Nyheter

Arrangör av coronaprotest döptes i Filadelfia Stockholm

Filip Sjöström, en av arrangörerna, talade under en demonstration mot coronarestriktioner under parollen "Första majtåget för frihet och sanning" i centrala Stockholm den 1 maj.
Publisert Sist oppdatert

Filip Sjöström har varit drivande i marscher mot coronarestriktionerna i Sverige och blivit ett ansikte utåt för de omstridda protesterna. För Dagen berättar han om tron och längtan efter att kunna fira fysisk gudstjänst igen.

– Det ligger en enorm kraft i att komma samman, säger han.

I början av mars i år samlades omkring 600 personer i centrala Stockholm för att protestera mot coronarestriktionerna. Längst fram i demonstrationståget, som saknade tillstånd, gick Filip Sjöström. Första maj var det dags för en ännu större olaglig protestmarsch och även denna gång var Filip Sjöström en av förgrundsfigurerna.

Filip Sjöström är mycket kritisk till politiker, myndigheter och medier. Han menar att de har fattat många felaktiga beslut och han anklagar medierna för att ha orsakat rädsla i onödan. Men 31-åringen tillägger också att tron på Gud kan råda bot på just rädslan.

– Tron är otroligt viktig för mig. Och jag upplever att jag blir vägledd av Gud, säger han.

Besviken på kyrkornas passivitet

Enligt Filip Sjöström är det största problemet införandet av coronarestriktionerna. Att inte få träffas, vare sig det gäller på restauranger eller i kyrkor, har inneburit “en enorm kollektiv skada” som han uttrycker det.

Under Dagenintervjun blir det tydligt att Filip Sjöström, som bland annat hävdar att covid-19 varken har lett till en ökad belastning på sjukvården eller till en ökad dödlighet i förhållande till folkmängden, inte läser kristna medier. Under coronapandemin har företrädare för kyrkor och samfund återkommande vädjat till beslutsfattare om att kyrkorna ska undantas från åttagränsen. Men Filip Sjöström säger sig vara väldigt besviken på kyrkornas passivitet.

– De kristna företrädarna står inte upp för att vi verkligen behöver få gå på gudstjänst. Det är så viktigt att vi får fira gudstjänst igen.

Tidigare ateist – döptes 2019

Att kyrkorna inte väljer att trotsa coronarestriktionerna genom att öppna dörrarna har han samtidigt förståelse för.

Hur tycker du då att de kristna ledarna ska agera?

– De måste visa vägen för alla kristna genom att sätta press. Hur, det får de bestämma själva.

Filip Sjöström förklarar att det finns en tydlig koppling mellan hans tro och beslutet att gå i bräschen för protesterna mot coronarestriktionerna. Men tron har inte alltid varit viktig för honom. I 20-årsåldern valde han att gå ur Svenska kyrkan och han förklarar att han då var ateist. Men 2017 inträffade flera saker vilket ledde till att han så småningom hittade till Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– Jag besökte kyrkan första gången i samband med en julkonsert, Vinternatt, och tyckte att det var fantastiskt. Då bodde jag i närheten av kyrkan och andra gången jag gick dit var en söndag när jag passerade kyrkan och såg att det strömmade in folk. Jag följde med in och satte mig längst bak. Därefter började jag besöka kyrkan mer frekvent och våren 2019 döptes jag också.

Gillar inte digitala gudstjänster

Nu är det, precis som för de flesta andra, länge sedan Filip Sjöström firade gudstjänst fysiskt.

– Jag var på en riktig gudstjänst i februari förra året och sedan var jag även med på en mindre lovsångsgudstjänst i oktober då det var 50-gräns som gällde.

Han berättar vidare att digitala gudstjänster inte faller honom i smaken.

När tror du att du kan gå till kyrkan igen för att fira gudstjänst?

– Kanske i begränsat format i höst. Men jag känner en viss oro för att det kanske bara blir tillåtet för människor som har vaccinerat sig.

Powered by Labrador CMS