Nyheter
“Ärkebiskopens besök lika viktigt för Svenska kyrkan som för Pingst”
Pingstpastor Ulf Sundkvist: “Storsint av ärkebiskopen att komma till Nyhem”

Ärkebiskopens besök på Nyhemsveckan är för Umeåpastorn Ulf Sundkvist en signal om att Svenska kyrkan ser pingströrelsen som en levande del av kyrkan i Sverige. Han tror samtidigt att besöket kan betyda lika mycket för Svenska kyrkan som för pingströrelsen.
Ulf Sundkvist sitter sedan 15 år med i den teologiska dialoggrupp mellan Svenska kyrkan och pingströrelsen som möts till samtal ett par gånger om året. Han är glad för att ärkebiskop Antje Jackelén på midsommaraftonen valde att komma till pingströrelsens största sommarkonferens i Nyhem utanför Jönköping för att hålla bibelstudium på temat försoning.
Pingstpastorn från Umeå konstaterar att det finns en del teologiska skillnader mellan de två samfunden, exempelvis tiden för dopet, ämbetssyn och i vissa etiska frågor. Men det som förenar är ändå så mycket mer än det som skiljer åt, anser han.
– I de frälsningsavgörande frågorna står jag tillsammans med ärkebiskopen och bekänner Gud som skapare, frälsare och hjälpare. Det räcker för mig, och för oss som pingströrelse.
“Brister inom pingströrelsen”
– Ärkebiskopens besök ser jag som ett statement från Svenska kyrkan att den ser pingströrelsen som en levande del av kyrkan i Sverige, och vill kännas vid oss inför människorna. Detta trots att pingströrelsen har sina brister och svagheter samt en brokighet och karismatiska uttryck som inte alltid är balanserade.

Mullsjöprästen Helge Antonsson, komminister i Svenska kyrkan, var på besök i Nyhemshallen på midsommaraftonen för att lyssna till kyrkans högsta chef. Han tycker att Antje Jackelén gjorde bra i från sig, och tror att både pingstvänner och Svenska kyrkans folk kan hitta saker att ta till sig. På söndag ska han för egen del predika i pingstkyrkan i Mullsjö som en del av ett antal ekumeniska gudstjänster på orten, och i samma anda som pingstledaren och ärkebiskopen har slagit an.
– I en värld som faller samman genom djävulens angrepp behöver vi sjunga gemensam lovsång till Jesus. Bara han kan göra något åt situationen, och åt människors hjärtan. Vi har inte råd att ta fler steg ifrån varandra som kristna, säger Helge Antonsson till Dagen.
Står kvar vid kritik
Sofia Jävert, äldste i pingstförsamlingen i Ed i Dalsland, och en av dem i församlingsledningen som i förväg ville att beslutet att kalla Antje Jackelén till Nyhem skulle tas tillbaka, förklarar för Dagen att hon inte har hört hela ärkebiskopens predikan, och därför inte kan uttala sig om innehållet. Men en av de andra undertecknarna av debattartikeln var på plats i Nyhem. Hon står ändå kvar vid sin kritik.
– Det behöver inte vara fel på predikan. Det här handlar om att hon står för andra saker som vi inte tycker är rätt, om renheten till Guds ord. Det handlar inte om Antje Jackelén som person, utan mer om hur Nyhemsledningen tänker, säger Sofia Jävert, som gärna vill ha goda relationer till andra människor, men inte tycker att alla ska stå i talarstolen i församlingen.
Björn Cedersjö är teolog och etiklärare, förankrad inom Evangeliska frikyrkan, och har tidigare arbetat som direktor och tillförordnad generalsekreterare inom Sveriges kristna råd. Han har med glädje noterat att ärkebiskopen talat på Nyhemsveckan, och menar att det är naturligt efter det han själv har sett Daniel Alm och Antje Jackelén under en längre tid samverka inom Sveriges kristna råd.
– Ekumenik är relationer, och när vi arbetar tillsammans uppstår också vänskap. Jag ser det här som ett uttryck för förtroendet mellan våra kyrkliga ledare. Jag är jätteglad.
“Älska varandra, också”
Björn Cedersjö har läst om den kritik som funnits mot ärkebiskopsbesöket i förväg. Han säger att han har respekt för dem som är oroliga för att sammanhanget inte ska vara troget mot evangeliet, men att han för egen del har fått ökad respekt för olika sätt att beskriva tron i kyrkorna.

– Vi kallas inte bara att älska Bibeln utan också att älska varandra. Att bygga förtroende och få förståelse för varandra är grunden, menar han.
– Jag tror att det för pingstvänner som bara har läst om Antje Jackelén är ett stort och positivt steg att också ha fått möta och höra henne hålla bibelstudium.
Pingstpastorn Ulf Sundkvist tror att besöket kan betyda lika mycket för Svenska kyrkan som för pingströrelsen, och att det finns flera områden man kan samverka inom, inte minst det diakonala.
– Vår folklighet och de karismatiska uttrycken kan ibland uppfattas lite skrämmande av en del inom Svenska kyrkan. Men om vi har en ärkebiskop som åker till Nyhem och inte blir rädd så är det bra för Svenska kyrkan, som jag tror behöver pingströrelsen.
– Jag ser fram mot att pingstledaren Daniel Alm blir inbjuden till kyrkomötet framöver.

Ulf Sundkvist säger att han framför allt uppskattade Antje Jackeléns beskrivning i sitt bibelstudium om hur Jesus efter uppståndelsen känns igen på sina sår och beskrivs som “a wounded healer” – en som helar andra trots att han själv bär på sår.