Nyheter
Ärkebiskopen: “Det här är toppen av ett isberg"
Antjé Jackelén upprörd över DO-anmälda incidenten

Ärkebiskopen Antje Jackelén upprördes över incidenten med niondeklassaren som tvingades ta av sig korset - och tror att mörkertalet av liknande kränkningar är stort.
- Det här är toppen av ett isberg, säger hon.
I fredags rapporterade Dagen att en 15-årig elev hade uppmanats av en fotograf att ta av sig sitt kors vid en skolfotografering. Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackélen, reagerade kraftigt på nyheten och spred den på Twitter.
- Det var en väldig olämplig incident och samtidigt förvånar den mig inte särskilt mycket. Jag tror att det är toppen av ett isberg som vi ser här, säger ärkebiskopen till Dagen.
“Missriktad neutralitet”
Enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som pojkens familj har gjort, ville skolfotografen avlägsna korset för att det kunde uppfattas som “kränkande”.
- Jag vet förstås inte hur fotografen tänkte, men det finns många exempel på att troende barn utsätts för påhopp, ifrågasättande och kränkning. Bakom frågan om religiösa symboler ligger en större fråga om okunskap och beröringsskräck kring tro och religion. Det finns en idé om neutralitet som är helt missriktad, säger Antje Jackelén.
Att definiera neutralitet som avsaknaden av religiösa inslag är fel, säger ärkebiskopen.
- Det gör att staten ligger i fejd med sig själv. När samhället ställs inför påfrestningar och kriser räknar samhället helt tydligt med att samfunden finns där och bidrar. Om man samtidigt misstänkliggör kyrkan och det vi står för, då undergräver man något livsviktigt, säger hon.

Förminskas i undervisningen
I incidenten med niondeklassaren har skolfotoföretaget tagit på sig ansvaret, säger skolans rektor. Samtidigt har rapporter visat att många kristna elever upplever att deras tro kränks även under lektionerna. Var fjärde kristen elev upplever sig kränkt av sin lärare, visar en undersökning från Sveriges kristna råd.
- Det är sanslöst att lärare inte är bättre rustade för en viktig del av det mänskliga livet när de har så mycket att göra med den existentiella hälsan. Vi oroar oss för vårt mående samtidigt som vi blundar för att trosfrågorna någonstans också hänger ihop med hur vi mår som människor, säger Antje Jackelén, och ger ett exempel på hur bilden av religion kan påverka skolans beslutsfattning:
- För några år sedan beslöt Skolinspektionen att det var tillåtet att på skoltid meditera med ett buddhistiskt mantra eftersom det främjade hälsan och det förknippade man inte så mycket med religion. Om du skärskådar den argumentationen så är den hårresande intellektuellt sett. Det finns väldigt mycket inkonsekvens på det här området.
Vill fördjupa kunskapen
Särbehandlingen av religiösa frågor avspeglas också i hur vi talar om det, säger hon.
- Man knyter så ofta indoktrinering just till trosfrågor, men inte till vilka digitala medier barn använder eller vilka idrottsevenemang och kommersiella sammanhang de utsätts för. Där använder man inte ordet indoktrinering. Det verkar finnas blinda fläckar på det området.
För att förhindra fler liknande incidenter och förbättra situationen för kristna elever vill ärkebiskopen fördjupa religionskunskapen bland aktörer som riktar sig till barn och unga.
- Det är viktigt att skapa medvetenhet hos både lärare och de myndigheter som har tillsyn över skolan. Det behövs en klokare och intelligentare inställning till religion, där “icke-konfessionellt” inte bara gäller i vissa hänseenden, säger hon.