Nyheter
Åsa Waldaus son Victor om barndomen i Knutby
I Uppdrags gransknings nya serie om Knutby Filadelfia berättar ungdomarna från församlingen sin historia. Hierarkin som fanns bland de vuxna växte även fram bland barnen. Gruppen i toppen kallades ”Hästen”. – Vi agerade utifrån vad våra föräldrar och vuxna sa, säger Viktor Waldau.

SVT:s program Uppdrag granskning är aktuellt med serien "Knutby 2020" på sex delar där de berättar historien om Knutby Filadelfia. I ett av avsnitten berättar församlingsmedlemmarnas barn om vad de varit med om.
Åsa Waldaus son Victor fick som tonåring höra att hans mamma ansågs vara Kristi brud av många i församlingen.
– Då började jag gråta, det kändes som att varför finns jag till? Och vem är jag i så fall? Är inte min mamma och pappa min riktiga mamma och pappa? // Det var så overkligt stort att man skulle tänka att mamma skulle gifta sig med Jesus, berättar Victor Waldau i en intervju med Uppdrag granskning.
Blev ledare per automatik
Victor Waldau växte upp i den innersta kretsen. Som son till Kristi brud förväntades han ta en ledarroll bland ungdomarna. Den osunda hierarki som växte fram bland de vuxna i församlingen återspeglades också bland dem. Högst i hierarkin bland de vuxna var pastorer och deras respektive. De kallades ”Bordet”. Ungdomarna kallade sin grupp för ”Hästen”, skriver SVT. När kyrkans ledarskap valde att straffa en församlingsmedlem eller ungdom, förväntades också ledarna för ungdomarna att följa efter.
– Det jag personligen mår mest dåligt över i dag är att jag automatiskt blev en ledare, eller jag skulle vara en ledare för barnen. Jag var för hård mot mina vänner. Vi agerade utifrån vad våra föräldrar och våra vuxna sa, säger Victor i intervjun.
Ångrar sig
Han berättar att föräldrarna till de andra ungdomarna stöttade honom. Han var ju Åsa Waldaus son. Ungdomarna som blev utfrysa av hade därför inte ens sina egna föräldrar att vända sig till.
– Det smärtar mig väldigt mycket. Jag har försökt… men jag skulle önska att man fick ut till de människorna att man ångrar det, säger Victor Waldau.
Dagen har tidigare skrivit som att ungdomarnas beskrivning av Åsa Waldau och det övriga ledarskapet har skiftat under åren. Från att till en början bara ha beskrivits i positiva ordalag ändrades berättelserna dramatiskt efter 2016 då Åsa Waldau tvingats bort. Då talades det om hur ledarskapet pekat ut människor som "fel" och genom det stigmatiserat och utfryst församlingsmedlemmar.
Läs också Så blev bestraffningarna och misshandel vardag för de tolv utvalda vid ”Bordet” i Knutby
Levde i mörker
Till Uppdrag granskning berättar flera ungdomar om hur de själva blivit utpekade som ”fel”. Hotet om att hamna i helvetet och att de var syndare var något som flera ungdomar upplevde varje dag. De beskriver det som ett stort mörker.
– När jag försökte säga hej så fick jag inte ens något svar. Jag var osynlig, vittnar en av ungdomarna.
– Jag fick utskällningar. Det var så jag fick veta att det var fel. Och jag fick bara hålla med om det som de sa och försöka bättra mig, berättar en annan.
– Jag skulle inte umgås med andra barn utanför kyrkan för att inte hamna på fel spår. Sen bad jag om förlåtelse. Att det här som är ”fel” och upproriskt inom mig – att Jesus skulle ta det ifrån mig, så att jag inte skulle bli kvarlämnad när Jesus kommer tillbaka, säger en ungdom.
Även vissa mammor i församlingen blir utmålade som "fel" och därmed omlämpliga föräldrar. En ungdom berättar att hon därför inte längre tilläts prata med sin mamma.
Skäms över sitt namn
Efter skandalerna i Knutby har Victor Waldau skämts över att säga sitt efternamn och var han kommer ifrån. Han har skämts över att berätta vem hans mamma är. Samtidigt önskar han att människor ska förstå att hon inte är ett monster.
– Jag vill att hon står för det hon har gjort. // Men jag vill också att människor ska se att hon var en människa som fick för mycket uppmärksamhet. Hon tog för mycket plats och gjorde fel, säger Victor Waldau till Uppdrag granskning.
Inte tillbaka utan framåt
Vägen framåt beskriver han som svår. Barnen och ungdomarna som växt upp i församlingen kände inte till något annat. Det handlar inte om att hitta tillbaka, menar Victor Waldau.
– Det är det som är skillnaden mellan oss barn och de vuxna. För oss är det nu... vi startar nu liksom.
Läs mer Åsa Waldau gör samhällstjänst i kristen second hand-butik