Nyheter
Ärkebiskopens bön om hjälp till de kristna
Kriget mot IS i Irak är över, meddelade landets premiärminister i helgen. Men för de kristna i landet är situationen fortsatt mycket svår, säger den kaldeiske ärkebiskopen Habib Hormuz Al-Naufali.

– De flesta är pessimistiska om framtiden. Det finns ingen hälso- och sjukvård, och hälften av den kristna befolkningen i Basra är fattig. Många fruktar ytterligare krig och blodspillan, och att det blir slutet för de kristna i Irak, säger ärkebiskopen.
Dagen möter honom vid en konferens om religionsdialog i Kroatiens huvudstad Zagreb. Ärkebiskop Al-Naufali är en av de inbjudna talarna, och han vädjar om hjälp till de kristna som finns kvar i ett söndertrasat Irak.
Fortsatt svår situation
Nu i helgen sa Iraks premiärminister al-Abadi vid en presskonferens att kriget mot IS är över i Irak.
– Våra styrkor har fullständig kontroll över den irakisk-syriska gränsen och jag meddelar därför krigets slut mot Daesh (IS), sa al-Abadi enligt TT.
Men för de kristna är situationen fortsatt svår i landet. Många har flytt: man räknar med att av de 1,4 miljoner kristna som fanns i landet under Saddam Husseins regim finns nu knappt ens en halv miljon kvar. Och även i dag finns det många som vill lämna landet, säger ärkebiskopen.
Förföljelser sedan 2003
Al-Naufali är biskop över kaldéerna i hela södra Irak, och han berättar att förföljelsen och utrensningen av kristna har pågått ända sedan 2003.
– En våg av utrensningar började 2003 och pågick till 2007. Detta var innan IS fanns. Sedan kom en ny våg i och med att IS kom till 2014. Man skar halsen av flera kristna, och runt 20 präster kidnappades på bara en månad.
– Ett annat sätt att förfölja kristna var att skicka en kula i ett brev och be personen lämna landet. Jag var en av dem som fick en kula sänd till mig.
Men många vägrar också lämna landet, säger biskopen.
– Jesus är med oss. Vi har en stark tro.
Folkmordsresolution viktig
Däremot är många kristna besvikna och uppgivna när det gäller stöd från andra länder. Hur kan då kristna i väst bäst stödja kristna i Irak? Är det till exempel viktigt att få igenom resolutioner i EU och i FN om att det pågår ett folkmord?
– Ja, det är viktigt. Det är ett folkmord som pågår. Om man ser på den politiska delen av frågan, så bör FN skapa ett skydd för minoritetsgrupper i landet. Jag har många gånger påtalat att det finns bättre skydd för minoritetsgrupper i till exempel USA eller Australien än vad det finns i Irak.
– Men från väst behöver vi hjälp att återuppbygga våra byar, vi behöver bygga upp husen. Vi behöver ekonomisk hjälp. Men det viktigaste av allt är att få hjälp att skapa trygghet och säkerhet.
Han säger att många kristna är rädda och att det är rädslan som gör att man vill lämna landet. Men han är mån om att påpeka att inte alla muslimer förföljer de kristna.
– Jag brukar säga att det finns tre grupper av muslimer. De flesta är moderata muslimer, och de är välkomnande mot alla grupper. Sedan finns det fanatikerna. Det är de som förstör kyrkor och som stödjer IS. Till sist finns det en växande grupp ateister.
– Vårt land är också en spelplats för ett globalt spel. Fanatikerna är redskap i händerna på andra makter - nästa gång blir spelplatsen kanske ett annat land, säger han uppgivet.
Muslimer som vill konvertera
Biskop al-Naufali berättar också att det finns muslimer som vill lämna sin tro och bli kristna.
– Det finns ingen religionsfrihet, så de kan inte konvertera. De kommer till oss och vi undervisar dem, men de blir dödade om de konverterar.
Det behövs ändringar i själva konstitutionen i Irak, eftersom flera skrivningar i den konstitution som finns är kristendomsfientliga, påpekar han.
Många irakiska kristna befinner sig i dag i flyktingläger. För dem är situationen mycket svår, säger biskopen och avslutar presskonferensen med en bön om hjälp och om fred och en framtid för Iraks sårade kristenhet.