Nyheter
Armeniens parlament fattade beslut om erkännande av folkmord
Även assyrier och greker drabbades av det som ibland beskrivs som "det armeniska folkmordet".

Att erkänna eller inte erkänna? Det är frågan som har stötts och blötts i flera länder under en lång tid när det handlar om folkmordet på de kristna minoriteterna i Turkiet för hundra år sedan.
Sverige har haft sin beskärda del av detta. 2010 erkände Sveriges riksdag "Seyfo", ett namn som också används vid sidan av det armeniska folkmordet.
Men frågan har framförallt riktats mot Turkiet, som vägrat att erkänna att det som skedde för hundra år sedan var ett folkmord. Något som bland annat gjort relationen med grannlandet Armenien infekterad.
Den här veckan har alltså Armeniens parlament fastslagit en resolution om folkmordet, där de även inkluderar greker och assyrier/syrianer/kaldéer, det vill säga alla de berörda minoriteterna som drabbades.
Parlamentsledamoten Edvard Sharmazanov ska ha hänvisat till Sveriges erkännande, och menar att genom att alla de kristna minoriteterna går samman så sätter det ett större tryck på Turkiet.
-Vi måste enas. Vi måste kombinera våra påtryckningar så att vi kan kämpa mot det turkiska förnekandet, ska han ha sagt, enligt Assyriska riksförbundet i Sverige.
Svante Lundgren jobbar på riksförbundet, har skrivit en bok om folkmordet, och han menar att i Sverige så gläds man åt det armeniska parlamentets erkännande.
-Det är ett tecken på att den strategi vi valde, att i denna fråga ha ett nära samarbete med armenierna och de pontiska grekerna, var rätt. Den ledde till ett erkännande i Sverige för fem år sedan. Nu har Armenien följt efter. Vi hoppas på att flera länder gör samma sak.