Yttrandefrihet är ett av det goda samhällets adelsmärken. Respekt och tolerans är andra. Alla har vi sådant vi håller heligt, i någon bemärkelse. I det goda samhället förenas yttrandefrihet med respekt och rymd för det heliga”, skriver ärkebiskop Martin Modéus i uttalandet.

Powered by Labrador CMS